среда, 11. септембар 2019.

Bajić potvrdio Krivičnu protiv Đokića; Istraga u “fazi provjera”



piše: Slobodan Vasković

Iz Posebnog odjeljenja Republičkog tužilaštva za borbu protiv korupcije, organizovanog i najtežih oblika kriminala, na čijem čelu se nalazi Miodrag Bajić potvrđeno mi je da je MUP RS podnio Krivičnu prijavu protiv Petra Đokića, ministra energetike i rudarstva.

Uvidom u upisnik kojeg vodi Posebno odjeljenje tužilaštva utvrđeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske dana 25.01.2019. godine dostavilo ovom tužilaštvu Izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama koje se odnose na izuzimanje relevantne predmetne dokumentacije, a u vezi sa  poslovanjem EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari d.o.o. Stanari. Ovaj predmet još uvijek se nalazi u fazi provjera, odnosno prikupljanja informacija i potrebnih obavještenja”, navedeno je u odgovoru Dragice Tojagić, portparola Posebnog odjeljenja. 



Provjere traju, prema dopisu, već dugih osam mjeseci, što je vrijeme u kojem je Đokić počinio nove krminalne radnje, podjednako teške kao i počinjene oko TE Stanari.

Ranije sam objavio da je Đokić, tadašnji ministar industrije i energetike u Vladi RS, oštetio budžet entiteta za osam miliona konvertibilnih maraka.

Šteta je nastala nakon što je Đokić, samoinicijativno, izmijenio Pravilnik o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije.



Đokić je teško krivično djelo počinio 21. jula 2016. godine  kada je promijenio Pravilnik čime je određenim koncesionarima omogućio besplatnu eksploataciju uglja; Istovremeno je drastično smanjio naknadu za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju struje.

Miodrag Bajić, šef Posebnog odjeljenja, trebalo bi da ubrza “fazu provjera, odnosno prikupljanja informacija i potrebnih obavještenja”, jer cijeli slučaj i dalje ima sve odlike zataškavanja, a ne istrage.