четвртак, 26. децембар 2013.

Dosje: Cvijanović gura ZIBL u stečaj kako bi tajkuni zgradu te firme dobili u bescijenje

piše: Slobodan Vasković

Aleksandar Cvijanović, direktor Zavoda za izgradnju grada (ZIBL) i muž premijerke Željke Cvijanović, prvo je medijima, preko sebi podređenih lica, dostavio informaciju da je podnio ostavku na poziciju čelnog čovjeka ZIBL-a, a onda je tu informaciju zvanično demantovao.

“Zavod za izgradnju iz Banjaluke oštro protestuje zbog spekulacija koje su se pojavile u nekim medijima da je generalni direktor ZIBL-a Aleksandar Cvijanović u ostavci, odnosno da je u otkaznom roku. Ovakve, netačne informacije doživljavamo kao zlonamjerne i s ciljem rušenja reputacije Zavoda za izgradnju, što nam dodatno otežava poslovanje i urušava povjerenje koje smo stekli kod investitora i poslovnih partnera", navedeno je u saopštenju ZIBL-a, koje je dostavljeno SRNI.

Nakon ove Cvijanovićeve “gimnastike” može se zaključiti da su mediji (i to “neprijateljski”) cijelu priču izmislili, samo da napakoste interesima ZIBL-a i direktorovom poslovnom imidžu. Međutim, to je neistina.

ZIBL i Cvijanović lažu, a stvarni cilj tih laži jeste pritisak na Grad Banjaluku i njenog čelnika Slobodana Gavranovića, odnosno pokušaj da se gradska uprava i gradonačelnik okrive za propast Zavoda. Uz to, Cvijanović svjesno vodi ZIBL u stečaj, kako bi ga za male pare kupio neko od tajkuna Milorada Dodika. Krenimo redom.

Istina je da je Aleksandar Cvijanović prije dvadesetak dana podnio pismenu ostavku Upravnom odboru ZIBL-a. Istina je da je pismenu ostavku podnio i Slobodan Bućma, predsjednik UO ZIBL, koji je, ujedno, i zastupnik Grada u upravljačkoj strukturi te firme. Grad posjeduje 67% vlasništva ZIBL-a. Čedo Savić, bivši direktor ZIBL-a (2001.-2010.) posjeduje 17 posto vlasništva i to preko pekara Darka Tadića, koji je posjednik tih akcija na papiru, dok je ostatak u vlasništvu radnika.


Za bolje razumijevanje cijele ove Cvijanovićeve igre važno je znati da je njega za svog nasljednika lično predložio Savić, kao i da su njih dvojica dugogodišnji bliski saradnici.

Nakon što je objavljena vijest o Cvijanovićevoj ostavci, javnost je saznala da je ZIBL u izuzetno teškom finansijskom stanju i da mu prijeti gašenje, a, indirektno, za kolaps su optuženi Grad i Gavranović. To i jeste bio stvarni cilj akcije Cvijanovića i njegovih mentora, jer se na taj način priprema teren za stečaj ZIBL-a.

Od imovine, ZIBL ima samo zgradu u centru Banjaluke, čija je realna tržišna vrijednost između devet i deset miliona maraka. Ta računica izvedena je na osnovu odluke Grada, od prije nekoliko godina, da kupi od ostalih suvlasnika ZIBL-a 33% akcija i plati ih tri miliona. Taj posao svojevremeno su dogovorili Dragoljub Davidović, bivši gradonačelnik, i Čedo Savić, bivši direktor ZIBL-a. Posao nikada nije realizovan, jer Grad nije imao novca za tu transakciju. Prema procjenama stručnjaka, zgrada ZIBL-a se odmah može prodati za šest miliona, a posebno je važno znati da je planirano da se ona dogradi sa još dva sprata i potkrovljem. Kupac te zgrade lako bi povratio novac.

Međutim, opštepoznato je da Dodikovi tajkuni žele sve dobiti džaba, pa je zato i pokrenuta akcija “ZIBL pred uništenjem, Grad je krivac, stečaj je neminovnost”! Jednostavnije rečeno, ZIBL se namjerava gurnuti u stečaj, nakon čega bi se zgrada prodala na nekoj od licitacija u bescijenje, za najviše million maraka.

Sofisticirano, nema šta, a kako bi se sve što bolje prikrilo, Cvijanovićevi saradnici dojavili su “neprijateljskim medijima” vijesti o ostavci.

Nakon emitovanja vijesti i akcentiranja Grada kao krivca za lošu situaciju u ZIBL-u, Cvijanović je na sjednici UO, koja je održana 24.12. o.g. povukao ostavku (što je i logično, jer mora on odvesti ZIBL u stečaj). Na zboru radnika ZIBL-a, održanom 25.12., Cvijanović je rekao da nije podnio ostavku i da će učiniti sve da “isplati nešto para radnicima, kako bi imali za Novu godinu i Božić”.


Zboru radnika prisustvovao je, ispred gradske uprave, Nedeljko Srdić, koji je saopštio da bi Grad morao otpustiti preko 100 službenika, ukoliko bi preuzeo finansiranje ZIBL-a.   

Grad nema para za to, a svakako će, kako stvari stoje, bez posla ostati 110 radnika koji rade u ZIBL-u, jer za tu firmu nema spasa, budući da se godinama svjesno i strateški urušava.

U javnost je 26.12. o.g. iz ZIBL-a preko SRNE odaslano saopštenje da “mediji dezinformišu” o odlasku Cvijanovića.

