субота, 6. јул 2019.

Mladi ne odlaze samo iz zemlje; Tragedija je da Mladi prečesto odlaze pod Crnu zemlju, stradaju zbog niza propusta nadležnih službi, a niko za to ne odgovora niti bilo šta preduzima da prekine crni niz smrti koja hara na putevima, u naseljima, gradovima…



piše: Slobodan Vasković

1.
U prvih šest mjeseci i šest dana ove godine sedam mladih života je ugašeno na putevima u opštini Laktaši, dok ih je nekoliko puta više teško povrijeđeno. Precrn, užasan, prebolan bilans. 

2.
06.07.
SRBAC - Milan Golubović (24), Saša Kudra (24) i Mišo Vujmilović (25), sva trojica iz opštine Laktaši, poginuli su rano jutros kada je njihov automobil skliznuo s puta u mjestu Kukulje kod Srpca, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Kako nam je rečeno, nesreća se desila jutros oko 3.30 na putnom pravcu Kukulje-Laktaši, kada je putnički automobil sitroen c5, u kojem su bili nesrećni mladići, sletio s puta.


Radojica Vidović predsjednik mjesne zajednice Kukulje rekao je za Srpskainfo da se nesreća dogodila na granici mjesnih zajednica Kukolje – Lilići.
– Mladići nisu iz našeg sela. Ovaj dio puta je renoviran prije par godina i od tada svi veoma brzo voze na tom dijelu – kaže Vidović. On je dodao da su se ovdje i ranije dešavale teške nesreće sa poginulim osobama.

14.01.2019.
Mahovljani i Jakupovci - Troje ljudi je poginulo, a troje povređeno u dve saobraćajne nesreće koje su se rano jutros dogodile na području opštine Laktaši, rečeno je u Policijskoj upravi Banjaluka.

U stravičnoj nesreći koja se jutros dogodila u Mahovljanima kod Laktaša poginuli su Bojan Vuković (22) i djevojka A. K. (17), a povređeni su N. J. (17). i Sefan Kasić (22) iz Laktaša, saznaje Srpskainfo.

Jezive scene vide se na mestu tragične sobraćajne nesreće u Mahovljanima kod Laktaša, gde su poginule dve osobe, a dve teško povređene.

U policiji kažu da se stravična saobraćajna nesreća dogodila u 2.30 časova u mestu Mahovljani kada je “golf pet” skliznuo sa saobraćajnice.

Očevici nesreće ispričali su za Srpskainfo da ne pamte ovakvu nesreću.
Mladić Marko Ivekić Stojanović (23) je poginuo, a Stefan Vidović (22) je povređen u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Jakupovcima kod Laktaša.

Nesreća se dogodila u mestu Jakupovci u 2.50 časova kada je automobil “pežo 206” skliznuo sa saobraćajnice.

26.05. Preminuo maloljetni Srećko Forcan, teško povrijeđen na putu u Laktašima

Srećko Forcan (16), junior Košarkaškog kluba "Igokea", preminuo je danas od posljedica teških povreda koje je zadobio u saobraćajnoj nesreći prije sedam dana, saopštio je klub iz Aleksandrovca, prenio je portal N1.
Iz ovog kluba podsjećaju da su njegovi drugovi iz kadetske selekcije danas osvojili titulu prvaka BiH, ali da zbog tragedije koja se dogodila nema radosti.

Ovaj 16-godišnjak je nastupao za kadetski tim "Igokee", kao i mlađe selekcije BiH i Srbije.

Srećka Forcana je 19. maja, dok je vozio bicikl u Laktašima, udario automobil i tom prilikom je zadobio teške povrede glave i grudnog koša.

Nakon toga je primljen u Univerzitetski klinički centar Banjaluka, gdje se nalazio u komi.

3.
Ispod svake od navedenih vijesti objavljeno je da je “dežurni tužilac na licu mjesta”.

4.
Nikada nije objavljeno šta je sve dežurni tužilac preduzeo; Nikada nije objavljeno gdje su u trenucima strašnih tragedija bili pripadnici saobraćajne policije, nikada nije objavljeno da li su loše izvedeni radovi na putevima gdje su se dogodile nesreće uzrok pogibija, nikada niko nije postavio pitanje kvaliteta tih puteva, nikada niko nije postavio pitanje bilo čije odgovornosti za pogibije koje se nižu kao na horor-traci. 

5.
Nikada od bilo kog nadležnog nije postavljeno pitanje donošenja novog, kvalitetnog, zakona; kompetentnosti saobraćajnih policajaca, upošljavanja u policiju po stranačkoj liniji, a ne po znanju; kompetentnosti vrha MUP RS, čiji su prioriteti premlaćivanje i svako drugo maltretiranje onih koji se doživljavaju ljudima slobodnim da misle, okupljaju se, druže…; kompetentnosti “dežurnih tužilaca”… 

6.
Svi odgovorni o navedenom ćute, čekaju da prođu nove sahrane, da crna zelja proguta žrtve; licemjerno se skrivaju iza dana žalosti, koji je tek poza, prazna forma za prikrivanje javašluka nadležnih, koji su i dalje bez namjere, želje, volje… da reaguju, preduzmu sve što se može preduzeti, kako bi se prekinuo crni niz, maksimalno smanjila smrtnost na putevima; Ne samo u opštini Laktaši, već i brojnim drugim, gdje je situacija, maltene, ista.

7.
Mladi odlaze iz zemlje; Nažalost, to je samo dio Velike Tragedije, jer veliki broj Mladih odlazi pod Crnu zemlju, Zauvijek! Zato što su oni koji vode ovaj nesretni entitet, zajedno sa svojim slugama, izgubili svaku kontrolu nad sobom, svaku vezu sa realnošću, a ne što su mladi izgubili “kontrolu nad vozilom” i smrtno stradali ili, pak, “kontrolu nad sobom”, pa potražili utiočište na Zapadu. Ili gdje su već stigli.

8.
Mladi umiru i iz brojnih drugih razloga, među kojima su narkotici, alkohol, tuče, obijest moćnika…; Satiranje, ubijanje i progon mladih/mladosti najveći je zločin sistema. Zločin koji traje…