понедељак, 4. новембар 2013.

Opozicija RS - saučesnici ubistva s predumišljajem

piše: Slobodan Vasković

Opozicija (lat: oppositio, "suprotstavljenost") je izraz kojim se u politici označavaju svi pojedinci, grupe i organizacije koje su iz političkih ili ideoloških razloga suprotstavljene pojedincima, grupama i organizacijama koje predstavljaju vlast, odnosno režim u nekoj državi.

Ako biste upitali bilo kog pojedinca/grupu/organizaciju što su u političkom katalogu Republike Srpske svrstani pod “O”, da li se prepoznaju u navedenoj definiciji, dobili biste brzopotezan odgovor “Itekako”!

Odgovor nije tačan. Čak je ciničan, jer je ovdašnja takozvana opozicija (sem jedne političke laste, koja sigurno neće donijeti proljeće) već punih osam godina najsnažniji oslonac Režima i njegovog čelnika Milorada Dodika.

Saučesnici su, jer su ćutali, dok je Režim ispirao budžetske milijarde, doživljavajući entitetske račune kao zlatonosna polja.

Odgovorni su, jer su čvrsto držali oči zatvorene dok je Režim nasiljem, verbalnim i fizičkim, uvodio strah kao osnovnu mjeru ponašanja.

Krivi su, jer nisu provirivali ispod perina, dok su Nasilnici devastirali zdravstveni sistem i uništavali zdravlje nacije.

Grešni su, jer su mirno spavali dok su Neprijatelji ovog društva obrazovanje pretvarali u šund, sa namjerom da stvore što veće stado homomorfnih primitivaca, u čemu su načinili značajne korake.    

Takozvani opozicionari su jataci Režima u mjeri u kojoj su zastupljeni u njegovim institucijama, kojima upravlja mafija.

Ali sve rečeno, takozvana opozicijo, nije vaš najveći poraz; Debakl ste doživjeli od Dodika, koji je sam sebi veći protivnik i teret, nego što ste mu svi vi zajedno! Da ne govorim o Tihomiru Gligoriću, doskorašnjem pripadniku vladajuće oligarhije, koji je jednim svojim pismom Dodiku nanio više štete Režimu, nego svi vi skupa u proteklih osam godina. I to kada se kubirate.

Za šta se vi borite? Za mjesto Stečajnog upravnika RS, Likvidatora ovog entiteta?

Kako ćete doći do te pozicije? Proizvodeći medijske događaje u čijem središtu je prelazak tri PDP-ova odbornika u Gradišci u redove SDS-a; odlaskom kompletnog rukovodstva dobojskog Gradskog odbora PDP-a pod skute SNSD-a; preplivavanjem troje funkcionera NDP-a ispod strehe trebinjeskog PDP-a, neizglasavanjem rebalansa budžeta Bijeljine glasovima SDS-ovaca koji su na vlasti u tom gradu?

Čime se vi bavite? Trgovinom političkim smećem.

Šta su vaše političke platforme?
Poruke tipa: nemoj PREDSJEDNIKA Bosića, udri druge koje hoćeš? Po čemu se ta „platforma“ razlikuje od one koju Režim nudi?

Koga nam to nudite? Onoga koji ne zna na koliko mu je mjesta PDP šupalj, a krpio bi državne rupe?!

Imate li plan kako ćete ozdraviti zdravstvo, na koji način ćete obrazovati školstvo, čime ćete napuniti prazne račune IRB-a, šta ćete sa Balkan Investment Bankom, a šta sa Kosmosom, Famosom, Fruktonom...?

Šta ćete sa mladima, sa starima, sa nezaposlenima, sa borcima, sa invalidima, sa njihovim porodicama, sa penzionerima...?

Šta ćete sa samima sobom?!

Do kada  ćete živjeti u ubjeđenju da je Vučić dužan da radi i uradi vaš posao?

Do kada ćete pišati u gaće od straha kad god Dodik sretne Vučića i Nikolića, pitajući se da li se uspio dogovoriti sa njima o svom slučaju? Što bi, ako bi se dogodilo, bila konačna presuda vama.

Imate li plan na koji način ćete stvoriti POSKOK, NASKOK, USKOK, Radnu Grupu za borbu protiv zla; kako ćete smijeniti Bajića, Lepira, Tegeltiju, Selmana...; kako ćete pronaći ubice Vukelića, Đurovića, konačno privesti pravdi Garićevog egzekutora; kako ćete istražiti i uhapsiti Slobodana Stankovića, Budu Stankovića, Mileta Radišića, Milenka Kalderu Čičića, Borka Đurića, Dragana Zmijanjeplast Čičića, vrh mafijaškog režima...?

Ili ćete ih preuzeti da nahrane i zaštite vaše ajkule?

Da li smatrate da ste svojim aktivnostima zaslužili povjerenje građana na slijedećim izborima?
Imate li konkretne prijedloge, programe i projekte, koji se zasnivaju na struci, a ne lažnom patriotizmu i demagogiji, kojima mislite da sprovedete ono za šta se (ponekad) deklarativno zalažete?

Da li ste spremi da založite svoju ličnu imovinu kao osiguranje da ono što obećavate bude ispunjeno?

Zašto ne pružite priliku mlađim, i prošlošću neopterećenim kadrovima, kojih nesporno u vašim redovima (još uvijek) ima, da reformišu i unaprijede vaše djelovanje?

Jeste li ispunili izborna obećanja u lokalnim zajednicama - opštinama, u kojima vršite vlast?

Hoćete li progovoriti?

Kada?