недеља, 12. мај 2024.

Slobodan Ujić, član Osmicine funkcionerske mafijaške organizacije: Za nepunih osam godina od velikog kockarskog dužnika do multimilionera

Ujić i njegov šef Osmica

Piše: Slobodan Vasković


1.

Slobodan Ujić, bivši direktor Službe za poslove sa strancima BiH, iskoristio je tu poziciju za bogaćenje na kriminalan način.


Ujić je sada milioner, sa ogromnim brojem nekretnina, a lažno se predstavlja kao “žrtva” navodnih političkih protivnika, iako on takvih nema, jer ne postoji kriminalna shema u koju nije  duboko involviran.


2.

Ujić je dio šire grupe funkcionera koju je kontrolisao Osman Mehmedagić Osmica i preko koje je organizovao i sprovodio nezakonite radnje koje su njemu, ali i ostalim donosili velike zarade - bilo da je riječ o zaštiti narkodilera ili, pak, reketiranju stranih državljana koji su morali da plaćaju ogromne sume novca kako bi im bio produžen boravak u BiH. 


3.

Prije nego nastavim, da nabrojim sve članove Osmicine funkcionerske mafijaške organizacije protiv koje se već jako dugo vode istrage u Tužilaštvu BiH, ali nikako da se privedu kraju.


Ranije sam objavio da u Osmicinu funkcionersku mafijašku organizaciju spadaju  visoki funkcioneri FUP-a Ibro Bešlija, Nermin Šehović, Elvir Hubjer, te Bešlijini poslušnici Muhamed Ramić, kao i Muhamed Pekić, Osmicina desna ruka. Dio te grupe je i Dragan Mektić, bivši ministar bezbjednosti BiH koji je direktno uvezan sa narkogrupom Bojana Cvijetića, koji je bio Mektićev savjetnik i šef. Iz Tužilaštva BiH tu je Dijana Kajmaković.

Mektić

Najavio sam ranije da su tu još dvije osobe srpske nacionalnosti koje pripadaju pomenutoj funkcionerskoj mafijaškog organizaciji - Osim Ujića, tu je i Perica Stanić, bivši direktor Sipe, koji je odnedavno savjetnik Branislava Borenovića, sluge Draška Stanivukovića.


Stanivukovićev sluga pokorni Borenović i Stanić, Cvijetićev sluga pokorni 

Stanić je preko Mektića bo naslonjen na grupu Bojana Cijetića protiv koje je podignuta optužnica, a cijela ta grupa imala je direktne kontakte sa Mirzom Gačaninom, stricem Edina Gačanina, jednog od vođa narkokartela “Tito i Dino”. Dva Gačanina su teškoj zavadi i imaju namjeru jedan drugom skinuti glavu.

Perica Stanić

O Perici Staniću, koji je, kao i Mektić, imao Skajaplikaciju, uskoro ću objaviti niz detalja koji su šokantni, a u nastavku  ću iznijeti detalje o kriminalu Ujića dok je bio na čelu Službe za poslove sa strancima BiH.


4.

Za početak da naglasim da je postavljanje najvažnijih kadrova u toj službi prepustio Osmici, a zauzvrat je blizak član njegove porodice dobio visoku poziciju u ambasadi BiH u Beogradu.


Uz visoku poziciju ide i akupocjeni automobil - BMW, vrijedan 200.000 KM, koji su Ujići koristili, mahom, za privatne potrebe. Tim vozilom, koje je u vlasništvu BiH i ima diplomatske tablice, najviše se vozio Ujić i još jedan član njegove porodice.

Bisera Turković

“Veza” za ambasadu bila je Bisera Turković, bivša ministrica spoljnih poslova BiH, čuvena po nepotizmu, nepoštivanju institucija BiH, ali i vjernosti Osmici koji je, preko nje, u taj resor instalisao grupu preko koje su, diplomatskom poštom, dolazili skupocjeni brendirani proizvodi i prljavi novac od trgovine narkoticima.


5.

Ujić, neizlječivi kockar i alkos, samo nekoliko mjeseci nakon stupanja na dužnost direktora Službe za poslove sa strancima BiH, uspio je da vrati brojne kockarske dugove bližoj i daljoj rodbini koji su iznosili nekoliko desetina hiljada KM.


diplomatski BMW

Njegova imovina, koja je višemilionska, svjedoči najbolje o tome koliko duboko je bio involviran u kriminalne radnje, a sada pokušava da se spase tako što  tajno radi za Nenada Nešića, “informišući” ga šta se dešava u Nešiću suprotstavljenim taborima.  Potpuno pogrešno procjenjuje da će ga Nešić spasiti robije, jer taj ne može spasiti ni sam sebe od zatvora.


6.

Ujić je, pored reketiranja brojnih investitora iz arapskih zemalja, izvršio ogromnu pljačku preko Internacionalne agencije za migracije IOM i to preko nabavke hrane za migrante.


Saučesnik u ovom prljavom poslu bio mu je Dražen Rožić, šef IOM-a. 


7.

Nužno je posebno istražiti kupovinu vozila za Službu za poslove sa strancima od auto kuće AC "Blok-Peugeot". 


Vrijednost vozila je povećana do mjere da bi Ujić za članove porodice mogao da kupi, čitaj džaba dobije: 


-luksuzni Peugeot 508 čija je cijena oko 50.000KM


-Mercedes vrijedan preko 100.000KM i 


-CAN AM OUTLENDER Kvad koji košta 40.000KM.


To su vozila koja su samo djelić onoga što je Ujić oteo za sedam i po godina mandata, a naveo sam da je na poziciju direktora došao prezadužen kockarskim dugovima.


8.

Za vrijeme mandata, Ujić je kupio stan u Beogradu člija je vrijednost 150 000 evra, ali i stan u Istočnom Sarajevu, vrijedan 160.000 KM: Stan je kupljen u zgradi narkodilera i perača narkonovca Aleksandra Mičića, poznatijeg kao Aco Makedonac, dvostruki ubica u pokušaju.


stan u zgradi Makedonca


O bliskosti Ace Makedonca i Ujića, kao i ostalih kriminalaca-skorojevića iz Istočnog Sarajeva svjedoči i fotografija koju objavljujem.

Na njoj su Sektaši Boško Jugović, Jovan Katić, Ljubiša Ćosić, Aco Makedonac i Slobodan Ujić, kriminalna "krema" Istočnog Sarajeva.


Ujić je pravi reketaški “graditelj”, pa je u selu Luke, na Trebeviću, izgradio vikendicu od samo 200 m2

vikendica


Naravno, tu je i novi poslovni prostor od 115m2 u ulici Nikole Tešanovića, na Dobrinji koji je platio svega 250.000 KM. I sve je to “kupio” od plate, “štedeći" sedam i po godina, a plata mu je iznosila cca 3.500 KM.

zgrada u kojoj je Ujićev poslovni prostor

Vrhunac trošenja “ušteđenih” sredstava je izgradnja stambene zgrade zajedno sa Acom Makedoncem, kroz koju je oprano nekoliko miliona prljavog novca stečenog od prodaje narkotika i reketiranja.

graditeljski poduhvat Ujića i Ace M.


Važno je istaći da je Ujić seksualni predator koji je teško zlostavljao radnice Službe za poslove sa strancima BiH i da bi za ta nedjela posebno trebao da odgovara.


Istraga je I dalje u toku o svim navedenim, a sasvim je realno da u vrlo bliskom periodu budu pohapšeni. To je najmanje što zaslužili. (nastaviće se)