четвртак, 21. јануар 2021.

Zoran Stevanović Gladni i Aleksandar Vasiljević, načelnik PU Zvornik, zaštitili krijumčare migranata i spriječili njihov sudski progon, zato što je jedan od njih sin odbornika SNSD-a Dragana Tejića


Piše: Slobodan Vasković


1.

Protiv Siniše Tejića, Miše Ristića i Duška Cvjetinovića iz PU Zvornik nije podnešen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krijumčarenje migranata.


2.

Potvrđeno mi je to iz Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo, kojima sam 15.01. ove godine uputio pitanja da li je PU Zvornik protiv navedneih lica podnijela Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu?!


“Poštovani, na osnovu Vašeg zahtjeva od 15.01.2021. godine upućenog Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, obavještavamo Vas da u evidencijama ovog tužilastva nije zaprimljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv lica koja navodite u vašem zahtjevu”, odgovoreno mi je iz OJT Istočno Sarajevo, 20.01.2021. godine.





3.

Izvještaj nije podnešen, jer su sve zataškali Zoran Stevanović Gladni, gradonačelnik Zvornika i načelnik Policijske uprave u tom gradu Aleksandar Vasiljević


4.

Razlog zataškavanja cijelog slučaja je što se među krijumčarima nalazio i Siniša Tejić, sin Dragana Tejića, odbornika SNSD-a u Skupštini Zvornika.


Dragan Tejić je bio odbornik SNSD-a u prošlom sazivu, a izabran je i na poljednjim lokalnim izborima održanim 15.11.2020. godine.


5.

Njegov sin Siniša uspio je pobjeći policiji, u noći 18/19.09.2020. godine, kada su uhapšeni njegovi saradnici-krijumčari  Mišo Ristić i Duško Cvjetinović. 


I mlađi Tejić, bitno je naglasiti, je zaposlen u institucijama RS. Krijumčarenje i trgovina ljudima su mu “dodatni” posao.


“Ove osobe su uhapšene prilikom operativno-taktičkih radnji koji su izveli pripadnici Polcijske stanice Kozluk. Posle kriminalistčke obrade oni su pušteni na slobodu, a o svemu je obavešten i dežurni tužilac. Za sada se traga za još jednom osobom koja je to veče izbegla hapšenje”, izjavio je tada za medije Milijan Bobar, portparol PU Zvornik..


6.

Međutim, Siniša Tejić, koji je tada pobjegao, ostavio je iza sebe automobil “škoda oktavia”, koji se vodi na njegovog oca Dragana.


Dragan Tejić tada se nije javljao na pozive novinara.


7.

Siniša Tejić uhapšen je dva dana nakon bjekstva.


8.

Nakon teškog skandala koji je izbio nakon saznanja da migrante krijumčari i sin odbornika SNSD-a Dragana Tejića krenula je velika akcija zataškavanja cijelog slučaja koju su predvodili Gladni i Vasiljević.


9.

Naloženo je Policijskoj stanici Kozluk, čiji pripadnici su pohapsili krijumčare migranata, da po svaku cijenu zataškaju slučaj, što su oni i učinili.


10.

Odborniku Tejiću vraćena je oduzeta “škoda oktavia”, a i ovaj slučaj samo pokazuje da pripadnici Režima, kako oni na političkim funkcijama, tako i visoki policijski funkcioneri, ne prezaju ni od teških krivičnih djela da bi spriječili kažnjavanje pripadnika SNSD-a.


11.

Istovremeno, lider te stranke Milorad Dodik čini sve da oteža život migranata koji se nalaze u BiH i drže se u neljudskim uslovima, koji nisu ni za životinje, a kamoli ljude.


12.

Dok Dodik “srbuje” o migrantima, njih “uvoze” pripadnici njegove stranke, poptu Tejića, a za zataškavanje su zaduženi lokalni šerifi i policijski hohštapleri, poput Gladnog i Vasiljevića.


13.

O ovome sam već pisao 19.09.2020. godine u tekstu - Pod Kimovim Šinjelom; Par riječi o “Osnovcu” i uvoz migranata kao porodični biznis odbornika SNSD-a iz Zvornika koji služi za “Migrantsku krizu” i suficit budžeta


Tada sam naveo da su Migranti SNSD-u potrebni što zbog “Migrantske krize”, ali i stabilnosti i likvidnosti budžeta RS.


Izvorna politička biznis platforma glasi: članovi SNSD-a uvoze ilegalno migrante, vrh SNSD se “bori” protiv “Migrantske krize”, a usput se odlično zaradi. Još nije sve do perfekcije razvijeno pa se dešavaju i greške.


Tako je sin Dragan Tejića, odbornika SNSD-a iz Zvornika, sasvim slučajno “pao” dok je tatinim vozilom pokušavao da “uveze” migrante u RS. Zajedno sa Mišom Ristićem i Duškom Cvjetinovićem.


Šta li o tome zna Zoran Stevanović Gladni, vlasnik Zvornika i gotovo svih poslova u njemu, posebno ilegalnih?!


14.

Četiri mjeseca kasnije mogu konstatovati da Gladni, zajedno sa Vasiljevićem, sve zna i da su njih dvojica najodgovorrniji za krijumčarenje migranata preko Drine, što nije ništa drugo do trgovina ljudima. (nastaviće se)