четвртак, 19. септембар 2024.

Dosje/Kriminal u VSTS: Halil Lagumdžija, predsjednik VSTS i direktor Sekretarijata te institucije Admir Suljagić počinili su brojne nezakonite radnje: Od neuspostavljanja mehanizma za kontrolu CMS, preko lažiranja Javnih oglasa, polkušaja da se Suljagić oslobodi u istrazi Tužilaštva BiH, do zaposlenja Suljagićeve supruge sa nevalidnom diplomom

Suljagić i Lagumdžija

Piše: Slobodan Vasković

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS), koji je ključna institucija pravosuđa države, oba entiteta, kantona i opština, trebao bi se prvo naći na udaru istražnih organa.


Razlog su brojne nezakonitosti u pravosuđu i nedjelovanje VSTS u vezi sa njima. Najodgovorniji za to je Halil Lagumdžija, predsjednik VSTS, koji je morao biti pokretač akcija kojim bi se uspostavio sistem kontrole kako bi se mogućnost malverzacija pojedinih pravosudnih nosilaca funkcija svela na minimum.


Čak ni otvaranje Pandorine kutije, otkrićem da je suspendovani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec teško zloupotrebljavao CMS sistem, tako što je namještao sudijama i sudskim vijećima, koje on kontroliše, predmete za koje je zainteresovan, nisu ponukali ni Lagumdžiju ni ostale članove VSTS da krenu u uspostavu kontrole CMS sistema, ne samo u Sudu BiH, već i drugim brojnim sudovima širom BiH. 



(CMS je sistem za automatsko upravljanje predmetima u sudovima koji svaki novi predmet automatski dodjeljuje nekom od sudija ili sudskih vijeća. Sudska vijeća su fiksna, sastavljena od tri člana i njima CMS, takođe, direktno/automatski dodjeljuje predmet.)


Uostalom, i sam Lagumdžija zoupotrebljavao je CMS sistem namještanjem disciplinskih komisija, odnosno podobnih članova tih tijela u disciplinskom postupku protiv Debeveca, u kojem je na kraju neosnovano oslobođen, o čemu sam detaljno pisao (tekst: Operacija “Debevec”: Kako su visoki funkcioneri VSTS BiH, namještanjem komisija, oslobodili Debeveca disciplinske odgovornosti i omogućili njegov reizbor na poziciju predsjednika Suda BiH (04.03.2024.)


Da je zloupotreba CMS-a raširena pojava pokazuje i dsiciplinski postpak koji se vodi zbog zloupotreba tog sistema protiv Katice Jozak-Mađar, bivše predsjednice Kantonalnog suda u Novom Travniku.


O tome je detaljno pisao portal detektor.ba 20.08.2024. u tekstu “Saznanja o ručnoj dodjeli predmeta bivše predsjednice Kantonalnog suda u Novom Travniku”.


U tekstu se, između ostalog navodi, da je u disciplinskom postupku protiv Katice Jozak Mađar, svjedokinja Kancelarije disciplinskog tužioca ispričala kako su po nalogu tužene u sistemu nezavršene predmete iskazivali završenim i da je predmete u rad sudijama dodjeljivala ručno.

(https://detektor.ba/2024/08/20/saznanja-o-rucnoj-dodjeli-predmeta-bivse-predsjednice-kantonalnog-suda-u-novom-travniku/)


Od ranije su poznati su slučajevi zloupotrebe CMS-a u Opštinskom sudu u Sarajevu, kada su isključivane sve sudije, a ostavljane Milena Rajić i Lejla Fazlagić. I opet to nije bio razog da se uvedu kontrole korištenja CMS sistema.


Važno je znati da zloupotrebe CMS sistema u Sudu, u pravilu, rade četiri osobe: predsjednik suda, postupajući sudija, IKT službenik i upisničar. Ukoliko niko od ove četiri osobe ne progovori, ovo se može raditi godinama u sudu a da to niko ne otkrije.


Posebno zato što nema nikakve kontrole.


CMS je sistem koji je napravio VSTS i taj sistem je pod kontrolom i nadzorom VSTS-a.


Pitanje za VSTS bi glasilo – da li su i šta su uradili, nakon što su utvrđene zloupotrebe CMS-a, da bi uspostavili sistem kontrole da se otkriju predsjednici sudova koji vrše zloupotrebu CMS-a? To je isključiva nadležnost i dužnost VSTS-a da uspostavi takav mehanizam.


Međutim, pitanje je uzalud postavljati, jer takav mehanizam ne postoji niti je to interes Halila Lagumdžije, budući da i on čini iste zloupotrebe kada je to njemu interes.


Isto se odnosi i na Admira Suljagića, direktora Sekretarijata VSTS-a, osobu koja je nanijela ogromnu štetu pravosuđu BiH. Ali o tome šire u nastavcima koji slijede.


