среда, 13. март 2013.

Afera “Kozomara” (2): Urednik “Euroblica” prevario “Biognost” za 300.000 KM i upošljavao radnike “na crno”

Piše: Slobodan Vasković

Anđelko Kozomara, urednik „Euroblica“ i vlasnik veledrogerije „Farmaprom“ dužan je, kolokvijalno rečeno, „i Bogu i narodu“. Kozomara je u crno zavio brojna pravna i fizička lica koji su imali tu nesreću da sarađuju sa njim. Protiv „Farmaproma“ i Kozomare, kao direktora te firme, podneseno je na desetine tužbi. Sve i jedna sadrži zahtjev za isplatu visokih novčanih iznosa, koje im je „borac“ protiv kriminala i korupcije ostao dužan.

„Farmaprom“ i Kozomaru tužile su i brojne institucije Republike Srpske, među kojima su „Službeni glasnik RS“, Grad Banjaluka, RTRS..., te firme iz Bijeljine, Zagreba..., kao i radnici kojima je ostao dužan plate. Dug njegovog „Farmaproma“, kako sam utvrdio dosadašnjim istraživanjem, nije milion KM, već najmanje dva miliona maraka, i to nije konačna cifra.

Kozomara je dužan i firmi „Biognost“ iz Zagreba, koja je dobila sve sudske sporove protiv njega. Potvrdila je to i Mirjana Marchiotti, suvlasnica „Biognosta“, koja u razgovoru za ovaj blog nije krila duboko razočarenje postupcima nekadašnjeg dugogodišnjeg poslovnog partnera.  
Ističući da je njena firma godinama sarađivala sa KBC Banjaluka, te čak donirala ovaj centar, godpođa Marchiotti je rekla da su u KBC-u bili veoma zadovoljni tom saradnjom.

“Dugo smo sarađivali i sa firmom g. Kozomare. On nam je 2003. g. ostao dužan 90. 000 eura i stalno je tvrdio da će nam to platiti. Pisao je pisma u kojima je naglašavao da je častan čovjek i da će sve platiti čim naplati dug od KBC. Sva ta pisma, pisana njegovom rukom, još uvijek posjedujem. Kada je taj dug ušo u treću godinu i došao pred zastaru, mi smo ga tužili, a g. Kozomara je i dalje tvrdio da  će sve platiti“, kaže Marchiotti.

Prema njenim riječima, Kozomarina firma je 2007. godine blokirala račun KBC-a, potražujući 620 hiljada KM.
„On nas je tada nazvao i rekao da će nam novac uplatiti čim on skine novac sa računa KBC-a, te da će nas u vezi sa tim kontaktirati njegov advokat. Od tada do danas nikad nas niko nije nazvao, a prošlo je šest godina. Mi imamo pravosnažne sudske presude u našu korist, koja iznosi 174 .000 KM, a isto toliko su i zatezne kamate, tako da nam je dužan ukupno oko 350.000 KM“, bila je precizna Mirjana Marchiotti, suvlasnica firme „Biognost“.

Marchiotti je posebno naglasila da je Kozomara tokom sudskog postupka tvrdio da njegova firma „Farmaprom“ nikada ništa nije kupila od „Biognosta“.
„Ono što je zapanjujuće jeste da je g. Kozomara tvrdio na Sudu da nikada od naše firme nije kupio ništa, premda mi posjedujemo sve njegove uvozne carinske deklaracije iz kojih je jasno da smo mi njemu robu isporučili i da je on robu primio“, rekla je naša sagovornica.
   
Sudske presude pokazale su da Kozomara laže, te „Biognost“ sada traži izvršenje presuda, a interesantno je da je „veliki“ urednik „Euroblica“ i u sudskom sporu sa višegradskom firmom „Vetfarm“, takođe, tvrdio da nikada od njih nije dobio robu. Naravno, sud je i u ovom slučaju utvrdio da Kozomara laže, te presudio u korist „Vetfarma“, kojima je „veliki urednik“ dužan ravno 536.162,21 KM.

Kozomara ne samo da nije platio “Biognostu”, već je ovu firmu tokom 2010. godine javno optuživao (“Žurnal”, tekst: “Korupcija u zdravstvu(1)- Na tenderima se godišnje ukrade 300 miliona! Objavljeno: 15.02.2010), da potplaćuje direktoricu Zavoda za transfuzijsku medicinu RS-a Gordanu Guzijan.
“Sve što je Ugovorni organ napisao...su proizvoljne, neistinite i netačne ocjene Gordane Guzijan koja dobija dobru proviziju od Biognosta. Čak i kada bi bilo tačno da je te nekakve smiješne i u svim transfuzijama svijeta nepoznate klonove koje navodi Guzijanka da je ponudio Biognost mi kao ponuđač nemamo nikakvih mogućnosti da provjerimo da li je to zaista tačno ili je to samo jedna u nizu njenih izmišljotina”, napisao je tada Kozomara u žalbi na tender na kojem nije prošao njegov “Farmaprom”.

Pri tom je “borac” protiv kriminala u zdravstvu “zaboravio” da je dužan velike pare “Biognostu”, te da je na svim tenderima njegova firma prolazila “glatko” dok je na čelu KBC Banjaluka bio njegov blizak srodnik.
Prolazila je i finansijski odlično, jer je Kozomara na “Farmaprom” registrovao 29 vozila (terenskih, priključnih i luksuznih putničkih), kako je to utvrdio MUP RS, na zahtjev suda, a po presudi u korist zagrepčana koji ne odustaju od naplate svojih potraživanja.

Kozomara je dužan i radnicima koji su nekada bili uposleni u njegovoj firmi (izgubio najmanje šest radnih sporova), a interesantno je da je Republička uprava za inspekcijske poslove svojevremeno utvrdila da u “Farmapromu” rade neprijavljeni radnici (“na crno”), te je i zbog toga Kozomara novčano kažnjen.
(Sljedeći nastavak afere “Kozomara” objaviću u petak, 15.03.2013. godine)