уторак, 12. јануар 2021.

Dodik vrlo nervozan i veoma nezadovoljan brzinom kojom Kostrešević vodi istrage protiv Nešića, Selakove, Ćorića, Krekića…; Naredio je da se Nešić i Selakova uhapse do 25.12.2020., ali mu se plan izjalovio


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik izdao je prije nekoliko mjeseci nalog Siniši Kostreševiću, direktoru Policije RS, da uhapsi Nenada Nešića, predsjednika DNS-a.


Taj nalog izdao je odmah po raskidu koalicije sa Nešićem, 14.10.2020. godine.


2.

Nakon toga Kostrešević je naložio četiri istrage protiv Nešića i njegove kriminalne firme “Legend”, a podnesen je i Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, koji je vezan za njegovo upravljanje sa JP “Putevi RS”.


3.

Uprava krim policije MUP RS je 17.11.2020. godine, dva dana nakon lokalnih izbora, podnijela OJT Banjaluka krivičnu prijavu protiv Nešića, kojom ga terete za krivično djelo "Zloupotreba položaja odgovornog lica".


“Sumnjiči se da je od 08.05.2018. godine do 31.08.2020. godine u svojstvu odgovornog lica, vršioca dužnosti direktora JP ‘Putevi RS’, kršeći odredbe Zakona o javnim nabavkama, čija je povreda utvrđena Presudom Suda BiH broj: S1 3 U 028689 18, iskoristio svoj položaj i ovlašćenja, te je zaključio Okvirni sporazum sa privrednim društvom ‘Prijedorputevi’ a.d. Prijedor i u okviru istog zaključio šest pojedinačnih ugovora za izvođenje radova održavanja i zaštite magistralnih i regionalnih puteva i objekata na putevima na oblasti 1 u Republici Srpskoj. Isti se sumnjiči da je naložio plaćanje ispostavljenih situacija koje je to društvo dostavljalo po osnovu tako zaključenih ugovora, čime je pribavio imovinsku korist privrednom društvu ‘Prijedorputevi’ a.d. Prijedor u iznosu od 16.995.385,10KM sa PDV-om”, saopšteno je iz MUP-a RS, 17.11.2020. (N1).


4.

Istovremeno, MUP RS otvorio je još tri istrage protiv Nešića - o poslovanju njegovih kriminalnih firmi “Legend”, “N trade” i, kako se tvrdi, iznuđivanju novca od jedne firme iz Nevesinja. Istragom su obuhvaćeni i hohštapleri Aleksandar Glavaš i Mladen Lučić.


Svi oni su, na čelu sa Nešićem, Dodikova kriminalna “djeca”.



5.

Dodik je zahtijevao od Kostreševića da Nešića uhapsi, najdalje do 25.12.2020., ali od toga nije bilo ništa.


6.

Kostrešević je imao zadatak da liši slobode, do istog datuma, i Marinu Selak, sestru Gorana Osnovca Selaka, predsjednika SPS-a.



Selakova je 16.11.2020., dan nakon poraza SNSD-a, smijenjena sa pozicije načelnika Odjeljenja Republičke uprave za igre na sreću, a  njen brat sa mjesta direktora KPZ Tunjice, jer nije odmah, dan nakon izbora, podržao stvaranje većine u Skupštini Grada Banjaluka.


7.

Dodik je na taj način htio da koliko-toliko umanji poraz svog kandidata Igora Radojičića od Draška Stanivukovića (PDP i SDS), koji ga je pomeo.


8.

Nakon smjene Selakovih, čak tri tima MUP-a RS “češljaju” Odjeljenje, na čijem je čelu bila Marina Selak.


Utvrdili su kriminalne poslove sa falsifikovanim markicama za aparate na igre na sreću, na kojima je Selakova zgrnula ogroman novac. Problem im je predstavljala činjenica da je u taj kriminal involviran i Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.



Tegeltija je štitio Selakovu od hapšenja dok mu nisu obećali da će se naći “modus” da on ne bude ni za šta optužen.


9.

Inspektori MUP-a, osim toga, istražuju svaku kontrolu koju je naložila Selakova, kao načelnik Odjeljenja, a ona je u paranoji da može biti uhapšena u bilo kom trenutku.


Međutim, Kostrešević ni Selakovu, do sada, nije dovoljno dobro zadokumentovao da bi bila uhapšena.


10.

Interesantno je da je Dodik Kostreševiću naredio i hapšenje Nedeljka Ćorića, bivšeg predsjednika Gradskog odbora SNSD Bijeljina i narodnog poslanika SNSD u Skupštini RS.



11.

Ćorić je, tokom kampanje, ukrao milion KM keša koji je dobio iz centrale stranke da bi pojačao aktivnosti na promociji Miće Mićića, kandidata kojeg je SNSD podržao za gradonačelnika Bijeljine. (Mićić je preminuo, od posljedica korona virusa, 23.12.2020.)


12.

Ćorić ništa od toga nije učinio, već je milion KM iznio u Srbiju i podijelio sa dva saučesnika.   


13.

Naravno, Kostrešević ne istražuje taj milion keša, već druge Ćorićeve kriminalne poslove, a cilj je, podizanjem krivične prijave protiv njega, pokazati da se ne radi o progonu političkih protivnika, već da MUP RS izvršava svoje zadatke, što je tragikomično.


14.

Na Dodikovom spisku za odstrel je i Mladen Krekić, bivši načelnik opštine Modriča, kojeg SNSD nije kandidovao na prošlim lokalnim izborima.



15.

Dodik je lično nametnuo Maru Milošević, koja je ubjedljivo poražena od SDS-ovog kandidata Jovice Radulovića. Za težak poraz u Modriči, kojom je SNSD vladao neprikosnoveno 16 godina, Dodik je optužio Krekića i naredio Kostreševiću da ga kazni krivičnim prijavama i hapšenjem.


16.

Kostrešević, do sada, nije ispunio nijedno od Dodikovih naređenja (a na spisku ima još osoba, posebno dugogodišnjih kritičara Režima), što je lidera SNSD-a učinilo vrlo vrlo nervoznim, jer se i on i stranka nalaze u potpunoj defanzivi. (nastaviće se)