уторак, 24. децембар 2013.

Mrkonjićki klan (2)

Piše: Slobodan Vasković


Prava panika zavladala je u Banjaluci 24. jula ove godine, kada su brojni portali izvijestili da je došlo do kvara na Hidroelektrani “Bočac” i da će zbog toga biti ispuštene velike količine vode.

Ministarstvo unutrašnjih poslova tada je obaviješteno od odgovornih Hidroelektrane "Bočac" da će doći do povećanog ispuštanja vode iz akumulacionog jezera i povećanog nivoa rijeke Vrbas.

Nakon te dojave o porastu vodostaja Vrbasa, policija je hitro reagovala i upozoravala kupače i ribare da se udalje od rijeke. Policajci su tada išli obalama Vrbasa i ukazivali na moguću opasnost.

"Kako bi spriječili eventualne posljedice naglog rasta vodostaja, molimo građane da poslušaju naš savjet", saopšteno je tada iz MUP-a.

Vijest je bila toliko alarmantna da su je prenijeli svi mediji u regionu.

Veliki talas je prošao Vrbasom, nije bilo nikakvih tragičnih događaja, a iz HE Bočac su saopštili da nema nikakvog kvara i da je sve pod punom kontrolom.

Apel Ministarstva unutrašnjih poslova građanima da se ne kupaju na Vrbasu do daljnjeg iz HE su obrazložili potrebom za povećanim oprezom tokom ljeta.

Objašnjenje odgovornih iz Hidroelektrane „Bočac“ zvuči smiješno, jer je tada nastala prava panika i u javnosti i u institucijama, tako da priča o potrebi „za povećanim oprezom tokom ljeta” jednostavno nema nikakvog smisla. Posebno zbog činjenice da ni na koji način nije objasnila zbog čega je tolika voda ispuštena, iako je sa branom bilo sve u redu, i zbog čega se sve to desilo tako iznenada?!

Niko ništa nije razjasnio do današnjeg dana, ali zli jezici su našli vrlo racionalno objašnjenje za sva ta dešavanja.

Prema zlim jezicima, firma “Integral inženjering” (zajedno sa “Prijedorputevima”), koja je izvođač radova na mostu u Karanovcu (nizvodno od Bočca), u danima prije tog paničnog 24. jula nasula je u korito Vrbasa stotine kamiona šljunka i pijeska, potrebnih za podizanje mosta (vrijednost radova je 1.500.000 KM).

Zli jezici tvrde da je voda namjerno ispuštena kako bi sav taj materijal Vrbas odnio, a onda graditelji morali dovući novi i sve to, naravno, još jednom naplatiti.

Zle jezike niko nije demantovao, ali ni potvrdio; međutim poznajući način rada ovdašnjih biznismena, ne bi nikoga trebalo iznenaditi da su zli jezici otkrili pravi razlog velikog vodenog talasa u sred jula, kada mu nikako vrijeme nije. Vrbas je odnio sve, pa i ove tvrdnje.

Bilo kako bilo, ni zli ni bilo koji drugi jezici nisu spriječili ponovno imenovanje Nedeljka Kesića, bivšeg udbaša (avgusta ove godine), na čelo Hidroelektrana na Vrbasu (u čijem sastavu je HE Bočac) na novi petogodišnji mandat.

Njegovo imenovanje nije spriječio ni slab poslovni rezultat u kojem su HE na Vrbasu na kraju 2012. godine zabilježile neto dobitak od samo 169.984 KM, premda su godinu ranije inkasirale čistih 3.744.394 maraka, što je minus od cca 3,5 miliona.

Do pada poslovnog rezultata došlo je uprkos ogromnoj Kesićevoj aktivnosti, o čemu svjedoče troškovi reprezentacije – u 2012. godini na jelo i piće prvi čovjek ove firme potrošio je ravno 83.350 maraka, preciznije 228 KM dnevno.

Godinu ranije bio je još nezajažljivi, jer je na reprezentaciju, prema revizorskom izvještaju, spiskao 133.257 KM, odnosno 365 maraka dnevno. Ili, ako više volite, Kesić je svakog dana na reprezentaciju potrošio po 54 marke više od prosječne penzije, koja je tada u Republici Srpskoj iznosila 311 KM.

Očito je da Kesić, (i ko zna ko još sa njim), živi na račun države, pa je cijelu platu mogao da ulaže u nekretnine.
Očito je i da mu je plata oooogromna, čim posjeduje nekretina u vrijednosti od gotovo dvadeset miliona maraka.

Kesić je nedavno završio izgradnju zgrade u Srpskoj ulici (preko puta pekare „Manja“), čija je prodajna vrijednost cca deset miliona maraka.
Ukoliko je platio sve dažbine, cijena izgradnje ove zgrade ne prelazi pet miliona KM, što znači da je njegova čista zarada ravno pet miliona. Biće zaista zanimljivo vidjeti da li će se ijedna institucija ozbiljnije pozabaviti Kesićevim bogatstvom?!

Zgradu u Srpskoj ulici za Kesića je izgradila GP Krajina i sve vezano u vezi sa tim poslovima on je obavio preko te firme.

Kesić posjeduje i atraktivni poslovni prostor u Gospodskoj ulici (vodi se na „Granitgradnju“) od, ukupno, 438 m2. Cijena uređenog poslovnog prostora u Gospodskojn ulici najstrožem centru Banjaluke) iznosi cca 9000 maraka po metru kvadratnom, što znači da Kesićeva nekretnina vrijedi 3.942.000 KM.


Ranije sam objavio da je Kesić u epicentru Banjaluke (u Gajevoj ulici, preko puta RK “Boska” i Tržnice), polovinom novembra 2011. godine kupio vilu koju je platio 1.550.000 KM. Istina, vila je oronula, niko u njoj ne živi, ali njena realna vrijednost, kao i vrijednost zemljišta na kojem se nalazi, višestruko premašuje cifru koju je za nju Kesić isplatio bivšoj vlasnici K.T.

Kesić na banjalučkoj Malti posjeduje ekskluzivni poslovni prostor  i zemljište od 1171m2, čija vrijednost je, takođe, milionska.

Kesić je član Mrkonjićkog klana, koji predvodi Zoran Tegeltija, ministar finansija, a koji čine još Nikola Špirić, ministar finansija u Savjetu ministara, i Mladen Milanović, vlasnik trgovačke firme „MG Mind“.

Kesić i Milanović su kumovi. (nastaviće se)

vezani tekst: Mrkonjićki klan