уторак, 27. децембар 2022.

Mrda, Dodikov omiljeni krriminalac, pljačka čak četiri države: BiH, Češku, Austriju i Srbiju

Piše: Slobodan Vasković


1.

Često sam pisao o Ljubomiru Mrdi, nekadašnjem direktoru “Elektrodistribucije” Pale i aktuelnom članu NO OC “Jahorina” kao velikom kriminalcu koji je entitet i državu zakinuo za milione maraka.


I to kradući na svemu - od mesnih industrija pa do struje. Plus pranje para od narkotika.


2.

Da podsjetim, Mrda je uništio firme Paniflex d.o.o. i Pani d.o.o. (mesne industrije) sa Pala te ostao dužan dobavljačima,bankama i državi preko tri miliona KM. 


Objavio sam ranije da su te firme bile registrovane na njegovu najbližu rodbinu (sestra, zet).


3.

Nakon toga je ojadio “Elektroprivredu” RS preko firme BECG d.o.o. iz Sarajeva za 6,2 miliona KM zajedno sa Bojanom Kisom iz Beograda. BECG d.o.o. je pred likvidacijom, bez zaposlenih radnika, a Bojan Kiso je nedostupan pravosudnim organima RS koje vode istragu u ovom slučaju. O svemu sam detaljno izvijestio u vezi sa ovom pljačkom i sve dokumentovao.


4.

Mrda je vlasnik i firme “Green Energy” d.o.o. u čijem posjedu je mini hidroelektrana “Miljacka”. Nakon što sam dokumentima dokazao da je sve u vezi sa izgradnjom i dozvolama koje je MHE “Miljacka” dobila, falsifikovano, bivši ministroid Srebrenka Golić je javno rekla da će oduzeti svim firmama licence, ukoliko je bilo falsifikata i da će sve prijaviti MUP RS.


5.

Ministroid je zaista i prijavila MUP RS, ali bila je to tek puka forma, laž za javnost - niko nije prstom mrdnuo oko Mrde i pljački koje vrši, a nikom od falsifikatora, naravno, nisu oduzete licence.


Štaviše, “Miljacka” proizvodi struju, a Mrda je uspio prevazići sam sebe i oštetiti čak četiri države uz pomoć svoje organizovane zločinačke grupe.

6.

Mrda je, načinom poslovanja oko prodaje struje, uspio da opljačka BiH, odnosno njen entitet Republiku Srpku na ime poreza na dobit za firmu Green Energy d.o.o. iz Pala; Češka Republika je opljačkana na ime poreza na dobit za firmu BXP Czech,a.s. iz Praga, te Austrija i Srbija su opljačkane na ime porez na dobit za dioničare – rezidente.


7.

Green Energy iz Pala, kako sam naveo, vlasnik je MHE “Miljacka”, snage 2,1 MW.


Green Energy je u vlasništvu firme  “BXP Czech”,a.s. iz Praga, a “BXP” u vlasništvu poznatog kriminalca Milutina Perića (rodom iz Vlasenice, nastanjenog u Pragu).

Nakon njega vlasnici navedene firme postaju njegove kćeri Nikolina i Jelena.


8.

Oduvijek sam tvrdio da je stvarni vlasnik Mrda: Dana 22.05.2022. u Privrednom sudu u Pragu registrovani su vlasnici: Mrda Srđan i Aleksandra Jović-Mrda, djeca Ljubomira Mrde. (Pitanje je i da li znaju da su vlasnici?!)





Tada počinje i formiranje organizovanje kriminalne organizacije za pljačkanje  BiH, odnosno RS, Češke Republike, Austrije i Srbije.


Organizovanu kriminalnu organizaciju čine Ljubomir Mrda, njegova djeca Aleksandra i Srđan, Popara Miroslav, Slobodan Malbašić i Miroslav Maletić.


9.

Srđan Mrda i Aleksandra Jović-Mrda imenuju,15.06.2022., za Predsjednika Upravnog odbora koji „djeluje neovisno  u ime Upravnog odbora“ Miroslava Poparu iz Istočnog Sarajeva.


Popara je bivši radnik “Elektrodistribucije” a.d. Pale iz sektora javnih nabavki. Popara je zadužen za davanje punomoći u ime firme BXP Czech,a.s. iz Praga .


10.

Slobodan Malbašić , 02.04.2022. postaje vlasnik i direktor fifme “MFARM” d.o.o., Podgrab, Pale, odnosno nekadašnje farme prasića.


Miroslava Maletića, 05.12.2022., imenuju za direktora firme “Green Energy”d.o.o. iz Pala umjesto dotadašnjeg Milana Furtule.


S obzirom da je cijena električne energije povećana više od 3,5 puta kriminalna organizacija je napravljena da se opljačka novac i to u čak četiri države.


11.

Zločinačka organizacija djeluje na sljedeći način:

“Green Energy” d.o.o. iz Pala prodaje električnu energiju kupcu “Energy financing team” d.o.o. iz Bileće po Ugovoru 157/22, potpisanom 20.05.2022. po dogovorenoj cjeni.


Navedenom prodajom “Green Energy” ostvaruje značajnu dobit koja bi trebalo da se oporezuje u Republici Srpskoj kao domaća firma; U Češkoj “BXP” a.s. kao vlasnik firme “Green Energy” bi trebala da plaća porez,,te dioničari kao rezidenti u Austriji i Srbiji.


12.

Da bi to izbjegli “Green Enerrgy” d.o.o. iz Pala i “MFARM” d.o.o., Podgrab, Pale sklapaju fiktivan i štetan Ugovor o posredovanju tako da većina zarade od prodaje električne enrgije pripada posrednku (MFARM d.o.o., Podgrab, Pale).


Formula prevare je sljedeća:

PN = ( FCTL-GOC) : KO


PN – Posrednička naknada,

FCTL – mjesečni Fakturisani iznos Trećem licu,

GOC – obračun primjenom garantovane otkupne cijene iz podsticaja na isporučenu količinu energije u konkretnom mjesecu,

KO – koeficijent obračuna je 2.


Ovim obračunom Green Energy ostvaruje gubitak, nema poreza na dobit koja je sva prenesena na “MFARM” d.o.o., koji je, navodno, posrednik u prodaji.


Pomenuta firma potpuno je nepoznata kupcu struje EFT d.o.o. iz Bileće.


13.

MFARM nema ni jednog zaposlenog radnika, a do sada je posredovao jedino u prodaji prasića.


14.

Sada o načinu djelovanja ove pljačkaške organizacije.


Vlasnici-Mrde dali  su ovlasti Predsjedniku Upravnog odbora Miroslavu Popari, a on daje punomoć (obično advokatu) koji na Skupštini glasa za zaključivanje fiktivnog i štetnog Ugovora o posredovanju u prodaji električne energije.


Ugovor potpisuju za  MFARM d.o.o. direktor Slobodan Malbašić i direktor Green energy d.o.o. Miroslav Maletić.


Sada su u igri nova lica, jer Mrda u Green Energy d.o.o. svake godine mjenja direktora: od Vučak Branka, Milana Minića, Milana Furtule, Miroslava Mletića ... računajući na sporost sudova.


Kao i obično Mrda angažuje i najrođenije da bi zasitio svoju pohlepu i, zajedno sa drugima koje angažuje, gura ih u počinjenje krivičnih djela.


15.

Do sada je pljačkao po RS a sada je prešao na zemlje okruženja i Evropske Unije. Budući da iza njega stoji Milorad Dodik, za očekivati je širenje kriminalne organizacije i izvan evropskog kontinenta. (nastaviće se)