среда, 6. новембар 2013.

Ekskluzivno: Budo Stanković smjenjuje ministra Jovičića; BIB napunila koš Igokee; PDP-ovci uzeli stotine hijada KM od institucija; „Šifra“ u SDS-u

piše: Slobodan Vasković

Budimir Stanković tražio je od Milorada Dodika da smijeni Radislava Jovičića, ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske. Stanković je bio ultimativan zbog toga što Jovičić, odnosno MUP RS, vode veoma ozbiljnu istragu oko toga kako je ovaj banjalučki tajkun došao u posjed 29 hektara zemljišta u Banjaluci, a da pritom, maltene, nije uložio niti pfeniga.

Prema pouzdanim informacijama, MUP RS je proslijedio Tužilaštvu Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, koji se odnosi na malverzacije sa zemljištem Poljoprivredne škole.

Dodik još uvijek nije odobrio Stankovićev zahtjev za smjenom Jovičića, jer će preko svojih ljudi u Tužilaštvu opstruisati dalju istragu u ovom predmetu. A jedan od njegovih vjernih saradnika je Želimir Lepir, Glavni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka.  

Dodikov čovjek je i Miodrag Bajić, šef Specijalnog tužilaštva RS za organizovani kriminal. Specijalno tužilaštvo odbilo je da se bavi predmetom “Poljoprivredna škola”, nakon što je taj slučaj na njihov Kolegij iznijela tužilac Svjetlanka Bijelić i sve su prebacili na Okružno tužilaštvo.

Razlog je jednostavan: Specijalno tužilaštvo moralo bi ovaj predmet okvalifikovati kao “organizovani kriminal”, što on i jeste, i bez sumnje bi našli dokaze za to, ali oni se, bar je to odavno jasno, bave svim samo ne organizovanim kriminalom. Gurajući predmet na Okružno tužilaštvo, oni slučaju “Poljoprivredna škola” skidaju stvarnu klasifikaciju “organizovani kriminal” i na taj način, de fakto, akterima prevare teške preko 400 miliona maraka, omogućavaju da se nekažnjeni izvuku iz svega, koristeći nedorečenost Zakona o građevinskom zemljištu. Ovaj zakon napravljen je po diktatu tajkuna iz miljea zemljišne mafije.

Radislav Jovičić zamjerio se Dodiku i vrhu SNSD-a, jer je smijenio Vaju Andrića sa čela CJB Bijeljina. Režim se još uvijek ne usuđuje da ukloni Jovičića, a on ne odustaje od svojih principa da nastavi sa istragama i smjenama korumpiranih policajca, tako da na relaciji Tajkuni/Dodik/SNSD- MUP tek slijede razmimoilaženja i veliki veliki problemi.

Na kraju balade neće biti iznenađenja - pobijediće Budo Stanković, a Jovičić će biti smijenjen.

Balkan Investment Banka napunila Koš Igokee
Već sam objavio da se Edvinas Navickas, bivši direktor Balkan Investment Banke (BIB), i dalje se nalazi na platnom spisku te finansijske institucije, premda je učestvovao u pljački stotina miliona maraka sa računa BIB-a.

Navickas u BIB-u zarađuje 9.000 evra mjesečno, i to kao savjetnik Banke u njenim poslovnim jedinicama u Moskvi, Kijevu i u Kaunasu (po 3000 evra za svaku od poslovnica). On, takođe, i dalje upravlja BIB-om i to preko Dijane Ostić, direktorice brokerskog odjeljenja BIB-a i Marije Ninković, direktorice finansija BIB-a.

Ostićeva je veoma interesantna osoba, jer je radila i poslove procjenitelja i svojim je, najblaže rečeno, veoma upitnim procjenama hipoteka pokrivala sumnjive kredite Mileta Radišića. Kao ovlašteni procjenitelj nastupala je i kao svjedok odbrane Mileta Radišića, jer je vršila procjenu “Medicinske elektronike”.
Očito je procjena bila odlična, jer je Radišić štiti i favorizuje u BIB-u.
Kad je formalno odlazio iz banke, Navickas joj je kao vjernom saradniku povećao platu na 6.000 KM. 
Interesantno je da BIB i dalje, bez obzira na ogromne probleme koje banka ima, mjesečno redovno isplaćuje deset hiljada KM na račun KK Igokea. 
Pored toga, BIB plaća 10.000 KM zakup lokala u kome je poslovnica te banke u ulici Veselina Masleše (Gospodska) u Banjaluci. Sretni vlasnik tog poslovnog prostora je Slobodan Puhalac, visoki funkcioner SNSD-a.

