петак, 15. новембар 2013.

Sve Vlade RS ćutale o kriminalu u Birču, a znale su da je na djelu pljačka

piše: Slobodan Vasković

„Birač“ je opljačkala litvanska zločinačka organizacija, predvođena Vladimirom Romanovim, uz snažnu podršku vlasti Republike Srpske. Milijarde maraka su na nezakonit način izvučene iz zvorničke firme, uz direktnu podršku entitetskih vlasti, koje su znale šta se dešava, ali prstom nisu mrdnule da spriječe teške kriminalne radnje.

Jednostavnije rečeno, pljačka „Birča“ je državni kriminal neslućenih razmjera i njega su odobrili svi premijeri, koji su RS vodili poslednjih desetak godina, bez razlike da li su bili pripadnici SNSD-a, SDS-a ili PDP-a.

Svi oni su direktni saučesnici u ovoj pljački i morali bi odgovarati zbog nečinjenja i nesprečavanja kriminalnog zločina.

Uz njih bi na optuženičku klupu morali sjesti i nesavjesni tužioci koji su u svojim rukama još prije osam godina imali brojne dokaze o pljačkanju „Birča“, ali nisu ništa preduzeli da to spriječe i zaustave. Priča o tome kako su RS opljačkali „litvanski mafijaši“, bez znanja ovdašnjih vlasti, je šarena laža, jer dokumenti koje objavljujem svjedoče upravo suprotno.

Nažalost, i u ovom slučaju enititetske vlasti djelovale su protiv interesa sopstvenih građana, što je već uveliko pravilo, a nikako izuzetak.

Sve to potvrđuje i Izvještaj Republičkog deviznog inspektorata o izvršenoj kontroli preduzeća a.d. „Birač“, Zvornik, datiran 02.12.2005. godine.

U njemu je vrlo precizno navedeno da je tokom 2004. godine na preduzeće „Alumina“ izvršen prenos osnovnih sredstava „Birča“ i to u vrijednosti od 253.022.106 KM, odnosno 76% vrijednosti kapitala. Još je rečeno da „ne postoji originalan ugovor o prenosu sredstava i specifikacije sredstava koja su uložena u preduzeće Alumina“.

Na osnovu ovog Izvještaja Republičkog deviznog inspektorata, Republičko tužilaštvo konstatovalo je davne 2007. godine „da ove i ovakve transakcije imaju značenje u krivično pravnom smislu“, jer je nanesena šteta „Birču“, jer je ugovor o prenosu sredstava štetan, jer firme nesavjesno posluju, jer te transakcije nisu predviđene privatizacionim ugovorom, jer...

Kako niko nije reagovao te 2004. godine, Litvanci su nastavili sa „gimnastikom“ i daljim razvlačenjem imovine „Birča“, pa tako, zajedno sa domaćim kriminalcima, prebacuju ostatak osnovnih sredstava u vrijednosti od 63.458.825 KM (18% ukupne vrijednosti preduzeća) na firmu „Mehanika“, Zvornik. „Mehanika“ ta ista sredstva daje pod zakup „Birču“ za tri hiljade KM.

Istovremeno sa ovom akcijom pravljenja „Birča“ praznom ljušturom, trajala je akcija sa „Balkan Investment Bankom“, koja je, za mala kreditna sredstva, stavila višestruke hipoteke na sve građevinske objekte i zemljište koje su pripadali „Birču“.

Ovim postupcima, Litvanci su isisali kompletnu imovinu iz „Birča“.

„Prema mišljenju ovog tužilaštva opisane transakcije same po sebi ne mogu predstavljati zakoniti osnov prenosa osnovnih sredstava u pravnom prometu, a u kontekstu ovih činjenica koje je utvrdio Republički devizni inspektorat u spomenutom Izvještaju koji se dostavlja predstavlja osnov za sumnju da je od strane odgovornih lica označenih pravnih lica počinjeno krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privredi iz člana 263 KZ RS, nesavjesno privredno poslovanje iz člana 264 KZ RS, krivčno djelo utaje poreza i doprinosa iz člana 287 KZ RS“, navodo se u dokumentu (broj: KTA-148/06) koji je Republičko tužilaštvo 30.04.2007. godine uputilo Okružnom tužilaštvu Bijeljina.

U tom Tužilaštvu nisu ništa učinili da se pljačka zaustavi i spriječi odliv milijardi maraka. Niti su nadležne entitetske vlasti ijedan jedini put ukazale na nerad pravosuđa po ovom pitanju. Ćutali su i podržavali pljačku, kao i njihovi prethodnici. A pojedinci iz svih struktura i svih vlada su izvrsno naplatili sopstveno nereagovanje.

U dokumentu se tretira i kriminalno poslovanje firme „Balkal“ iz Banjaluke, preko koje su Litvanci oprali stotine miliona maraka i koja je Poreskoj upravi ostala dužna desetinu miliona maraka, ali niko u Okružnom tužilaštvu Banjaluka prstom nije mrdnuo da se ova kriminalna linija osujeti.

Ukratko, izvršna i pravosudna vlast RS direktni su saučesnici u pljački „Birča“ i odgovorni su više nego litvanski mafijaši, jer su im dozvoli da rade šta hoće. I pokrivali ih dok su oni devastirali „Birač“. A sada se sakrivaju iza „neznanja“ i „neupućenosti“.

Narodi koji drže do svog digniteta, ovakve postupke vlasti smatraju veleizdajom.   

Vezani tekst:

  http://slobodanvaskovic.blogspot.com/2011/10/pravda-za-sve.html