уторак, 22. септембар 2020.

Državna tužiteljica Biljana Simeunović obavijestila kolege: “Nudili su mi mjesto glavnog tužioca u Bijeljini da odustanem od VSTV-a”


piše: Avdo Avdić (istraga.ba)


Tužiteljica Tužilaštva BiH Biljana Simeunović obavijestila je u ponedjeljak sve državne tužitelje i glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić da joj je nuđena pozicija glavne tužiteljice u Okružnom tužilaštvu u Bijeljini, a da zauzvrat odustane od kandidature za člana VSTV-a, saznaje Istraga.ba.


Ponudu su joj, navela je u svom dopisu tužiteljica Simeunović, prenijele tri državne tužiteljice. Njihova imena, za sada, nije otkrila.


Faksimil pisma tužiteljice Biljane Simeunović


„Nadam se da će poslije čitanja ovog dopisa tužiteljica-kurir u prenosu tuđih zamisli i kombinatorike mene i druge kolege upoznati čija je bila osnovna zamisao da mi se ponudi gore navedeno mjesto, a da odustanem od kandidature za člana VSTV-a“, napisala je Simeunovićeva.


Da pojasnimo, ove sedmice Tužilaštvo BiH bira svog predstavnika u VSTV-u, 

koji bi trebao naslijediti Jadranku Lokmić Misirača, još uvijek aktualnu potpredsjednicu VSTV-a. Odluku o novom predstavniku Tužilaštva BiH donose svi državni tužioci, i to tajnim glasanjem.


Prema žrijebu VSTV-a, Tužilaštvo BiH mora izabrati svog predstavnika koji je srpske nacionalnosti i ženskog spola. 


Do sada su se za ovu poziciju kandidirale državne tužiteljice Biljana Simeunović, Vedrana Mijović i Violeta Mandić. 


Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija i glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, prema informacijama Istrage, podržavaju Vedranu Mijović, državnu tužiteljicu koja je formirala predmet protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i koja je već ranije podigla optužnicu protiv bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića. 


Ukoliko Vedrana Mijović bude izabrana u VSTV, Milan Tegeltija će, ponovo, preuzeti većinu u toj instituciji, s obzirom na to da njegova potpredsjednica i dosadašnja predstavnica Tužilaštva BIH u VSTV-u  Jadranka Lokmić Misirača ne učestvuje u radu zbog bolesti.


Kako bi tužiteljicu Biljanu Simeunović izbacili iz „utrke“ za člana VSTV-a, Tegeltija je, preko svog prijatelja Muhameda Ajanovića, inače dekana Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, na portalu Raport.ba plasirao tekst o tome kako je Biljana Simeunović „kadar SDA“. Istim tekstom podržana je kandidatura tužiteljice Vedrane Mijović, inače kćerke SNSD-ovog zvaničnika Slavka Jovičića Slavuja.


Tužiteljica Vedrana Mijović, Tegeltijina favoritkinja


Upravo taj tekst nagnao je tužiteljicu Simeunović da u ponedjeljak pošalje mail svim svojim kolegama i glavnoj tužiteljici.

„Poštovane kolege, dostavljam vama i Glavnom tužiocu tekst objavljen na portalu raport.ba radi upoznavanja, a u nadi da će se brzo saznati ko iz Tužilaštva BiH stoji iza ovog teksta kojim se narušava ne samo moj moralni i profesionalni integritet, već integritet kolega pomenutih u istom i samog Tužilaštva BiH“, napisala je Biljana Simeunović.


U tekstu objavljenom na Raportu je navedeno da je Biljana Simeunović bliska predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu koji lobira za nju.


„Što se tiče gospodina Debeveca sa istim sam bliska kao i sa svakim kolegom iz Tužilaštva BiH. Predmet Debevec i rad koleginice Mijović nije nikada bio u sferi moga interesovanja i o predmetima znam onoliko koliko je objavljeno u medijima i iz priča Jadranke Loikmić Misirača, sadašnje članice VSTV-a BiH, a čije se ime u tekstu portala raport.ba ne pominje“, piše tužiteljica Simeunović.


faksimil pisma tužiteljice Simeunović


Nadalje, državna tužiteljica Simeunović navodi da joj je „već duže vrijeme poznato kome je, kada i zašto obećano da će biti izabran za člana VSTV-a BiH“, te koje osobe „rade na ostvarenju tog obećanja“.


„Smatram da Tužilaštvo BiH mora imati pravilnik kojim se regulišu postupanja u izboru člana VSTV-a iz reda tužilaca Tužilaštva BiH. To je postupak koji se ne može sprovoditi na osnovu trenutne inspiracije pojedinca ili pojedinaca, bez obzira koju funkciju obavljaju u Tužilaštvu BiH“, piše u dopisu Biljane Simeunović.


Na kraju, državna tužiteljica Simeunović koja se kandidirala za članicu VSTV-a piše o ponudama koje je dobila.

„Nadam se da će poslije čitanja teksta iz portala raport.ba i mog dopisa, tri tužiteljice upoznati ostale kolege čija je namjera da mi se ponudi mjesto 

Glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, ako odustanem od kandidature za člana VSTV-a BiH, a jedna od tužiteljica i koji je moj odgovor, bar onaj slikoviti“, navela je državna tužiteljica Biljana Simeunović.


Prema informacijama Istrage, pojedini tužitelji Tužilaštva BiH su već reagirali na ovaj mail, te su u odgovoru koji je dostupan svim tužiteljima naveli da u navodima Biljane Simeunović postoje elementi krivičnog djela, te da bi trebalo ispitati ko joj je i u ime koga iz Tužilaštva BiH nudio funkciju u Bijeljini.


Ranije smo objavljivali da  Milan Tegeltija i Gordana Tadić namjeravaju u VSTV-u instalirati tužiteljicu Vedranu Mijović. Kako bi joj olakšali izbor, Tegeltija i drugi su, prema informacijama Istrage, „ubijedili“ tužiteljicu Ivanu Petković da ne lobira za sebe. Međutim, u igri su ostale još Violeta Mandić i Biljana Simeunović. 


Da bi razbio glasove Biljane Simeunović i time olakšao izbor Vedrane Mijović, u lobiranje se uključio i državni tužilac Dubravko Čampara koji je „ubijedio“ Violetu Mandić da je ona kandidat koji ima šansu. 


No, posljednih dana toga su postali svjesni i drugi državni tužitelji koji ne podržavaju Vedranu Mijović, pa su se uključili u lobiranje za Biljanu Simeunović. Svjesni opasnosti, Tegeltija i Gordana Tadić su, potom, krenuli u diskreditaciju Biljane Simeunović.