петак, 17. мај 2024.

Munjić između hapšenja i pozicije direktora FUP-a; Memos na UNSA; Da li Šmrk gasi ili pali


Piše: Slobodan Vasković


1.

Insistira se da Vahidin Munjić, v.d. direktora FUP-a, ostane na toj pozicji i u narednom periodu, što bi, valjda, trebalo da “opere” sve one koji stoje iza njega, a akciju “Crna Kravata 2” tretiraju kao propalu.


Međutim, to su pogrešne procjene i samo će dodatno proširiti istrage ne samo na Munjića i još četiri pripadnika FUP-a, već i one koji ih štite i nastavljaju sa rušenjem institucija na svim nivoima.


“U dopisu upućenom na nekoliko adresa, dana 29.04.2024. godine, postupajući tužitelj informirao nadležne institucije, da je u Tužiteljstvu BiH donesena naredba o provođenju istrage za kaznena djela: Organizirani kriminal, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, Primanje dara ili drugog oblika koristi, koja se odnosi na više policijskih službenika Federalne uprave policije, te je zatraženo da se poduzmu odgovarajuće mjere u skladu sa važećim zakonskim propisima, kako bi se istraga u cijelosti mogla provesti neometano i efikasno, posebno ukazujući na činjenicu da dvojica osumnjičenih u navedenog agenciji, obavljaju rukovodne poslove”, odgovoreno mi je iz Tužilaštva BiH početkom maja.


Nema dileme da se Munjić I drugi pripadnici FUP-a terete za organizovani kriminal, ali, nema dilme, ni  da se istraga o tome pokušava ignorisati, ne bi li se vremenom uspjela skroz zagasiti.


Ne vjerujem da će se to desiti, jer iza akcije “Crna Kravata 2” stoje DEA, FBI, EUROPOL, Navionalna policija Francuske, policija Belgije.


Ubijeđen sam da će Munjić i drugi ponovo završiti u pritvoru i to vrlo brzo, a onda će uslijediti novo paranje svih onih koji bi da sakriju “Kravate”.


2.

Kartel “Tito i Dino” namjeravao je da preuzme državu; U dobroj mjeri je i uspio, a sada radi na preuzimanju sarajevskog Univerziteta.



Gordan Memija, najčuveniji “kum” u ovoj godini u BiH, koji je označen kao perač novca ganga Edina Gačanina, koristi vrijeme dok je pod mjerama zabrane da lobira za novog rektora. 


Sastanči sa dekanima brojnih fakulteta UNSA, a njegov favorit za rektora je Tarik Zaimović. 


Moji izbori tvrde da je to “direktan pokušaj da kartel Tiro i Dino preuzme UNSA”.


Očito je da brojne osovine kartela i dalje rade i to visokim intenzitetom. A i da im je obrazovanje itekako potrebno.


3.

Advokat Jasmin Alikadić kojem je prije par dana zapaljen skupocjeni džip “Porše Kajen” tvrdi da nema pojma ko je to mogao učiniti i da se nikome nije zamjerio.



Kakav šaljivdžija i u toj piromanskoj situaciji, u kojoj mu je automobil namjerno zapaljen.


Hm, mogao bi da pita svog klijenta Admira Srnautovića Šmrka ko bi to mogao da ga napadne vatrom, iako je bezazlen. Šmrk siguirno zna sve odgovore.