петак, 12. јул 2019.

Pokušaj Ubistva novinara Vladimira Kovačevića dobio sudski epilog - Čoliću četiri godine robije (sramna presuda); Dukić, njegov saučesnik, i dalje u bjekstvu


Vladimir Kovačević
piše: Slobodan Vasković

1.
Marko Čolić, bokser, zbog pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića, urednika portala “Gerila” i člana redakcije BNTV, 26.08.2018. godine, osuđen je na četiri godine robije. To je više nego sramna presuda za pokušaj ubistva novinara.

Dukić i Čolić
Tako je presudio Okružni sud u Banjaluci.

2.
"Prije 20 minuta su me dok sam se vraćao sa posla dva momka zaskočila i namlatila šipkama na razvlačenje", objavio je na svom tviter profilu oko 21 čas te noći Kovačević.

Vladimir Kovačević

3.
Nedeljko Dukić, za kojeg se sumnja da je drugi napadač u pokušaju ubistva i dalje je u bjekstvu. Za njim je raspisana potjernica, ali Dukić kao da je “u zemlju propao”.

4.
Čolić je uhapšen 10.09.2018. godine.

Čolić je član borilačkog kluba "Hektor" iz Laktaša, koji vodi Predrag Stanković, sin tajkuna Bude Stankovića. Bio je zaposlen u klinici "Zotović", a radi i kao izbacivač u kafeu "Balkan" u Banjaluci. 

Prvi čovjek “Hektora” je Predrag Stanković, sin Bude Stankovića, banjalučkog tajkuna i kum Milorada Dodka.

Predrag Stanković i Marko Čolić
5.
On je i jedan od trenera Čolića, koji je, kako MUP RS smatra, izvršio "ubistvo u pokušaju" Vladimira Kovačevića, novinara BN TV, osnivača portala “Gerila” i blogera.

6.
“Uočili smo da ima malo kontuziono žarište na mozgu”, rekao je, nakon hospitalizacije novinara, Vlado Đajić, direktor UBKC, govoreći o povredama Kovačevića.

Vlado Đajić
7.
“Malo kontuziono žarište na mozgu” u prevodu znači da je Kovačeviću tokom brutalnog premlaćivanja, nagnječen mozak.

Ovo su mi tada saopštili ljekari, koji su dodali da se radi o teškim povredama.

“Kasnije se tu formira ožiljak i moguće su razne posljedice” kazali su oni.

8.
Đajić je tada još rekao da Kovačević ima povrede lijevog uha, ali i na drugim dijelovima tijela.

9.
Taj dan, 26.08., Kovačević je izvještavao sa skupa "Pravda za Davida" na kojem se tražila Istina o Naručiocima Ubistva i Ubicama Davida Dragičevića, kao i Pravda za njih.

Skup "Pravda za Davida"


Pretučen je metalnim palicama na rasklapanje pred svojim stanom u Banjaluci.

10.
Nekoliko mjeseci kasnije, 25. i 30.12. policija se brutalno obračunala i sa svim onim koji su tražili Istinu o Naručiocima Ubistva, Ubicama Davida Dragičevića i njihovim saučesnicima i tražili kaznu za njih.


11.
Policija je tada bjesomučno i bestijalno pretukla sve one koje je stigla.

David Dragičević otet je u noći 18.03.2018., kasnije mučen, potom i ubijen, a njegovo tijelo pronađeno je 24.03.2018. ma ušću Crkvene u Vrbas. Među onima koji su ubili Davida su i pojedini pripadnici MUP RS, zbog čega dio vrha te institucije, zajedno sa korumpiranim tužiocima, ne dozvoljava rješavanje tog zločina Teškog Ubistva.

12.
Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova i Darko Ćulum, direktor Policije saopštili su, nakon hapšenja Čolića, da napad na Kovačevića”nema političke pozadine”, što je njihov ličnin utisak koji je proizveo činjenicu da nikada nije otkriven motiv napada na Kovačevića, kao ni naručilac pokušaja ubistva.

Dragan Lukač
Na ovom mjestu bitno je navesti da je Čolić obezbjeđivao kafe “Balkan” u Banjaluci, što znači da je pripadnik grupe Ostoje Savića, koja obezbjeđuje nekoliko poznatijih lokala u Gradu. Među njima je i “Kabinet”, koji drži sin Nikole Špirića.

