среда, 9. септембар 2020.

Doboj: Fizičko i verbalno Nasilje trideset pripadnika SNSD-a nad članom PDP-a (saopštenje PDP-a)

Stefan Gavrić

„Zgrožen sam današnjim fizičkim i brutalnim verbalnim napadom na predsjednika mladih PDP-a, Stefana Gavrića, samo zato što je zakazao konferenciju za medije putem koje bi uputio poziv Gradu Doboju da se raspiše konkurs za stipendiranje studenata. Fizički napad, prijetnje, psovke i druga devijantna ponašanja su očigledno postali obrazac ponašanja u gradu zarobljenom političkim preletačima i konvertitima. To su pojave kojima se mora stati u kraj, a svaki čovjek u svakom mjestu naše republike mora imati pravo da izrazi svoj stav“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović povodom današnjeg napada na predsjednika mladih PDP-a. 


Tom prilikom, Stefana Gavrića je ispred zgrade Gradske uprave, gdje je trebalo da održi konferenciju za medije, sačekalo tridesetak aktivista SNSD-a koji su ga odvukli u obližnji park, bacali i govorili da je Doboj njihov grad, da oni mogu da rade šta hoće, da se svako mora raditi onako kako oni kažu i da je Gradska uprava njihova, a on, niti bilo ko drugi, nema pravo tu da govori. 



Slobodan Vasiljević, predsjednik Gradskog odbora PDP Doboj rekao je da se pred takvim ponašanjem ne smije pokleknuti: 


„Ako oni žele da terorom i utjerivanjem straha žele da vode ovaj grad, odmah ću reći – PDP na to ne pristaje. Bićemo jači, čvršći i odlučniji u svojoj pravednoj borbi, nego oni u svom bahaćenju i teroru. Jer šta bi bilo sljedeće, da ne možemo da upišemo dijete u vrtić, školu, da ne možemo da se liječimo ili koristimo usluge bilo koje javne ustanove, jer je to sve, kako kažu njihovo? Ko su oni? Grad Doboj je uvijek bio slobodan za svakog građanina, da se ponaša u skladu sa zakonom, da može da iznese svoje mišljenje i danas poručujemo – biće Doboj oslobođen i od ovoga“, kaže Vasiljević. 


Stefan Gavrić je napad prijavio nadležnim organima, te je najavio podizanje krivične prijave.


Gavrić na presu: Doboj ne stipendira studente i učenike

Savjet mladih PDP-a poziva gradsku upravu Doboj da raspiše konkurs za stipendiranje studenata i učenika s obzirom na to da se približava početak nove akademske godine. Ističu da je Doboj jedan od rijetkih gradova i opština koji ne pruža ovaj vid podrške.


Doboj ima stavku u budžetu koja iznosi 200.000 KM i koja je naslovljena na pomoć učenicima, studentima i pojedincima, kaže predsjednik Savjeta mladih PDP-a, Stefan Gavrić.


Međutim, ta tačka je toliko uopštena, kaže Gavrić, da je moguće tu pomoć dodijeliti bilo kome.


“Problem jeste u tome što se ona dijeli kao pomoć. Dakle nema konkursa, nema nikakvih procedura, nema javnog poziva i oni taj novac dijele samo onima koji su podobni i koji su članovi vladajućih stranaka”, tvrdi Gavrić.

On je uputio poziv gradskoj upravi da raspiše konkurs za stipendiranje studenata i učenika, da odrede jasne kriterijume po kojima će se određivati status studenata i učenika koji treba da dobijaju taj novac.