среда, 27. новембар 2013.

Hubrisov sindrom: Sanader, Vidošević, Dodik…

piše: Slobodan Vasković

Nakon hapšenja Nadana Vidoševića, bivšeg predsjednika Privredne komore Hrvatske, i otkrića o njegovom neprocjenjivom bogatstvu u raznim kolekcijama i nepokretnostima, medije u regionu (i u BiH) preplavile su ocjene psihoanalitičara koji su listom isticali da je njegova nezajažljiva pohlepa ustvari bolest - hubris sindrom ili grandomanija.

Svi oni su naglasili da samo “izuzetno naglašena megalomanija, gramzivost i nezajažljiva pohlepa” objašnjavaju potrebu Vidoševića da bez ikakve granice gomila kuće, vile, zemljišta, imanja umjetničke slike, luksuzne satove. Psihoanalitičari nisu našli drugog načina da se objasni zašto je čovjeku potrebno čak 700 kvadrata životnog prostora, zašto mu nije dovoljna oveća vikendica, nego ima bajkovito imanje u Gorskom kotaru, pa još uz to gradi i imanje na Kupresu, zašto mu nije dovoljna jedna kuća na moru, zašto u podrumskom bunkeru zagrebačke luksuzne vile krije stotine vrijednih slika, umjesto da su one okačene na zidu.

Psihijatri i psiholozi su pojasnili da takvo ponašanje objašnjava hubris sindrom, odnosno grandomanija, što spada u narcisistički poremećaj ličnosti.
Ne analizirajući konkretno Nadana Vidoševića nego profil balkanskih političara, docent Darko Marčinko, koautor knjige "Narcistički poremećaji ličnosti i njegova dijagnostička opravdanost", za zagrebački "Večernji list" objasnio je da većina političara pati od narcističkog poremećaja.
"Mnogi političari pate od hubrisovog sindroma, a što su društva nezrelija, kao što je na Balkanu, to je izraženija njihova potreba da preko noći žele da postanu milioneri. Na primjer, u Americi u politiku ulaze ljudi koji su već bogati, a kod nas se ulazi u politiku da bi se obogatilo", rekao je Marčinko.

Grandomanijom osobe s narcističnim poremećajem kompenziraju unutarnju inferiornost.
"U gomilanju bogatstva oni nemaju granica, njima su potrebni stanovi, vile automobili da bi se osjećali dobro. No, kod njih je izražena dihotomija, pa kad padnu, odnosno budu otkriveni, padaju u nemoć i koriste se projekcijom, odnosno optužuju druge da im pakuju. Tada tvrde da su žrtve sistema, da im je sve namješteno, nikako ne priznaju da su do bogatstva došli nezakonito", precizirao je Marčinko.


Zaista je šokantno vidjeti šta je sve Vidošević “stekao” na poziciji predsjednika Privredne komore Hrvatske. Još je šokantnije znati da je Vidošević puki sirotan naspram bogatstva koje posjeduje njegov dobar prijatelj Milorad Dodik.

Dodik je političku karijeru prije dvadesetak godina počeo iz dvosobnog stančića u centru Laktaša, dok mu je cijela porodica imala još pedesetak dunuma zemlje u Lijevču i skromnu kućicu na tom imanju.

Danas Dodik toliko toga ima da vjerovatno ni sam nema pojma o razmjerama bogatstva koje je stekao baveći se politikom.

Dodik posjeduje ogromno imanje u Bakincima, selu kraj Laktaša, na kojem ima čak tri vile, i nijedna nije ispod 700 m2 upotrebljivog prostora. Tu je i bazen, na čije renoviranje je prošle godine utrošio 250 hiljada maraka. Da obraduje unuka.

Šta je sve pohranjeno u te tri vile saznaćemo tek kada Dodik doživi Vidoševićevu sudbinu.

