понедељак, 30. децембар 2013.

Laktaši: Dodik „demolirao“ Topolovića

piše: Slobodan Vasković

Načelnik opštine Laktaši Milovan Topolović poslednjih nedelja ne bira riječi kada govori o Miloradu Dodiku. Toplović se ne libi Dodika i javno nazvati najpogrdnijim imenima, tvrdeći da je uništio i Republiku Srpsku i Laktaše. Topolovićev bijes, ogorčenost i frustriranost posledica su činjenice da ga Milorad Dodik već godinu dana nipodaštava, ponižava i omalovažava.
Topolović nema nikakvu vlast u Laktašima, iako je načelnik te opštine, jer sve kadrove postavlja tajkun Budimir Stanković.
Stanković odlučuje i o budžetu opštine Laktaši i načinu njegovog trošenja.

Problemi Topolovića počinju u decembru prošle godine, kada je uputio otvoreno pismo lideru SNSD-a Miloradu Dodiku. Prethodno je
Topolović smijenjen sa mjesta predsjednika Opštinskog odbora SNSD-a, jer je upozorio da je stanje u stranci katastrofalno i da je potpuno neprihvatljivo da “ljudi sa strane” vode politiku u partiji. Topolović je tada rekao da je takva situacija postala nepodnošljiva, tim više jer se i vrh stranke ponaša u skladu sa interesima tih ljudi.
Načelnik Laktaša još je upozorio da ni on ni SNSD ne postoje da bi ispunjavali želje Milenka Čičića, Budimira Stankovića i Miloša Čubrilovića Čubrija i da se takvo stanje pod hitno mora mijenjati. 

Topolović je jasno poručio da on više ne može da vrši funkciju, na kojoj je u Laktašima, a da istovremeno ispunjava želje narečenog trojca, niti da želi da pokriva i ima odgovornost za njihove prljave poslove. On je takođe upozorio na sve zloupotrebe koje se vrše u ime SNSD-a, tražeći od Dodika i organa stranke da što hitnije razrješe postojeće probleme.

Umjesto da uvaži Topolovićeve stavove i podrži ga, Dodik je 12. decembra prošle godine Topolovića smijenio sa mjesta predsjednika OO SNSD-a Laktaši. Umjesto Topolovića, na mjesto predsjednika OO SNSD izabran je Miroslav Kodžoman.
Milovan Topolović, koji je pao u nemilost šefa stranke, u bliskim je rodbinskim vezama sa bivšim ministrom zdravlja RS Rankom Škrbićem, ali mu ni to nije pomoglo da izgladi odnose sa Dodikom. Za očekivati je da Topolović, pod pritiskom, sam odstupi sa načelničke funkcije.
Utješna nagrada za Topolovića je to što je nedavno dobio specijalno priznanje „Najnačelnik decenije u BiH“, koje dodjeljuju Nezavisna agencija Evropskog udruženja menadžera i časopis „Euromenadžer“.