уторак, 9. јул 2019.

PRAVOSUĐE /TUŽILAŠTVO BIH DOBILO DOKUMENTACIJU I DOKAZE: Krivičnu prijavu protiv Tegeltije podnijelo 1300 građana!

Broj potpisanih prijava sigurno bi bio i veći da u Banjoj Luci nije bilo zabranjeno potpisivanje
Foto: Adi Kebo/Zurnal.info
Priredila: B.M.R.
Tužilaštvu BiH jutros je uručena krivična prijava protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije, koju je potpisalo više od 1.300 građana BiH, uključujući i online potpisane prijave. Prijavu su Tužilaštvu BiH predali Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže u BiH (ACCOUNT), i Stefan Blagić, aktivista ReStarta Srpske iz Banje Luke. 

Protiv Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), prijava je podnesena zbog osnova sumnje da je 23.11.2018. godine imao sastanak sa Markom Pandžom, inspektorom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), i Nerminom Aleševićem, biznismenom iz Velike Kladuše, kada je Marko Pandža direktno kod njega posredovao da kao službena osoba u institucijama BiH posreduje kod Dalide Burzić, glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo, da se povoljno riješi predmet prijavioca Nermina Aleševića:
  • Pa, iako je kao predsjednik VSTV BiH znao  da takvim radnjama Pandža čini krivično djelo, nije, a što je bio dužan, prijavio krivično djelo i počinioca, čime je počinio krivično djelo „Neprijavljivanje krivičnog djela ili učinitelja’’ iz člana 230. stav (2) KZ BiH.  Prijavljeni je počinio navedeno krivično djelo na način da je znao za činjenje krivičnog djela ‘’Primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem’’ iz člana 219. stav (2), a isto nije prijavio.
  • Prijavljeni je imao saznanja i bio upoznat da Marko Pandža, inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čini krivično djelo ‘’Primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem’’ iz člana 219. stav (2) tako što koristi svoj službeni ili društveni ili uticajni položaj ili drugi status da službeno ili odgovorno lice u institucijama Bosne i Hercegovine, odnosno Milan Tegeltija predsjednik VSTV-a BiH, izvrši ili ne izvrši službenu ili drugu radnju  – navodi se u prijavi. 
- Donosimo kompletan posao Tužilaštvu, tu su prijave koje su potpisali ljudi vlastitim imenom i prezimenom, sa brojem lične karte. Vrijeme je da neko počne da radi svoj posao – rekao je prilikom predaje Eldin Karić.

Broj potpisanih prijava sigurno bi bio i veći da u Banjoj Luci nije bilo zabranjeno potpisivanje. Udruženje građana "Restart Srpska" nije dobilo dozvolu od Gradske uprave da postave štand na kojem bi građani Banje Luke mogli potpisati peticiju/kolektivnu krivičnu prijavu, s obrazloženjem da na Trgu Krajine nema slobodnog mjesta: 
- Izgleda da u Banjoj Luci nema demokratije niti jedan metar kvadratni. Sad ćemo vidjeti ima li je u Sarajevu i ima li pravde u Tužilaštvu BiH – poručio je Stefan Blagić, prije nego što će ući u zgradu Tužilaštva BiH. Tužilaštvo bi, rekao je Blagić, trebalo biti stub pravosudnog Sistema, ali je u BiH drugačije:
  • Da li će Tegeltija odgovarati? Nisam optimista. Ali on je najavio obračun, pa evo sada može početi sa tim obračunom jer ima oko 1.300 potpisa. Sačekat ćemo da vidimo da li će Tužilaštvo nešto uraditi. 

Kao dokazi u krivičnoj prijavi navedeni su medijski sadržaji objavljen na Žurnalu od 21. do 23. maja: ‘Milan Tegeltija trgovao krivičnim istragamaProslijedio sam mu ono... Uradit će po dogovoru...; Ti ćeš meni dostaviti pa ću ja vidjeti sa Dalidom.