петак, 13. децембар 2013.

Beskrupulozni napadi Režima: MUP RS lažno optužio Dronjka da je narko-diler, kako bi spriječio proteste studenata iz RS u Beogradu

piše: Slobodan Vasković

NVO “Slobodna Republika” danas će održati mirne demonstracije pred ambasadom BiH u Srbiji. Protest studenata, koje predvodi Nikola Dronjak, usmjeren je protiv ambasadora BiH u Beogradu Ranka Škrbića.

Oni su nezadovoljni činjenicom da je Škrbić dobio ambasadorsko mjesto, iako je kao ministar zdravlja u Vladi RS uništio zdravstveni sistem ovog entiteta i doveo ga u bezizlaznu situaciju.

Vlasti RS učinile su sve da spriječe proteste studenata u Beogradu, pa su se poslužile i metodama najcrnjih i najbeskrupuloznijih režima.  

MUP RS tako je lažno obavijestio policiju Srbije da je Nikola Dronjak, lider junskih studenstkih protesta i prvi čovjek NVO “Slobodna Republika”, “opasni narkodiler, koji ima namjeru da unese drogu u Srbiju”.

Ova lažna dojava iz MUP-a RS proslijeđena je juče MUP-u Srbije, a za posljedicu je imala višečasovno zaustavljanje i pretresanje Dronjka na granici ove susjedne države.

Dronjak je, 12.12. ove godine, u večernjim časovima stigao na granični srbijanski prelaz Batrovci, gdje ga je odmah policija odvojila “na stranu”. Uslijedio je pretres koji je trajao više od jednog časa (od 20h-21h i 15’), ali, naravno, kod Dronjka nije nađeno ništa.

Dronjak je ubrzo shvatio da je riječ o ujdurmi koja je indukovana iz režimskih redova, pa je detaljno informisao srbijansku policiju o razlozima svog dolaska u Srbiju. Nakon toga su mu policajci saopštili da im je “dojava stigla iz MUP-a RS”.

“Kolege iz Banjaluke su nas obavijestile da ste narko-diler i da imate namjeru da unesete drogu u Srbiju”, rekao je jedan od policajaca Dronjku.

 On se uljudno izvinio Dronjku zbog svega što se desilo i istakao da mu je “sve jasno”.
“Očito je da neki još žive u devedesetim i da je ovdje riječ o pokušaju zloupotrebe srbijanske policije”, rekao je policajac šefu NVO “Slobodna Republika”.

Dronjak je sinoć, nakon ovog incidenta, doputovao u Beograd, a u glavni grad Srbije stiglo je i nekoliko autobusa sa studentima iz Republike Srpske.

Protesti će biti održani u Krunskoj ulici u Beogradu, nakon čega će u Tanjugovom pres centru biti upriličena i konferencija za štampu.

NVO “Slobodna Republika” zvanično je vlastima Beograda najavila ovaj skup i dobila odobrenje za njega.