уторак, 21. мај 2024.

“Najpoznatiji Kum” Gordan Memija i “BH Telekom” - Moja priča

Najpoznatiji Kum Gordan Memija i Elmedin Konaković,
Najpoznatiji Branilac lika i nedjela Najpoznatijeg Kuma


Piše: Slobodan Vasković


1.

“BH Telekom” ima slogan “Moja priča”. 


2.

U ovom slučaju iskoristiću taj slogan za Moju priču o pomenutom operateru koji prodaje internet, sve moguće usluge vezane za internet, mobilne aparate, računare, kartice…, ali i dalje, kada je njihovo poslovanje u pitanju, djeluju po principu “kurirske pošte”. 


3.

Preciznije, vrlo su zatvoreni za javnost, posebno za saopštavanje informacija. Što bi naš narod rekao, od davnina su netransparentni.


4.

Da krenem od početka Moje priče o “Najpoznatijem Kumu” Gordanu Memiji, koji je potpuno devastirao “popularnost” nekada vodećih kumova u bh. javnosti Bude Stankovića i Mileta Klena Radišića, kumova Milorada Dodika.


Gordan Memija, za one koji možda ne znaju, kum je Elmedina Konakovića, ministra spoljnih poslova BiH i odličan prijatelj Edina Gačanina, šefa narkokartela “Tito i Dino”, koji je svjetskih gabarita. Trenutno je Memija pod mjerama zabrane Suda BiH, zbog sumnji da je prao narkonovac za Kartel "Tito i Dino".


5.

Dobio sam informaciju da je jedna od Memijinih firmi, tokom ove godine, sa “BH Telekomom" potpisala dva ugovora vrijedna po 100.000 KM.


6.

Informacija je iz vrlo, vrlo kredibilnog izvora, ali, uprkos tome, uputio sam dopis “BH Telekomu”, preciznije Erdalu Islamagiću, koji je v.d. izvršni direktor Izvršne direkcije za razvoj poslovanja. 


BH Telekom 


Erdal Islamagić, v.d. izvršni direktor Izvršne direkcije za razvoj poslovanja



Poštovani,

molim Vas da mi odgovorite na sljedeća pitanja:

Koliko ugovora je BH Telekom potpisao sa firmom "FotoArt" iz Sarajeva?

Kada su ti ugovori potpisani?

Koliko ugovora je BH Telekom sa pomenutom firmom potpisao tokom 2024. godine i kolika je vrijednost tih ugovora?

Molim Vas da mi na pitanja odgovorite najkasnije do četvrtka, 23.05.o.g., kako bih o pomenutim pitanjima objektivno informisao javnost.

S poštovanjem, Slobodan Vasković, bloger 


7.

Dopis sam poslao u 11.36h, 21.05.o.g.

U 15.53h sam dobio odgovor, ali ne na pitanja koja sam poslao “BH Telekomu”, već o načinu na koji im se postavljaju pitanja.


8.

Poštovani gospodine Vaskoviću,

Putem e-maila ste se obratili gospodinu Islamagiću, v.d. izvršnom direktoru Izvršne direkcije za razvoj poslovanja, sa upitom o potpisanim ugovorima između BH Telecoma i „Fotoarta“ iz Sarajeva u 2024. godini.

S tim u vezi, a s obzirom na činjenicu da tražite podatke u vezi sa vrijednostima iz ugovora sa trećom stranom, predlažemo da svoj upit, u pisanoj formi, pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama FBiH, predate  na protokol BH Telecoma d.d ili dostavite putem pošte na adresu:

BH Telecom d.d. Sarajevo

Franca Lehara br.7

71000 Sarajevo


Zahtjev treba biti svojeručno potpisan.

Kao tako zaprimljen, BH Telecom će Vaš zahtjev staviti u proceduru u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacija FBiH i Vodiča o pristupu informacijama BH Telecoma d.d. Sarajevo.


9.

Ok, zaključio sam da iz “BH Telekoma” ne žele da odgovore na moja pitanja iz samo njima znanih razloga, a uputstvo za postavljanje upita toj firmi je jasan znak da ne žele nikakva pitanja.


10.

Jer, da je drugačije koristili bi e-mail, koji je zvaničan vid komunikacije, a ne bi tjerali sve one koji žele da ih pitaju bilo šta u vezi njihovog poslovanja, da kreću u projekat postavljanja pitanja “BH Telekomu” tako što će ili svojeručno predati upit na protokol ili ga poslati poštom, “pa šta Bog da”.


11.

Ostao sam bez potvrde o ona dva ugovora od po sto hiljada KM; “BH Telekom” je svojim postupkom generisao spekulacije o poslovima sa “Najpoznatijim Kumom”, a kako je Konaković rastrojen zbog, kako tvrdi,  “lažnih udara na Kuma”, možemo očekivati i neku vanrednu pres konferenciju u Ministarstvu spoljnih poslova BiH.



12.

Moja priča ne završava ovdje. Izvjesno znam da je Memija, u ovoj godini, potpisao nekoliko Aneksa na ranije ugovore sa “BH Telekomom” koji nisu neke velike vrijednosti, ali nisu ni za “baciti”.


13.

Ako gospoda iz BH Telekoma" bude namjeravala da demantuje nešto od napisanog, zamolio bi ih da mi demanti uruče lično, svojeručno potpisan. Adresu sam već ranije objavio na blogu, pa im neće biti problem da je nađu.


P.S.

Nemam ništa novo napisati o nokautu koji je doživio Milorad Dodik pristankom da  njegov SNSD izađe na izbore po Šmitoivom Izbornom zakonu, a što nisam rekao u tekstu "Dodik, politička “manja tehnička greška”, pokušao se sakriti iza opozicije, u čemu nije uspio; Borenović i Stanivuković su dio Dodikovog Režima, a ne opozicije; Radojičić je zajednički Dodikov i Stanivukovićev projektić za jednokratnu upotrebu", koji sam objavio 20.05.o.g.


Hm, možda nije loše primijetiti da je Dodik "crn u licu" kao najmračnija noć. I djeluje nekako nemoćno, dosadno, iznureno, uplašeno, "slomljene kičme"...