Kriminal u VSTS: Halil Lagumdžija i Admir Suljagić lažirali podatkoe u Javnom oglasu za pozicije direktora Sekretarijata VSTS i šefa Odjela za provođenje postupka po izvještajima, kako bi Suljagić zadržao poziciju direktora, a na mjesto šefa Odjela doveo svoje poslušnike (15.09.2024.)


Piše: Slobodan Vasković


Nastavljam seriju tekstova o malverzacijama i zloupotrebama Halila Lagumdžije, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS), i Admira Suljagića, direktora Sekretarijata VSTS.


Jedan od njihovih posljednjih nezakonitih “zahvata” jeste pokušaj da Suljagić obnovi mandat direktora Sekretarijata, kako bi i dalje bio Gospodar Nezakonitosti u Pravosuđu, iako on sam sebe voli zvati Gospodar Pravosuđa.

Agencija za državnu službu, u ime VSTS-a, raspisala je 04.09.o.g., “JAVNI OGLAS za popunjavanje radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika u Sekretarijatu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine”, odnosno konkurs za poziciju “Direktor – SEKRETARIJAT VISOKOG SUDSKOG I TUŽILAČKOG VIJEĆA BOSNE I HERCEGOVINE”.



Na toj poziciji je sada Suljagić, a on i Lagumdžija čine sve da i ostane.

Zbog toga su dali lažne podatke o plati direktora Sekretarijata Agenciji koja ih je objavila u konkursu.


Riječ je o visini plate direktora.


Na moj upit VSTS da mi odgovore “kolika je osnovna plata direktora Sekretarijata nakon što se primijeni odredba člana 6. Zakona o platama i drugim naknadama u sudakim i tuzilackim institucijama BiH”, nisam dobio precizan odgovor.


“Osnovna plata direktora Sekretarijata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) definisana je članom 17. Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine  (“Službeni glasnik Bosne i Hercegovine”, br. 90/05, 32/07 i 77/20 – u daljem tekstu: Zakon) uz pripadajuću korekciju u skladu sa članom 6. Zakona. Obzirom da se radi o promjenjivoj kategoriji, gdje se korekcija vrši na  godišnjem nivou u ovisnosti od eventualnog procenta povećanja prosječne mjesečne neto plate u Bosni i Hercegovini iz prethodne kalendarske godine, plata direktora Sekretarijata VSTV-a BiH je u skladu sa Zakonom uvećavana po godinama kako slijedi”, odgovorio mi je Halil Lagumdžija.



Pri tom je u odgovoru dostavio tabelu, sa povećanjima plate direktora Sekretarijata od 2012.-2024. godine, valjda sa namjerom da sam izračunam kolika je Suljagićeva plata, ako me baš toliko interesuje.


Šta da radim, ništa drugo mi nije preostalo nego da izračunam i utvrdim da je u skladu sa Zakonu o platama i drugim naknadama u sudskim i tuzilackim institucijama na nivou BiH (član 17. tacka a)) osnovna plata 3.600 KM. 


Pomenuti zakon usvojen je 2006. god i tada je definisana plata direktora u ovom iznosu; U međuvremenu na osnovu člana 6. tog istog zakona, plata direktora porasla je na, zaista velikih, 5.800 KM.

Međutim, u oglasu poziciju za direktora Sekretarijata, navedeno je da je plata 3.400 KM.


Nema dileme da se ne radi ni o kakvoj tehničkoj grešci, već svjesnoj obmani koju su plasirali Suljagić i Lagumdžija. 


Dva su razloga zbog kojeg su ovo uradili:

1. Da se na konkurs prijavi što manji broj kvalitetnih kandidata kako bi Suljagića spasili konkurencije

2. Da imaju rezervnu opciju (jer je navedena manja plata od stvarne) na osnovu koje bi poništili konkurs pa ga ponovo raspisali, pa bi na taj način Suljagiću bilo omogućeno da nastavi obavljati funkciju direktora u tehničkom mandatu, što je svakako protivzakonito.


Isti nezakoniti, kriminogeni postupak ponovili su i u Javnom Oglasu za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Sekretarijatu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (raspisan 06.09.o.g.) – pozicija: Šef Odjela za provođenje postupka po izvještajima. Ovo je jedna od najvažnijih funkcija u VSTS.


Pitao sam Lagumdžiju kolika je plata šefa odjela u Sekretarijatu VSTS-a (pozicija za provođenje postupka po izvještajima) što je jedna od najznačajnijih pozicija u VSTS-u definisana posljednjim izmjenama Zakona o VSTS?


“Svim šefovima Odjela Sekretarijata VSTV-a BiH, u skladu sa članom 17. Zakona, plata se utvrđuje u rasponu od 2.400 KM do 2.600 KM, uz pripadajuću korekciju u skladu sa članom 6. Zakona. Primjena člana 6. se vrši prema procentima navedenim u gornjoj tabeli.

