четвртак, 21. март 2013.

Džombićeva vlada odluke o zaduženjima skrivala od javnosti

Piše: Slobodan Vasković

U Službenom glasniku Republike Srpske, broj 21 (13. mart 2013. godine), objavljena je Odluka Narodne skupštine RS da je Željka Cvijanović, na 14. posebnoj sjednici, održanoj 12.03.2013., izabrana za predsjednika Vlade RS. Takođe je objavljena i Odluka NSRS o imenovanju svih 16 članova Vlade RS.

U istom tom Službenom glasniku objavljena je i Odluka o kreditnom zaduženju, koju je donio bivši kabinet Aleksandra Džombića.

„Odobrava se javnom preduzeću Robne rezerve RS kreditno zaduženje u iznosu od 14,5 miliona KM kod poslovnih banaka. Sredstva kredita će se iskoristiti za refinansiranje obaveza po primljenoj pozajmici sa računa posebnih namjena, sa rokom uplate sredstava do 31. januara 2013. godine“, navodi se u Odluci, donesenoj 27.12.2012.

Vlada RS ovu Odluku donijela je u funkciji Skupštine JP „Robne rezerve“, na sjednici održanoj 27.12.2012., a na osnovu zaključka Privremenog Nadzornog odbora JP „Robne rezerve“, takođe donesenog 27.12.2012. godine. Sve ovo ukazuje da je cijeli finansijski aranžman bio prvo „utegnut“ sa bankama, a tek onda pokriven odlukama.

Naizgled ništa čudno, ali, kada se pažljivije analizira Odluka Džombićevog kabineta, te vrijeme kada je objavljena u Službenom glasniku, sve postaje itekako upitno, pa čak i besmisleno. Krenimo redom.

Prvo, zapanjujuće je da se Odluka donesena 27. decembra 2012. objavljuje u Službenom glasniku tek 13. Marta 2013., odnosno dva i po mjeseca nakon što je morala biti sprovedena, jer jasno piše da će Robne rezerve   „sredstva kredita iskoristiti za refinansiranje obaveza po primljenoj pozajmici sa računa posebnih namjena, sa rokom uplate sredstava do 31. januara 2013. godine“.

Sve postaje potpuno besmisleno kada se pogleda stav VI Odluke koji eksplicitno kaže: „Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS“. To, praktično, znači da je Odluka postala izvršna tek 14.03.2013. godine, što opet znači da Robne rezerve nikako nisu mogle ispoštovati stav I u kojem je izričito rečeno da će pozajmljeni novac morati vratiti na eskro račun „do 31. januara 2013. godine“.

Uprkos svim ovim potpuno besmislenim odredbama, Džombiću je, očito, bilo jako stalo da se Odluka objavi u Službenom glasniku, pa bilo to i dan nakon njegovog odlaska. Nema dileme da ovdje nisu čista posla, a veliko je pitanje da li su Robne rezerve kredit od 14,5 miliona KM uopšte vratile na eskro račun. Naravno, pitanje je da li su ga i povukle,  ali u to ne bi trebalo sumnjati. Pare su uzeli, a gotovo sigurno ih nisu vratili na eskro račun, jer to nisu uradile ni brojne druge institucije.

Ministar finansija Zoran Tegeltija svakako bi morao objasniti šta se desilo sa ovih 14,5 miliona KM, te odgovoriti gdje je taj novac završio, kao i zbog čega je to sve učinjeno mimo zakona.

Posebno zbog činjenice da je Vlada RS bila supergarant da će kredit bankama biti vraćen, što je potpuno neuobičajeno. Postupajući na ovaj način, Vlada RS napravila je veliki problem u odnosima sa MMF-om, jer, prema sporazumu sa ovom institucijom, ne smije niti može davati nikakve garancije ove vrste. Vlada RS je, defakto, ovom Odlukom ugrozila stand by  aranžman sa MMF-om.

U stavu III odluke o zaduženju navedeno je da se novčana potraživanja po odobrenom kreditu obezbjeđuju sljedećim instrumentima: „mjenice sa mjesečnom izjavom, uknjižba hipoteke na nekretninama u korist poslovne banke, izjava Vlade RS s kojom se potvrđuje da u slučaju da JP Robne rezerve ne budu mogle servisirati obaveze prema bankama u ugovorenim rokovima, iste će preuzeti Vlada RS“.



Ovaj dio Odluke svjedoči da banke ne vjeruju u finansijsku stabilnost Robnih rezervi, te da čak nisu spremne dati kredite institucijama RS ni u situaciji kada je obezbjeđenje tih kredita hipoteka na nekretnine. Tek kada je Vlada RS odlučila da bude supergarant vraćanja novca, banke su dozvolile da se Robne rezerve kreditno zaduže. Naravno, jasno je da je dogovor sa bankama postignut prije odluka donesenih 27.12.2012. godine.

Rok otplate ovog kredita je 12 mjeseci sa grejs periodom od šest mjeseci, (koji je uključen u rok otplate), što znači da se novac bankama mora vratiti najkasnije do kraja januara iduće godine. Kako Robne rezerve nemaju sredstava i u strašnoj su dubiozi, o čemu svjedoči i odluka banaka da im ne odobre kredit bez supergarancije Vlade RS, nema dileme da će otplata duga pasti na teret izvršne vlasti. Koja nam nije saopštila u šta je potrošeno 14,5 miliona KM.

Da Džombić nije smijenjen ova Odluka nikada ne bi bila objavljena, a veliko je pitanje koliko je sličnih doneseno u proteklom periodu i sakriveno od javnosti.