четвртак, 22. децембар 2022.

Sindrom “Elez” hara Tužilaštvom BiH


Piše: Slobodan Vasković


1.

Mafijaški Bos velikog kalibra Darko Elez uhapšen je u Beogradu 21.10.2020., a izručen je BiH 03.03.2021. godine.


Presuđen je na 15 godina zatvora 10.11.2021. godine i to nakon sporazuma o priznanju krivice za brojna ubistva i druge teške kriminalne radnje i prihvatanja “saradnje s tužilačkim institucijama BiH i Srbije na rasvjetljavanju teških zločina”.


Elez je presuđen u predmetu “Lutka”, riječ je o četiri ubistava, pa je tako za svako ubistvo dobio po tri godine, a za druge teške zločine, takođe, tri godine.


Mafijaš je izručen Srbiji (izrazio je želju da u toj zemlji izdržava kaznu) početkom septembra 2022. godine. 


2.

Prošla je već godina dana otkako je Elez pristao na saradnju sa Tužilaštvom BiH, ali nije poznato da se vodi ijedan slučaj na osnovu njehovih priznanja i informacija.


3.

Istina, Elez je tužiocima Tužilaštva BiH saopštio da je Slaviša Bilinac, profesionalni ubica, koji je nestao 2007. godine, ubijen, a da je njegovo tijelo sahranjeno kraj bob staze na Trebeviću.


4.

Istražioci su kopali na tom mjestu, ali tijelo nisu našli. Bilinac je obavijestio, svojevremeno, Đorđa Ždrala da Elez namjerava da ga ubije.


To ga je, po svemu sudeći, koštalo glave.


5.

O tome ko je ubio Bilinca, Elez nije rekao ništa.


6. 

Trinaest mjeseci nakon presude Elezu i njegovog pristanka na saradnju, logično je postaviti pitanje šta je Elez svjedočio, koje istrage se vode po njegovim svjedočenjima i šta je riješeno od teških ubistava koja se dovode u vezu sa njim ili da bi on mogao znati ko stoji iza likvidacija?


7. 

Prema svim dostupnim informacijama, nije riješeno ništa, osim što su uzalud kopali oko bob staze na Trebeviću.


8.

Elez nije rekao, očito, ništa ni o transportima droge, a mnogi iz BiH su bili pod njegovom komandom (i političari i policajci i obavještajci, ali i poneki tužilac), pa se lako može zaključiti da je Elez teško izvarao Tužilaštvo BiH, jer je za zločine koji zaslužuju doživotnu robiju dobio svega 15 godina zatvora.


9. 

Može se zaključiti i da Elezu nije ni pružena prilika da svjedoči, jer ako bi on zaista progovorio o dešavanjima u BiH, to bi zbrisalo kompromitovane kleptokratske vladajuće strukture.


10.

Kako stvari stoje, Elezu je u Tužilaštvu BiH, na čijem člu je Milanko Kajganić, čiji je brat Danko Kajganić veoma blizak i narko strukturama, kao i onima koji pojedoše budžetski novac kriminalnim djelima, rečeno da što manje svjedoči i što više ćuti.


11.  

Kajganić je za vršioca dužnosti Glavnog tužioca Tužilaštva BiH izabran 20.10.2021. godine, umjesto Gordane Tadić koja je smijenjena. Njih dvoje su najpozvaniji da objasne kontroverze oko Eleza i saopšte javnosti da li uopšte postoje slučajevi, čak i “formirani”, na osnovu svjedočenja jednog od najvećih narko i ubilačkih Bosova u Regionu?!


12.

Vjerujem da će Kajganić biti “transparentan”, jer se sve više uviđa da Sindrom “Elez” hara Tužilaštvom BiH i po pitanju istraga Skaj i ANOM aplikacija.


Tužioci iz Istražnog tima nikako da “nađu” baš nijednu aplikaciju koju su koristili  političari, visoki funkcioneri raznih agencija, obavještajnih, policijskih i brojnih drugih.


13.

Predugo se bave “sportskim ribolovom” da bi se moglo vjerovati u njihova javno izražena uvjeravanja da su spremni na definitivni obračun sa narkobandama i svakim ko je sarađivao sa njima.


14.

Kopanje oko bob staze (onog što je od nje ostalo) ne djeluje baš uvjerljivo. (nastaviće se)