четвртак, 7. април 2022.

Akcija Jošilovog hapšenja bila je najobičnija farsa: Ubici i narkodileru Jošilu policija pomogla u bijegu prije početka akcije


Piše: Slobodan Vasković


Ubica i narkodiler Jovan Jošilo pobjegao je iz svog stana uz pomoć nekog od pripadnika policije, koji su nadzirali zgradu u kojoj živi, u ulici Stepe Stepanovića u Banjaluci.


Jošilo je, prema mojim informacijama, ušao u zgradu, potom u svoj stan, ali je ubrzo nakon toga i napustio.


Moji izvori dalje tvrde da je neko od prisutnih pripadnika policije, koji su nadzirali zgradu, pomogao Jošilu da pobjegne, jer drugačije nije mogao umaći. Sve to se dešavalo u noći 04/05.04.o.g.


Zgradu u kojoj živi Jošilo pod prismotrom su držali pripadnici Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, na čijem čelu je Mladen Marić.


narkokrtica Mladen Marić

Cijela akcija hapšenja, sprovedena 05.04., bila je najobičnija farsa, jer Jošila u zgradi nije ni bilo.

Pretresani su stanovi ostalih stanara kako bi se javnosti predstavilo da se nešto "ozbiljno" radi, iako je Mariću, narkokrtici u MUP RS, bilo jasno da je sve predstava za javnost.


Nikakav dalji komentar o stanju u MUP-u RS nije potreban.



Ako se tome doda podatak da su 04.04. mogli uhapsiti Jošila kada su htjeli, jer se kretao Banjalukom: šetao centrom Grada, posjećivao kafee i restorane, jasno je da nije ni bilo namjere u Upravi koju vodi Marić da ga se stavi iza rešetaka.


Farsa sa navodnim hapšenjem ubice i narkodilera Jošila nastavljena je i 06.04. "spektakularnim" hapšenjem Saše Bilića, na naplatnoj rampi u Klašnicama. Kakva iluminacija: Marić je "otkrio" da je Bilić navodno odvezao Jošila u nepoznatom pravcu, ali nije otkrio kako je Jošilo i pored policijske prismotre pobjegao iz zgrade u kojoj živi. Niti je otkrio ko mu je iz policije pomogao u tome.


Jošilo je značajna karika u lancu distribucije kokaina Kavačkog klana u Republici Srpskoj i zadužen je za distribucijju narkotika u Banjaluci i Krajini. 


Pokazuje to i Shema tokova droge u RS iz koje je jasno da je Jošilo direktno naslonjen na Bojana Raonića, glavnog logističara Klana i, preko njega, Deska Babića jednog od glavniih snabdjevača Kartela.


Na Shemi je vidljiva ii njegova veza sa Tomom petrovićem sa Pala od kojeg je, takođe, uzimao narkkotike i prodavao ih u Krajini, kada bi se ukazala prilika. Jošilo ima jake narkoveze u Hrvatskoj. 

Nakon cijele farse potpuno je jasno da Narkogeneral Siniša Kostrešević i Marić nisu sebi smjeli dozvoliti pad Jošila, jer bi im njegovo hapšenje ugrozilo prljavi, toksični rad na distribuciji opijata. 

Na Shemi je, naravno, i Bojan Đokić Đurđo kojeg su pripadnici Marićeve uprave 01.04. o.g.priveli u Zvorniku i isto veče pustili. Ta "akcija" bila je potpuni debakl Kostreševića i marića, ali tto i jeste ishod koji su planirali.


Da podsjetim, Jošilo koji je, prema podacima sa Skaj aplikacije, naručio likvidaciju Slaviše Ćuluma (ubijen 15.05.2020.), bio je od 04.04. pod stalnom tajnom pratnjom pripadnika MUP RS, Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, na čijem čelu je Mladen Marić.

likvidirani Ćulum (lijevo); Šakić, jedan od ubica (desno)

(Ćuluma su likvidirali Slaviša Šakić Kinez (u pritvoru), Milivoje Lovrenović Čaruga i Dario Jekić, koji im je bio podrška tokom izvršenja ubistva.)


Pripadnici Marićeve uprave su Jošila, kako se tvrdi u MUP RS, “ispratili na spavanje”. Međutim, on se, očito, “probudio” na nekom drugom mjestu, iako je zgrada u kojoj je bio smješten cijelu noć bila pod prismotrom.

Kako je Jošilo uspio pobjeći, trebalo bi da pojasne Marić i oni koji su ga opservirali? Djeluje nestvarno, ali on im je izmakao, što može značiti samo jedno - neko mu je dojavio za hapšenje i pomogao mu da pobjegne iz zgrade u kojoj je živio.


Jošilo je Kavčanin, ubica i narkodiler. Nije prvi put da ubice Kavčani bježe kada Marić vodi akcije.


Ranije je umakao (početkom decembra prošle godine) Milivoje Lovrenović Čaruga, osumnjičen da je ubio Strahinju Stojanovića u Beogradu (13.09.2020.), ali i Ćuluma, 15.05. 2020. godine.

Čaruga

Već sam objavio da je njemu za akciju dojavio Siniša Kostrešević, Kavački Narko”General” i direktor Policije, preko Željka Radovanovića Kreče, narkodilera iz Bijeljine.


Lovrenović je od tada u bjekstvu.


Pobjegao je i Dario Jekić, osumnjičen za učešće u likvidaciji Slaviše Ćuluma.


Dario Jekić

Jekiću je za akciju “Storidž 2” dojavio Slobodan Radinković, načelnik PU Doboj, kojeg je o akciji obavijestio Marić.

Jekić - fotografija sa Skaj aplikacije snimljena tokom
"sačekuše" za Ćuluma

Kako god se pogleda, tri bjekstva notornih ubica u tri akcije, za svega četiri i po mjeseca (od polovine novembra 2021. do početka aprila 2022.), ne mogu nikako biti slučajnost, već su plod curenja informacija iz MUP-a RS, odnosno jataka profesionalnih asasina koji su visokopozicionirani u MUP-u RS.


Umjesto u zatvoru, trojica ubica su na slobodi i neko konačno iz MUP RS mora zbog toga odgovarati. (nastaviće se)