понедељак, 13. мај 2024.

Panama Mama

Piše: Slobodan Vasković


1.

Fatih Kol, Počasni konzul BiH u Panami, perač novca Kartela “Tito i Dino”, megazvijezda je u svim medijima, nakon što je portal “Istraga.ba” objavio da Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv njega, kao i da ga je za počasnog Konzula imenovalo Predsjedništvo BiH na prijedlog Željke Cvijanović.


Cvijanovićeva je brzo reagovala, zatražila je vanrednu sjednicu Predsjedništva kako bi se Kolu ukinula titula. Kako god da završi, Cvijanovićeva će ostati Panama Mama.


2.

Reagovao je i Staša Košarac koji se u Panami, kao Ministar trgovine, družio sa Kolom, tvrdeći da nije on “gurnuo” Cvijanovićevu na Kola, već da su to učinili iz Paname.


3.

Košarac je rekao da neće podnijeti ostavku, pa čak najavio i tužbe. Nije prebio svoju tekuću partnerku, što je odlično za nasilnika njegovog kalibra, ali je za očekivati da objavi “prigodan video” na “Instagramu”, budući da Elmedin Konaković objavljuje videoklipove na FB, a Nenad Nešić na Tik-Toku.

4.

Sve mi se čini da je ovoj Trojci (KKN) otpočelo TikTak.


5.

Sanja Vulić se još nije oglasila oko Paname, a mogla bi da sa hiljadom KM “pogura” i Košarca koji najavljuje “možda tužbe”, iako mi se čini da će on sigurno biti optužen. I to u skorije vrijeme.


6.

Kad smo već kod Košarca mogao bi da odgovori da li zna kod koga je mjesec dana bio Ivan Mijatović, Škaljarac, ubica i narkodiler, tokom 2020. godine, nakon što su ga tadašnji načelnik Uprave krim policije MUP RS Nedeljko Lubura i Bojan Roguljić u gepeku dovezli iz Slovenije; Prvo u Banjaluku, potom u Istočno Sarajevo?

7.

Da li je tačno da se krio kod jednog oniskog, nasilnog, značajnog funkcionera SNSD-a koji ima “njegovanu bradu” i za vrijeme korone popuši po koji tompus?


Ili da Košarac odgovori koliko brzih čamaca je imao na Bilećkom jezeru?


Strpljiv sam, sačekaću da Košarac izađe iz ormara, ali sve mi se čini da će brže izaći iz brojnih Skajaplikacija. I on i Žarko Laketa.


8.

Hajdemo dalje.


Ibrahim Hadžibajrić, protiv kojeg je podignuta optužnica za teške kriminalne radnje, prodao je Kolu nekretninu nekadašnjeg “Feroelektra”, naveo je portal “istraga”.


Kol je namjeravao da na tom mjestu izgradi hotel, ali nije.


Očito je i da neće, jer “Crna Kravata” steže.


9.

Stežu dalje i Konakovića. Ne samo Kravatom, Crnom, već i “Leptir Mašnom”. A Panama, valjda znači, “Puno Leptira”. I “Puno Ribe”. Kapitalaca!


Trka je već u finišu, a rekao bih da će fotofiniš odlučiti koje će se Tužilaštvo prije dokopati Elmedina - Tužilaštvo BiH ili Kantonalno Tužilaštvo Kantona Sarajevo koje vodi istragu protiv njega u vezi sa dodjelom grantova iz budžetske rezerve Kantona Sarajevo 2019. godine, kada je El Dino bio predsjednik Skupštine Kantona. Pare je oduvao kao El Ninjo.


Predmet vodi tužilac Samir Selimović koji je podigao optužnicu protiv Hadžibajrića.


10.

Dok sam kod Kantonalnog Tužilaštva Kantona Sarajevo, da saopštim da je blizak član porodice optuženog Hadžibajrića dao izjavu da je NarkoBeg pogodovao pri zapošljavanju bliskog člana porodice Sanina Bogunića u opštini Stari Grad Sarajevo.


Bogunić je tog bliskog člana porodice par dana prije hapšenja ubijedio da da otkaz u opštini Stari Grad i pređe u “antikorupcioni tim” kantona Sarajevo.

 

Na čelu tog navodnog “antikorupcionog” tima je Erduan Kahvedžić, koji je imao počasnu legitimaciju OSA BiH, koju mu je dao Osman Mehmedagić Osmica 07.08.2020. godine.


Čini mi se da je velika trka Tužilaštava i oko Bogunića, jer je on bio poveznica između Ibre Bešlije, Osmicinog FUP-ovca i NarkoBega. Bešlija je ostavio i previše tragova iza sebe skrivajući Hadžibajrićeva krivična djela.


11.

Biće narednih dana, nedjelja i mjeseci vrlo uzbudljivo i dramatično. Broj stanovnika Vojkovića će naglo rasti. Daleko je otišla istraga protiv opakog seksualnog predatora i kriminalca Slobodana Ujića, potom Perice Stanića, te njihove ekipe na čijem čelu je bio Osmica, a čine je još Ibro Bešlija, Nermin Šehović, Elvir Hubjer, te Bešlijini poslušnici Muhamed Ramić, kao i Muhamed Pekić, Osmicina desna ruka, te Vahidin Šahinpašić.


12.

Nisam zaboravio Sinišu Perkovića Piceka koji je, prema Skaj aplikacijama, unosio kriptovane telefone osuđenicima, ali i druge zabranjene stvari. I Picek je kao i Ujić kriminalom došao do miliona. A sada drhte kao Leptirići na jakom vjetru. Kakvi ćurani.