недеља, 17. новембар 2013.

Dodik formira privatnu Udbu za obračun sa neistomišljenicima


piše: Slobodan Vasković

Najnoviji projekat Milorada Dodika i njegovog mračnog okruženja naslovljen je kao „Savjet za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske“ i na njegovom formiranju se intenzivno radi već mjesecima.

Glavni kreatori Savjeta su Slavko Mitrović, osoba od Dodikovog najvećeg povjerenja i Predrag Ćeranić, nekadašnji visoki funkcioner bivše Obavještajne službe RS, koji je jedno vrijeme bio i pripadnik OSE. Za članove Savjeta vrbuju se bivši udbaši, policajci, oficiri, a to tijelo bi trebalo da počne sa radom od Nove godine, i to pri kabinetu predsjednika RS.

Još uvijek nije odlučeno ko će biti na čelu Savjeta, a neki članovi insistiraju da to bude Slavko Mitrović. Međutim, on to odbija, jer je sjena ambijent iz kojeg najbolje i najefikasnije funkcioniše.

Formiranje Savjeta nije ništa drugo do formiranje paralelne obavještajne strukture, koja bi radila za Dodikove interese.

Preciznije, to nije nikakvo tijelo za zaštitu ustavnog poretka RS, već „Savjet“ za progone Dodikovih neistomišljenika, čiji će glavni zadatak biti proizvodnja „unutrašnjeg neprijatelja“. I njegovo uništenje. kako je panika u režimskim redovima ogromna, bojim se da bi "uništenje domaćih izdajnika“

Kada Savjet bude institucionalizovan, tada će i „domaći izdajnici“ dobiti zvaničan karakter, kroz saopštenja „zaštitnika RS“ i njihovih istupa u javnosti.


Ovakav Dodikov potez ukazuje da je on krenuo „na sve ili ništa“ u borbi protiv opozicije i da će godina koja slijedi biti izuzetno opasna po sve one za koje Režim procijeni da ugrožavaju šanse njihovog Šefa za pobjedu. A takvih je sve više. Dodik je svjestan da gubitak izbora za njega znači i gubitak slobode. Potvrdilo mu je to i Ipsosovo istraživanje (jedan njegov frizirani dio vidjeli smo u medijima), koje je, premda naručeno od SNSD-a, pokazalo da on gubi na rejtingu i da udružena opozicija odnosi pobjedu.

Savjet će biti „kapa“ zaštitarskih agencija koje kontrolišu Dodikovi seizi, a među njima je najvažnija „Alfa“, jer ima najkvalitetniju infrastrukturu. Uz to, njeni pripadnici su naoružani, a do sada nisu prezali ni od fizičkih napada i prijetnji (što je na svojoj koži nedavno iskusio i potpisnik ovih redova).

Savjetu će na raspolaganju biti i ilegalna oprema za prisluškivanje, koju već godinama intenzivno koriste pripadnici Režima iz Dodikovog najbližeg okruženja. Interesantno je znati da za ovom opremom tragaju brojne agencije, kako strane, tako i lokalne, ali da joj nisu uspjeli ući u trag do sada. Najvažniji razlog njihovog neuspjeha je što je najčešće smještena u jednoj od najbitnijih institucija RS.