петак, 1. април 2022.

Zna li MUP zbog čega su zaista sproveli akciju u Zvorniku?!

Piše: Slobodan Vasković


Nakon akcije Žandarmerije i SAJ-a u Zvorniku, u kojoj je privedeno 16 osoba, velika je nepoznanica da li vrh MUP-a RS uopšte zna zbog čega su bili u Zvorniku, bez obzira na njihovo pozivanje na Skaj aplikaciju i činjenicu da je uhapšeno nekoliko narkodilera, među kojima je najznanačjniji Bojan Đokić Đurđo, skladištar Kavačkog klana u RS.



Prvo, akciju su radili po nalogu OJT Istočno Sarajevo, iako je za Zvornik nadležno OJT Bijeljina.


Nije valjda da u MUP-u RS ne znaju ko je nadležan za koju Regiju?! Sudeći prema onom što su naveli, očito ne znaju.


Drugo, za hapšenja lica koja su otkrivena da su koristili Skaj aplikaciju nadležno je Tužilaštvo BiH, a ne OJT Istočno Sarajevo niti OJT Bijeljina.


Ime akcije izbačeno je tek satima iza njenog početka - naziv “Drina”. Primjerenije bi, nakon svega, bilo - Kriva Drina!


Očito je da ova akcija nije imala za cilj hapšenje NarkoDilera, već je počela da se sprovodi zbog depeše Siniše Kostreševića, poslane prije četiri dana, “o mogućem atentatu na visokog policijskog oficira ili zvaničnika lokalne samouprave”. 


Odjednom se ugruženim našao Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika, koji je tvrdio da postoje informacije o ugroženosti, ali da se on ne osjeća ugroženim. Interesantno je da je Zvornik "iznenada" postao "lokalna samouprava u kojoj je neko ugrožen" i da je akcija krenula nakon dvodnevnih Stevanovićevih tvrdnji da "nije ugrožen".

Još je interesantnije da se Kostreševićev narkokurir za Zvornik Dragan Simić godinama sa šefovima Klana, Stevanovićem, Sinišom Mijatovićem i Dejanom Ilićem Tigrom, nalazio u hotelu "Vidikovac". Tu su odsjedali i drugi narkobosovi, a bilo je i pucnjava koje su zataškane.


Akciju je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač preinačio u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, narkodilera…


Da je Kostrešević, zajedno sa Mladenom Marićem, počeo akciju zbog informacije  “o mogućem atentatu na visokog policijskog oficira ili zvaničnika lokalne samouprave” u to nema nikakve dileme, jer mi je to potvrđeno u MUP-u RS iz nekoliko izvora.


Kada je nađeno nešto malo narkotika kod sitnih riba koje su privedene (sem Đurđe), Lukač je akciju preimenovao.



Uz to, treba znati da Kavčani, kojima pripada Siniša Kostrešević, njihov Narko”General”, u potpunosti kontrolišu OJT Istočno Sarajevo, preko načelnika PU Istočno Sarajevo Branimira Šehovca, takođe Kavčanina i Aleksandra Mičića, perača narkonovca Veljka Belivuka, narko dilera i dvostrukog ubice u pokušaju koji slobodno hoda bez ikakve bojazni da će biti uhapšen.


Čak su mu je OJT Istočno Sarajevo, kao i tamošnji Okružni sud, izašli u susret i pustili ga ranije iz pritvora u kom je bio, jer je namjeravao likvidirati narkodilera Gorana Sikimu, kojem je četiri puta pucao u leđa. Aco Makedonac je veoma blizak sa Kostreševićem.


Zbog loše pripremljene akcije, koja je tokom samog provođenja “promijenila cilj”, sasvim je realno da će većina privedenih biti pušteni na slobodu najkasnije za nekih 40 časova.


Sukob Narko”Generala” i Lukača je nepomirljiv; Nije to samo otkad se saznalo da je Kostrešević Kavčanin; Taj sukob traje već najmanje četiri godine, a intenzivirao se kada je Milorad Dodik imenovao, preko nadležnog Odbora parlamenta RS, Kostreševića za direktora.



Dodik bezrezervno drži stranu Kostreševiću, jer je sa njim zaglibio u narkoticima, kao i njegov sin Igor, a Lukača žele da uklone, kako bi se spriječila bilo kakva mogućnost istraga o tome kako je Kavački klan u RS prošvercovao ogromne količine kokaina ka EU i drugim zemljama u Regionu.


Dodik je imao namjeru da smijeni Lukača 28.03., što je dogovorio na sastanku NarkoRežimske koalicije 25.03., međutim odustao je od toga.


Razlozi su nepoznati. Ali sukobi unutar Režima i unutar MUP RS se nastavljaju. Posebno su se rasplamsali nakon ubistva Radenka Bašića, načelnika Odjeljenja krim policije PU Prijedor.



Ubistvo je organizovao narkodiler Dalibor Railić Dugi, a izvršio Aleksandar Miljatović.


Sa NarkoDilerom Dugim Kostrešević je, trideset dana do likvidacije Bašića, sjedio najmanje pet puta u kafeima u banjalučkom "Merkatoru". U jednom navratu sa njima je bio i Milan Jolović Legenda, kojem ću u narednom periodu posvetiti posebnu pažnju. (nastaviće se)