петак, 15. април 2022.

Kostrešević je pripadnik zločinačke ubilačke grupe Radoja Zvicera koja je pripremala likvidaciju jednog od najznačajnijih političkih funkcionera u Regionu

Kostrešević i Zvicer, član i šef ubilačke grupa


Piše: Slobodan Vasković


1.

Siniša Kostrešević, direktor Policije Republike Srpske, dio je zločinačke ubilačke grupe čija je namjera bila likvidacija jedne od najznačajnijih političkih ličnosti u Regionu.


Na čelu te ubilačke ekipe nalazi se Radoje Zvicer, jedan od vođa Kavačkog klana, koji je sada u bjekstvu i trenutno je, kako se tvrdi, u Južnoj Americi. 


Zvicer je, krajem marta ili početkom aprila prošle godine, iz Sarajeva, sa bosanskohercegovačkim dokumentima, avionom napustio Region, a potom otišao u Južnu Ameriku.


Zvicer

Zvicer je, ujedno bio i glavni finansijer ubilačke operacije koja je otkrivena, ali se još uvijek vodi detaljna istraga ko je sve bio angažovan na pripremi likvidacije i pokušaju njenog sprovođenja, tako da, trenutno, ne mogu iznositi više podataka. 


Kostrešević je kao član te zločinačke ubilačke grupe imao logističke zadatke, od kojih je dobar dio i izvršio do otkrivanja pokušaja likvidacije.


2.

Nije to prvi put da je Kostrešević akter zločina ubistva - On je, uz pomoć narkopilota Bojana Kusturića, izvukao iz Beograda Milivoja Lovrenovića Čarugu koji je eksplozivnom napravom raznio Strahinju Stojanovića, 13.09.2020. godine. 


likvidirani Stojanović (lijevo) i ubica Čaruga

Čaruga je izvučen helikopterom Vlade RS.


Kusturić

Saradnik u ovoj teškoj kriminalnoj operaciji bio im je Ljuban Ećim i detaljno sam pisao o tome. 


Ećim

Kostrešević je Narko”General” ogranka Kavačkog klana u Republici Srpskoj koji je poprimio međunarodne razmjere.


3.

Kostrešević je veoma blizak Igoru Dodiku i njih dvojica čine banjalučki vrh Klana. Mlađi Dodik je, po nalogu Dejana Ilića Tigra, vođe Kavčana u RS, izlobirao da Kostrešević bude postavljen za direktora policije. Igor Dodik je preko Tigra ulagao novac za kupovinu narkotika i njihovu distribuciju ka zemljama EU i u Regionu.


Nerazdvojni Igor Dodik i Kostrešević, Kumovi Kavčana u RS

Kostreševićevim skorim hapšenjem biće slomljen “vratni pršljen” Klana koji je već u dobroj mjeri rasturen.


4.

Nakon hapšenja Željka Radovanovića Kreče, koji je bio “Skajcentrala” Kavčana u RS, obruč oko Kostreševića i ostalih vođa Kavčana u RS dodatno je stegnut.


Krečo je, zajedno sa Čarugom, napravio eksplozivnu napravu kojom je raznesen Stojanović.


5.

Krečo je izuzetno blizak sa Kostreševićem, zajedno su učestvovali u organizovanju pljačke 250 kilograma skanka od crnogorskih dilera.

 

Da podsjetim, da je Krečo, putem Skajaplikacije, poslao fotografiju droge u Gradišci, koja se nalazila skrivena u hangaru kod Milivoja Lovrenovića Čaruge, profesionalnog ubice i njegovog sina Dušana.


Dušan Lovrenović

Riječ je o ogromnoj količini “Skanka” koji je u akciji “Storidž” zaplijenio MUP RS 25.12.2020. godine u Gradišci. Mediji su objavili da je zaplijenjeno 460 kilograma “Skanka”, tako je, zapravo, saopšteno iz policije, ali to je neistina.


6.

Fotografija koja je nađena na “Generalovom” dešifrovanom “Skaju” ranijeg je datuma, odnosno Krečo mu je poslao prije 25.12.2020., kada je uslijedila policijska akcija u kojoj je pronađeno navodno 460 kilograma skanka. Međutim, u toj količini najmanje 150 kilograma je bilo bezvrijedna tvar.


Sve što je policija tada zaplijenila prije nekih mjesec dana poslano je na vještačenje, po nalogu Tužilaštva BiH.


Uz fotografiju su “Generalu” stigle i informacije da je u Gradišci sakriveno 560 kilograma “skanka”, što znači da je, kada se ta informacija uporedi sa zvaničnim saopštenjem policije nakon akcije, ranije već ukradeno 100 kilograma skanka.



Upravo u tome je kvaka: Prije akcije MUP RS, “Generalovi” kriminalci-saradnici ukrali su tačno 250 kilograma narkotika od ukupno 560 kilograma koliko se nalazilo u “šteku” u Gradišci.


Prvo je ukradeno sto kilograma, a dodatnih 150 kilograma zamijenjeno je bezvrijednom tvari koja liči na skank.


7.

Akcijom “Storidž” koja je uslijedila 25.12.2020., Kostrešević je, zajedno sa Lovrenovićima i Krečom, pokušao prikriti da su izvršili pljačku narkotika koji su pripadali crnogorskim dilerima. 


8.

Nakon raspakivanja Skajaplikacije otkrivena je ova pljačka, a Kostrešević je spasio od hapšenja Čarugu i njegovog sina Dušana, jer im je, preko Kreče, dojavio da se priprema akcija u kojoj su i oni meta policije.


9.

Kreču od hapšenja nije mogao spasiti, jer bijeljinsmki narodiler nije imao kud: za njim je rspisana već godinama crvena interpolova potjernica, jer je, 2008. godine, Posebno odeljenje Okružnog suda u Beogradu presudilo na petanest godina zatvora, ali nije odležao ni dana. 

Pobjegao je u Bijeljinu i sve vrijeme se bavio trgovinom narkoticima. I druženjem sa visokim funkcionerima SNSD iz tog grada.


10.

Kostrešević nije komunicirao sa Krečom samo preko Skaj telefona, već su se i sastajali bezbroj puta, a, nakon dešifrovanja Skajaplikacije, sve dogovore su obavljali preko Dragana Savića, savjetnika honorarnog direktora Policije i Narko”Generala”.

Savić

Preko Kreče sa ostalim pripadnicima Kavačkog klana u RS komunicirao je i Nenad Nešić, jedan od trojice najvećih perača narkonovca Kavčana i narkodiler. 


Narkodiler Nešić

Osim Igora Dodika i Kostreševića, vođe Kavčana u RS su Dejan Ilić Tigar, Zoran Stevanović i Siniša Mijatović (Zvornik) i Ljuban Ećim (Beograd). 


Zvicer i Tigar

Prvi među njima je Tigar koji je imao direktne veze sa monstruoznim ubicama Veljkom Belivukom i Radojem Zvicerom, dok je Stevanović imao direktne veze sa Zvicerom. Tigar je finansirao gradnju vile za Kostreševića u Banjaluci, platio mu stan u Budvi, kupio automobil "Pasat" i, dok je bio u prilici, redovno dolazio kod njega u kancelarriju da mu izda naređenja.(nastaviće se)