Interesantno je da niko, sem potpisnika ovih redova, nije ni pomenuo Savića, koji je pripadnik MUP RS i jedan od ljudi Dragana Lukača, u vezi sa napadom na Kovačevića, iako je Čolić radio direktno za njega..

Lukač je, nakon hapšenja Čolića, izjavio da napad na Kovačevića “nema političku pozadinu”, ali bi, kako stvari stoje, vrlo lako mogao imati “policijsku pozadinu”.

13.
Drugi napadač Dukić je nasilnik, presuđivan ranije zbog razbojništva na tri godine zatvora.

14.
Nakon pokušaja likvidacije Kovačevića, jedan od napadača odbacio je metalnu šipku, koju je sutradan našao Vladin otac. O “radu” policije i tužilaštva u ovom slučaju, nešto kasnije.



15.
"Potresen sam napadom, ali mi nije iznenađenje, jer je stvorena atmosfera linča", rekao mi je, dan nakon napada, Vladimir Kovačević i dodao da je veoma potresen.

Prema njegovim riječima, napadači su imali namjeru da ga teško povrijede.



“Jedan mi je prišao sa leđa, drugi sa boka i krenuli su da me udaraju u glavu metalnim šipkama”. Nisam imao šanse”, rekao mi je tada Vlado.

16.
Sreća da je kolega Kovačević osoba koja se aktivno bavi sportom, inače bi stradao još teže u brutalnom napadu nasilnika.

“To su profesionalni batinaši”, rekao mi je kolega Vlado.

Upitao se da li on kao Novinar treba ilegalno da se naoruža da bi se odbranio od nasilnika?! 
“Ja to neću učiniti, ali ovakav jedan napad govori sve o društvu u kojem živimo”, kazao je tada.

Izvještaj portala “Gerila”
U noći kada je na kolegu Kovačevića pokušano ubistvo, novinar portala GERILA.info je dobio informaciju od Kovačevićevog prijatelja i komšije koji je bio sa policajcima kada su došli na uviđaj – da se ispitivanje stanara koji se nalaze u neposrednoj blizini parkinga neće obaviti to veče, već sutradan ujutro, navodno „da se ne uznemiravaju stanari zgrada jer je već noć“. 

Mjesto zločina
Novinar portala GERILA.info je nakon toga dva puta zvao dežurnog policajca na telefonski broj 122. Prvi put, je policajac D.K. iz Operativnog dežurstva rekao da ti navodi nisu tačni, mada smo i sa drugim stanarima provjerili da li su ispitivani tu noć i dobili smo negativan odgovor. Na parking na kojem je napadnut Kovačević – gleda šest ulaza sa po bar 10 stanova po ulazu koji gledaju na njega. 60 stanova! Velika je vjerovatnoća da je neko nešto vidio ili čuo. 

Na pitanje “Gerile” zašto lokacija samog napada nije ograđena žutom trakom do jutra, ukoliko ima još nekih dokaza na tom mjestu, a možda će se bolje vidjeti po danu – policajac je rekao da je UVIĐAJ IZVRŠEN i da sva pitanja šaljemo Tužilaštvu, odnosno tužiocu Dragani Lipovčić. 

mjesto zločina
Drugi poziv prema dežurnim policajcima je uslijedio nešto kasnije, kada je Kovačević nakon pregleda na UKC ipak vraćen na Hirurgiju da prenoći, a pitanje je bilo – zašto Kovačević, nakon evidentnog pokušaja ubistva, nije dobio obezbjeđenje ispred Hirurgije, kao i ispred njegove zgrade, gdje je noć provela njegova porodica. Dežurni policajac se prvo opirao konstataciji novinara “Gerile” da je u pitanju pokušaj ubistva, što je kasnije potvrdilo i Tužilaštvo. 

Aljkavost rada tužioca pokazala se već 27.08.2018., jer je otac Vladimir Kovačevića sa komšijama, prilikom izlaska jednog od automobila sa parkinga, na tom mjestu našao šipku kojom je Vladimir pretučen. Površina lokacije napada je svega nekoliko kvadratnih metara i ni tih PAR METARA NIJE PREGLEDANO DETALJNO, naveli su u tekstu novinari portala “Gerila”.