PDP-ovo kurvanje za velike pare
Prije nekoliko dana kompletan Gradski odbor PDP-a, sa Bojanom Starčevićem na čelu, prešao je u SNSD. Sve je propraćeno talambasima, a iz PDP-a su, kao i obično, istupili sa impotentnim saopštenjem o tome da su “isključili iz članstva PDP-a Bojana Starčevića”, ističući da su on “i jedan broj članova u Doboju vodili razgovore sa visokim funkcionerima SNSD-a, isključivo u cilju pojedinačnih interesa”.

U PDP-u nisu rekli kojih interesa niti kada su ti pojedinačni interesi realizovani.

E sad je bitno nekoliko stvari: MUP RS po nalogu Okružnog tužilaštva Doboj vodi istragu o mogućim nezakonitostima u radu Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove prilikom kupovine poslovnog prostora za potrebe te institucije u Doboju.

Tako je od tri fizička lica, za vrijeme Tihomira Gligorića, kupljeno 200,43 m2 po cijeni od 585.000 KM, odnosno 2.925 maraka po m2.

Sad još bitnije: jedno od ta tri fizička lica - prodavca zove se Bojan Starčević. I on je obuhvaćen istragom. Jasno je, valjda, zašto je prešao u SNSD.

Međutim, postavlja se drugo pitanje: Da li je moguće da vrh PDP-a nije znao za ovu transakciju, koja se desila prije godinu dana? Nemoguće, nema dileme.
Starčević im je tada bio dobar, a onda su se godinu poslije, kada im je dao šut kartu i otišao u SNSD da spasava kožu, dosjetili onih blijedih/plitkih/otužnih “ličnih interesa”.
Mnogo otužniji od Starčevića jeste ostatak PDP-a, čije se komadanje nastavlja kao turska sapunica.
Kome već na ovom mjestu nije zlo od ove i ovakve opozicije (čast izuzecima), slijedi još jedna pričica.

Šizofrenija - drugo ime za SDS-ovu “politiku”  
Prvo nekoliko izjava.

13.10.2013.
Ognjen Tadić o aferi “Tihiliks”
“SDS smatra i da nakon afere nazvane ‘Tihiliks’ niko nema pravo da ćuti u vezi sa dešavanjima oko tzv. zemljišne mafije u RS… Pitamo predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika zašto je dozvolio da u nekim od afera pobijedi zemljišna mafija i izražavamo razočarenje samim Dodikom, jer se deklarativno zalaže za borbu protiv kriminala, a u stvarnosti čini sve da istražni organi ne procesuiraju finansijske moćnike, koji su sa njim ili oko njega. (agencije)

16.10.2013.
Mladen Bosić o aferama u RS
Predsjednik Srpske demokratske stranke  Mladen Bosić pozvao je danas aktuelnu vlast da se povuče i da se što je prije moguće raspišu vanredni izbori na svim nivoima u RS-u.
“I poslije afere ‘Tihiliks’ i jasnih priznanja i dokaza o mafiji koja štiti kriminalce u RS-u smatramo da je ovo kritična faza u kojoj smo se našli i SDS poziva vlasti RS-a da se povuku i spasu RS”, ustvrdio je Bosić i dodao da zbog ovih i drugih afera RS-u „treba čelična metla". (agencije)

05.11.2013.
Ognjen Tadić o smjeni kadrova SDS-a u institucijama BiH
"Prošlogodišnji izborni gubitnici SNSD i SDP ukinuli su jedan glas iz Republike Srpke. Doba jednog glasa iz Republike Srpke je zlatno doba srpskog jedinstva koje je sada ugroženo. SDS će nastaviti da štiti interese Republike Srpke u zajedničkim institucijama BiH, sada sa većim teretom, ali sa jasnijim ciljem”. (agencije)

Sada nekoliko pitanja nakon ovih izjava najviših zvaničnika SDS-a.
-Kako je moguće da vrh SDS-a kao zlatno doba srpskog jedinstva naziva vrijeme koje su proveli sa Dodikom u zajedničkim institucijama i za kojeg tvrde da je “dozvolio da u nekim od afera pobijedi zemljišna mafija”, kao i da nakon “jasnih priznanja i dokaza o mafiji koja štiti kriminalce u RS”  za njihovog (SDS-ovog) “Zlatnog dečka srpske politike” treba “čelična metla”?
-Kako je moguće da je SDS tek u oktobru i novembru ove godine otkrio ko je Dodik i kakav je karakter vlasti u RS?
-Da li će se SDS i ubuduće udruživati sa mafijom i kriminalcima (a to Dodik i njegova vlast za njih očito jesu) kako bi se u Sarajevu ili bilo gdje drugo ostvarilo “zlatno doba srpskog jedinstva”?
-Da li “zlatno doba srpskog jedinstva” postoji samo kada Ognjen Tadić ima službeni auto, treptače i sekretaricu?

Ima još pitanja, ali jednostavno ne vrijedi.