уторак, 19. март 2013.

Federacija BiH u potpunom političkom haosu: Nikšić i ministri iz SDP napustili vladu

piše: Slobodan Vasković

U Federaciji BiH na djelu je potpuni politički haos. Premijer Nermin Nikšić i sedam ministara iz SDP BiH danas su napustili sjednicu Vlade FBiH i poručili da se više neće vraćati u tu instituciju.

“Ljudi zdravo, ja odoh i više se neću vraćati”, rekao je Nikšić članovima Vlade FBiH, nakon što su ministri iz reda SDA, HSP i Narodne stranke radom za boljitak izglasali da sjednicama Vlade FBiH može predsjedavati i potpredsjednik te institucije.

SDP BiH je manjina u Vladi, jer SDA kontroliše veći broj ministara (omjer 9:8 za SDA), a u parlamentu FBiH, SDP ima većinu zajedno sa SBB BiH i dva HDZ-a. Međutim, imaju natpolovičnu većinu, ali ne i kontrolni paket u Domu naroda, gdje opet dominira SDA, tako da nijedna odluka, pa ni ona o smjeni Vlade FBiH ne može da prođe. Uz to, takvu opciju ne dozvoljava ni Živko Budimir, predsjednik FBiH, koji je na strani SDA.

Takođe, ni Ustavni sud Federacije ne može da razriješi ovaj „federalni čvor“, (koji je puno zapetljaniji od Gordijevog), jer nema dovoljan broj sudija, niti su konstituisani svi njegovi organi.

Navedeno je samo dio opšteg haosa, koji je proizveo Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a, pokušavajući da izbaci SDA iz vlasti, zaboravljajući na ustavne procedure, koje su izvrsno (zlo)upotrijebili sljedbenici Sulejmana Tihića.

Vladom Federacije trenutno predsjedava njen potpredsjednik Jerko Ivanković Lijanović (osim njega prisutno je još osam ministara), što znači da se sukobi nastavljaju i da im se ne vidi kraj.

Nikako ne treba zaboraviti ni nečasnu ulogu međunarodne zajednice u svem ovom haosu, jer su oni išli Lagumdžiji „niz dlaku“ i, na početku ove preduge političke sapunice, omogućili mu izbacivanje HDZ-ova iz vlasti mimo svih zakona i ustava. Tako je Budimir i izabran na poziciju predsjednik FBiH potpuno mimo svih normi, a nakon toga desio se u ovom dijelu BiH politički haos nezabilježen u modernom svijetu.