недеља, 10. март 2013.

Para nema ni za šta, ali za Obrada Kesića se nađe 8000 evra mjesečno

Piše: Slobodan Vasković

Usvojeni budžet Republike Srpske za ovu godinu je neostvariv, jer je njegova prihodovna strana „naduvana“ za najmanje 120 miliona Konvertibilnih maraka. Prihodi, koji će biti ostvareni u ovoj godini su nedovoljni da bi se pokrili rashodi, tako da će nova Vlada RS, sa Željkom Cvijanović na čelu, morati posjedovati alhemičarske sposobnosti da održi finansijski minimum.

Koliko je vladajuća struktura bila nerealna pri planiranju budžeta i koliko su svjesno išli u samoobmanjivanje pokazuje činjenica da su na prihodovnoj strani uknjižili 50 miliona maraka od prodaje vojne imovine. Samo ova stavka je apsolutno nesprovodiva, jer zavisi od dogovora vladajuće šestorke na nivou BiH, a ti dogovori su još na početnoj tački. Međutim, nerealno postavljen budžet, samo po ovoj stavci, proizvodi gubitak od 12,5 miliona KM u prvom kvartalu, koji Vlada RS nema odakle nadomjestiti (tako će se nastaviti i u idućim kvartalima). 

Finansijski stručnjaci tvrde da i u situaciji kada bi se (nekim čudom) ovako „naduvan“ budžet uspio realizovati, on ne bi bio dovoljan da se pokriju definisani budžetski rashodi. Zbog svega rečenog, u vodu padaju obećanja vlasti da će vratiti neoporezivi dio osnovice za obračun poreza na dohadatak, te da će ukinuti porez na dividendu. Ako bi to učinili, realan deficit bužeta bio bi mnogo veći od rečenih 120 miliona KM, koji su nesporni. U toj situaciji bila bi veoma ugrožena isplata plata i penzija ili bi se moralo pristupiti masovnom otpuštanju radnika.

Koliko je ozbiljna trenutna situacija svjedoči i podatak da se budžetskim korisnicima ne isplaćuju materijalni troškovi, što stvara ogromne probleme u funkcionisanju institucija. 

Uprkos svim ovim teškoćama, realnim i velikim, najznačajnije apologete režima i dalje ne treba da brinu za svoja primanja. Na one koji su spremni poistovjećivati Milorada Dodika i Republiku Srpsku, uzdizati ga u nebesa i činiti ga idolom, braniti ga i zastupati na bjelosvjestkim i ovdašnjim destinacijama, odlaze iz bužeta milioni maraka. Tako, primjera radi, Dodikov lični lobista Obrad Kesić mjesečno prima apanažu od 8.000 evra. 

Kesiću za ovoliki novac nije problem da se i dalje predstavlja kao lažni zaštitnik Srba, kako to čini godinama, premda je svima jasno da on isključivo štiti lične interese Milorada Dodika, za šta je izvrsno plaćen.