Dodik ima u Podrgradcima, kraj Gradiške, veliki voćnjak (frima “Fruit ecco”), a na njegovom bratu Goranu vodi se 2700 dunuma zemlje u Potkozarju (firma “Agrovoće”), koje je, mahom, oteto od Republike Srpske, preciznije od Opštine Laktaši i JP “Šume Srpske”. I brat Goran ima vilu u Aleksandrovcu kraj Laktaša.

Lakše je Laktaše sto puta pretrčati, nego nabrojati šta sve Dodik&familija posjeduju u tom gradiću i njegovoj okolini.

Dodik ima čak i privatni krak ceste, koji sa autoputa vodi direktno do njegovog imanja u Bakincima. Zbog tog njegovog hira promijenjen je projekat autoputa Banjaluka-Gradiška, a sokak do Dodikovih brojnih vila koštao je RS cca deset miliona KM.

Naravno, put je osvijetljen kao Las Vegas, a na svakih stotinjak metara je policijska patrola. Nije to jedina put koji posjeduje Dodik. Napravio je i brzu cestu do očeve kuće, sa rasvjetom koja je vrijedna milione.

U Laktašima i dalje posjeduje onaj dvosobni stančić, ima i nekoliko poslovnih prostora, a vlasnik je i Banje Laktaši, iako je, zvanično, prikazao da u toj firmi posjeduje neznatan broj akcija.

Dodik je i vlasnik KK “Igokea”, koji finansiraju svi njegovi tajkuni i direktori, a koliko je desetina miliona skrhano u njegovu igračku teško da će se saznati i nakon što završi kao Vidošević.

U vlasništvu porodice je i radio “Igokea”, poznat po izvanrednoj marketing službi, jer se sve firme utrkuju da se oglase na ovoj seoskoj stanici.
U Banjaluci, Dodik&familija posjeduju brojne stanove, poslovne prostore u Gospodskoj ulici, vrijedne cca 5 miliona maraka, i veliki su akcionari u brojnim građevinskim firmama.

Spasan Zeljković, suprug Dodikove sestre Bogdane, suvlasnik je firme „SB invest“ d.o.o., koja se bavi stanogradnjom. U banjalučkom naselju Budžak „SB invest“ izgradila je nekoliko lamela. I grade i dalje.

U Beogradu Dodik posjeduje vilu na Dedinju i nekoliko stanova, a tvrdi se da, preko “Zekstre”, čiji je suvlasnik, na svom kontu ima i hiljade hektara zemljišta.

Dodik je vlasnik velelepnog imanja na Fruškoj Gori, brojnih nekretnina u Novom Sadu, a posjeduje i kuću na Kipru. Tvrdi se da je nedavno postao i vlasnik vile na na italijanskom rajskom jezeru Komo kod Milana.

Dodikovi posjeduju brojne skupocjene automobile, čija ukupna vrijednost je milionska, a sve nabrojano je samo djelić ukupnog bogatstva u vlasništvu Milorada Dodika.

Važno je naglasiti da od 1998. godine Dodik ne posjeduje zvanično ni jednu firmu, a kako je došao do imovine vrijedne stotine miliona maraka, zaključite sami. Uzgred, ukupno bogatsvo Milorada Dodika procjenjuje se na više od milijarde KM.

Hubrisov sindrom, odnosno grandomanija, nezajažnjiva pohlepa, gramzivost…, ocjene koje su psiholozi i psihoanalitičari izrekli za Vidoševića i njegov način sticanja i pokazivanja bogatstva, blijede pred Dodikovim pristupom istim temama. Kada se (uskoro) otvore vrata Dodikovih brojnih dvora, stručnjaci će se uhvatiti za glavu, jer moderna nauka nema objašnjenje za takvu količinu pohlepe kakvu već decenijama demonstrira pjevač šunda iz Laktaša.    

Najlakše će to, ipak, biti objasniti jednostavnim riječnikom.
“Pred nosom nam je krao i mislio 'koje ste vi budale'. Uživao je u tome da gomila bogatstvo, ali i u tome da ga može pokazivati”, zaključila je psiholog Mirjana Krizmanić, pojašnjavajući Vidoševiću pohlepu.

Ista dijagnoza vrijedi i za Dodika.