U saopštenju se ne demantuje da je Bućma podnio ostavku. Bućma je veoma blizak Gavranoviću i Nebojši Radmanoviću i ostavku je podnio kako ne bi bio doveden u situaciju da bude optužen za propast ZIBL-a.

Čedo Savić i Aleksandar Cvijanović su ljudi Milorada Dodika, tako da se oko ZIBL-a tuku, indirektno, lider SNSD-a i Radmanović, odnosno njihovi klanovi.

Važno je znati i kakvi su trenutni finansijski odnosi Grada i ZIBL-a.


U ZIBL-u tvrde da im Grad duguje cca 250 hiljada KM, dok u gradskoj upravi to demantuju. ZIBL je tužio Grad i Gavranović podržava ideju da Sud odluči ko je u pravu, dok Cvijanović zahtijeva vansudsko poravnanje i isplatu tog novca. To mu je jedini način da dođe od kakvih takvih para i spriječi da bukne nezadovoljstvo radnika, koji nisu primili platu već pet mjeseci. Gavranović ne pristaje na vansudsko poravnanje, jer Grad nema para.

ZIBL od imovine posjeduje samo zgradu i ništa više, jer je ranije Milanka Zec Višnjić, bivši šef Odsjeka za imovinsko-pravne poslovove Grada, spriječila Čedu Savića da na tu firmu uknjiži brojne parcele u Banjaluci, čija je vrijednost stotine miliona KM.

Iza kriminalnog akta preknjižava zemljišta na ZIBL, osim Savića, tada je stajao i tajkun i Dodikov kum Budo Stanković.

U ZIBL-u je radio i Milan Vukelić, koji je javno govorio o kriminalu Čede Savića, Dragoljuba Davidovića i drugih. Vukelić je raznesen paklenom spravom 06.11.2007. godine ispred zgrade MUP RS.


Vukelić je 19.06. 2007. godine. podnio krivičnu prijavu protiv Čede Savića u kojoj govori o pokušaju preknjižavanja gradskog zemljišta na ZIBL.
„Najnovije (neprovjerene informacije) kriminalne radnje su da se po naređenju direktora Zavoda za izgradnju, gospodina Savić Čede preknjižava, u gruntovnim knjigama gradska (opštinska) zemlja, na Zavod za izgradnju. Pravni prednici Zavoda ('Stambeno preduzeće', 'Preduzeće za izgradnju' itd...) su obavljali za opštinske organe izuzimanje zemljišta, ali su ga upisivali na sebe umjesto na opštinu. Sada bi tu zemlju trebali preknjižavati na grad Banjaluka, a ne na Zavod. Strategija je poznata: prepisati državnu (grada Banjaluka) zemlju, uništiti i jeftino kupiti Zavod za izgradnju (javno je rekao da on stoji iza pekara Tadića, to jest da je on kupio 9,3 posto Zavoda) a sa njim i državnu (preknjiženu) zemlju“, naveo je Vukelić u krivičnoj prijavi protiv Čede Savića, datiranoj 19.06. 2007. godine.

Vukelić u prijavi svoje navode karakteriše kao «neprovjerene informacije», jer nije do tog momenta do kraja provjerio da li je stoprocentno u pravu. Kasnije su svjetlost dana ugledali dokumenti koji su potvrdili da Vukelićeve tvrdnje nisu “neprovjerene informacije” već potpuno tačni navodi. 
 
Milanka Zec Višnjić je svojom intervencijom spriječila preknjižavanje (vidi dokument), o čemu sam već objavio tekstove  u nekoliko navrata. prije intervencije Zec Višnjić, savić je na ZIBL uspio da prevede nekoliko građevinskih parcela. Nakon toga oglasilo se i Pravobranilaštvo koje je ponašanje ZIBL-a ocijenilo kao "potpuno nezakon i neprihvatljiv akt".

I šest godina od Vukelićeve krivične prijave protiv Savića, ponovo je na djelu pokušaj otimanja ZIBL-a.
  
P.S. Kako je Dodik “ružio” Cvijanovića
Čedo Savić je Živojinu Cvijanoviću, ocu Aleksandra, dodijelio stan, premda on nikada nije radio u ZIBL-u (vidi vezani tekst- Cvijanovići se skućili na tuđoj nesreći).

Objavio sam taj podatak i dokumente tokom 2004.. Kada je Dodik saznao da je ta kriminalna storija objavljena pozvao je Cvijanovića i pitao ga: “Šta to ti i Savić radite, da li ste normalni”?
Cvijanović mu je dao nevjerovatan odgovor: “Nemam ja pojma o tome. To su nešto petljali Čedo i tata”.

Dodik ga je spremno dočekao psovkom:”J… te i Čedo i tata”. (Tipično Dodikovo kočijašenje)
Nakon toga Dodik je zvanično isključio Savića iz SNSD-a, ali to je bio samo gaf, jer je Savić bio i ostao čovjek od njegovog velikog povjerenja za “zemljišne poslove”.   

vezani tekstovi
Cvijanovići se skućili na tuđoj nesreći
I nakon šest godina od ubistva Milana Vukelića ubice na slobodi
Banjaluka dobila spor protiv Autoprevoza, Grad i RS gube milione
Građevinska mafija: Čedo Savić i njegov sin Vedran oteli su zemljište na Staroj autobuskoj stanici u Banjaluci