петак, 8. новембар 2013.

Dodik potvrdio da je Rafinerija u ogromnim problemima

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik je, tokom posjete Rusiji, potvrdio da se Rafinerija u Brodu nalazi u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji. Istina, on to nije naglasio eksplicitno, ali je iz njegove izjave SRNI itekako jasno da ruskih para za Rafineriju više nema. I da su ogromni dugovi vlasnika rafinerije prema ruskim finansijskim institucijama.  

SRNA je prenijela da je Dodik, prilikom posjete Vnješekonom banci (07.11.), izjavio da je upoznat sa namjerama ove banke da reprogramira obaveze i olakša poziciju „Zarubežnjefta“ kako bi projekat ove kompanije ojačao, što je od velikog značaja za Srpsku.

Zarubežnjeft je ruska državna kompanija, koja u svom vlasništvu posjeduje 40 posto Naftne industrije RS (Rafinerije u Brodu i Modriči, Petrol).
Iz Dodikove izjave je jasno da “Zarubežnjeft” ne vraća kredite “Vnješekonom” banci, čim se traži njihov reprogram.

Kao i obično, čelnici RS traže spas u ekonomskim kategorijama koje eksplicitno potvđuju da je na djelu kolaps. Sjetite se samo priča o spasonosnom stečaju “Novoteksa” iz Trebinja, da bi na kraju svi radnici te firme završili bez posla. Isti oni radnici, što su po nagovoru vlasti, i teško izmanipulisani lažnim obećanjima, na ulici tražili da firma ide u stečaj. Stečaj su i dobili i završili na ulici.

Sada se, kad su rafinerije u pitanju, u reprogramu vidi spas. (“Spasonosni” stečaj će tek uslijediti).
„To je veoma važno za nas (reprogram, op.aut.) imajući u vidu probleme u vezi sa tržištem naftnih derivata u regionu i njegovu značajnu nedostupnost za robe iz rafinerije u Brodu“, istakao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni iz Moskve, nakon sastanka sa generalnim direktorom Vnješekonom banke Vladimirom Dmitrijevim.

I u ovom dijelu izjave, Dodik potvrđuje da je Rafinerija u kolapsu i da joj nema spasa. Dodik je, defakto, potvrdio da za derivate iz Rafinerije nema tržišta.

Ranije sam objavio da ruske banke već dva mjeseca ne kreditiraju firmu “Optima”, koja je srce Naftne industrije RS i preko koje su izvučene stotine miliona KM (isto kao u slučaju “Birač”). Zbog toga “Optima” nema novca da kupuje sirovu naftu.

To je uslovilo da je u septembru i oktobru za tri četvrtine smanjen obim proizvodnje derivata u odnosu na onaj iz avgusta ove godine, što ukazuje da su Rusi zaista spremni da ostvare projekat zatvaranja rafinerija i u Brodu i u Modriči.

Nije za čuđenje, s obzirom da je krajem oktobra objavljena vijest da je brodska Rafinerija povećala gubitak na 486 miliona KM. Precizirano je da je ta Rafinerija prvih devet mjeseci ove poslovne godine završila sa gubitkom od 30,8 miliona KM, čime se ukupni akumulirani gubitak kompanije, koji je na kraju 2012. godine iznosio 455,1 milion KM, popeo na oko 486 miliona KM.

Prema poslednjim informacijama, trenutno se radi na modelu zatvaranja rafinerija u Brodu i Modriči, a rok za to je narednih godinu dana.


Ruski naftni gigant “Gasprom” namjerava da kupi kompletnu naftnu industriju Republike Srpske, u koju spadaju rafinerije u Brodu i Modriči, “Nestro petrol”, kao i firma “Optima”.  

Vlasnici onoga što se nekada zvalo NI Republike Srpske su Rusi i jedino se zna da dio akcija 
drži tamošnja državna kompanija “Zarubežnjeft”, dok je do današnjeg dana ostalo nepoznato ko stoji iza firme “NjefteGazInkor”, koja je većinski vlasnik pomenutih preduzeća.

Prema pouzdanim informacijama, pregovori o prodaji već uveliko teku, a “Gasprom” će, ukoliko bude postignut poslovni dogovor, zatvoriti rafinerije u Brodu i Modriči, zbog njihove neisplativosti.

Da je veliki poslovni dogovor u pitanju potvrđuje i podatak da se odustalo od novih investicija u Rafineriji, koje su najavljivane.

“Gasprom” jedino interesuje distributivna mreža i to je segment koji neće gasiti.
Rafinerija u Brodu im nije potrebna zato što Rafinerija u Pančevu, koja je najmodernija u regiji, svojom proizvodnjom može zadovoljiti kompletan ovaj prostor, sve do Slovenije.

Što se tiče Rafinerije ulja Modriča i njen rad je, kako stvari stoje, zapečaćen, jer je počela rekonstrukcija iste takve Rafinerije u Novom Sadu, u čiju modernizaciju će Naftna industrija Srbije uložiti 100 miliona evra. Ovo ulaganje prije dvadesetak dana potvrdio je Kiril Kravčeno, generalni direktor NIS-a.

“NIS planira da u modernizovanoj Rafinerije nafte u Novom Sadu proizvodi visoko kvalitetna bazna ulja, od kojih će značajna količina biti namijenjena izvozu”, rekao je Kravčenko, istakavši da će kapacitet rafinerije biti 180.000 tona godišnje.

Zahvaljujuci tom ulaganju, rekao je on, rafinerijski pogoni biće spaseni, a novosadska rafinerija baznih ulja biće jedinstvena u ovom dijelu Evrope.
Rafinerije sa takvim proizvodnim programom maziva su rijetkost u svijetu i slična postoji samo u Švedskoj, dodao je Kravčenko.

Većinski vlasnik NIS-a je “Gasprom”.
NIS ima svoju firmu kćerku i u BiH, čije je sjedište donedavno bilo u Banjaluci. Međutim, ova firma je napustila Banjaluku i svoje predstavništvo otvorila u Sarajevu.

Kupci Naftne industrije RS nikada nisu izmirili 140 miliona maraka obaveza prema budžetu RS, tako da njihov dug, sa kamatama, na današnji dan iznosi cca 250 miliona maraka. Te pare RS, po svemu sudeći, nikada neće ni vidjeti, kao ni naftu iz Dodikovih bušotina.

Najstrašnije od svega je to što će, ako se realizuje ovaj plan (a po svemu sudeći hoće), biti uništena dva grada – Brod i Modriča.