Iznos plate se utvrđuje u skladu sa navedenim članom 17. Zakona i Pravilnika o kriterijima za utvrđivanje plaća za pojedine kategorije stručnog osoblja u VSTV-u BiH kojim se reguliraju kriteriji i postupak za utvrđivanje plaća pojedinih kategorija stručnog osoblja u VSTV-u BiH”, odgovio mi je predsjednik VSTS.


Međutim, Lagumdžija nije odgovorio istinito.



Na ovu poziciju je primijenjen isti princip prevare sa visinom kao i za poziciju direktora.

U oglasu je navedena plata 2.400 KM a plata je nakon korekcije (član 6. Zakona), vjeovali ili ne, oko 4.100 KM.


Šta je cilj?

Odgovor je samo jedan – Da prođu kandidati Admira Suljagića, odnosno da oni imaju što manju konkurenciju.


Suljagić uvijek računa na dvije opcije, a prva je da progura Almisu Zulović-Berhamović (kućni prijatelji), a druga je Lejla Selimović (prebliska Suljagiću).

Suljagiću ovu zvrčku nije bilo teško realizovati, s obzirom na to da mu je supruga Senada Novalija Suljagić zamjenik šefa Odjela za kadrovska pitanje, a koja je sačinjavala tekst ovih oglasa.

O njoj više u jednom od nastavaka.


Samozvanog “Vlasnika Pravosuđa” Admira Suljagića i dalje najsnažnije štiti Halil Lagumdžija, predsjednik VSTS (16.09.0.g.)


Piše: Slobodan Vasković

Tužilaštvo BiH formiralo je, oktobra 2023. godine, predmet protiv Admira Suljagića, samozvanog “Vlasnika Pravosuđa” i direktora Sekretarijata VSTS, zbog sumnje da je pogodovao osuđenicima, kao i da je uticao na imenovanje sudija.



Ove informacije, uz dokumente/prepiske Suljagića, objavio je portal Istraga.ba, nakon čega je Halil Lagumdžija, predsjednik VSTS, poslao informaciju Tužilaštvu BiH o pomenutim tekstovima.



Tužilaštvu BiH postavio sam pitanje kome od tužilaca je dodijeljen predmet.



“Poštovani, u predmetu postupa tim od dva tužitelja iz Odsjeka za korupciju, koji zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, poduzimaju potrebne radnje i vrše provjere navoda iz prijave. Kada se izvrše potrebne radnje i utvrde činjenice, bit će donesena tužiteljska odluka u predmetu”, odgovoreno mi je iz Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva BiH.





Imena tužilaca koji vode istragu nisu navedena, što je, bez sumnje, nerazumljivo, jer tužioci nisu NN osobe niti djeluju ilegalno da javnost ne bi mogla znati njihova imena. Posebno zbog činjenice da je u ovom slučaju donešena Naredba o sprovođenju istrage protiv Admira Suljagića.

Prema mojim informacijama, jedan od postupajućih tužilaca u predmetu “Vlasnik Pravosuđa Suljagić” je Feđa Fejzagić (sin sudije Suda BiH koji je u međuvremenu otišao u penziju).

Ono što je posebno interesantno je činjenica da je upravo Suljagić svojevremeno zaposlio u VSTS da bi ga, potom, nakon samo dvije godine rada, 2016. godine, progurao za tužioca Kantonalnog tuzilastva u Sarajevu.


Fejzagić je veliki dužnik Suljagiću, jer ga je “Vlasnik Pravosuđa”, preciznije “Vlasnik kriminalnih Radnji u Pravosuđu”, 2023. godine “izgurao” za tužioca Tuzilastva BiH. 


Fejzagićeva biografija, preuzeta sa stranice Tužilaštva BiH, potvrđuje “godine naglog napredovanja”. 


Kada je Lagumdžija proslijedio informaciju Tužilaštvu BiH nije mu ni na kraj pameti bilo da Suljagić krivično odgovara za djela koja je počinio, već je to način da ga “opere” od svake odgovornosti.


Zato “istragu” protiv Suljagića vodi upravo Halil Lagumdžija na način da se redovno sastaje sa Fejzagićem i daje mu detaljna uputstva kako da predmet Suljagića obesmisli i uništi dokaze kako bi se donijela Naredba o obustavi istrage.


Lagumdžija odlično zna uništiti istragu, jer je upravo on spasio Suljagića disciplinske odgovornosti, tako što je rekao da je za informacije koje je objavila Istraga.ba znao još 2021. godine.



Tada je istakao da nije smatrao da treba išta preduzeti.


Kada je u javnost isplivala prepiska samozvanog “Vlasnika Pravosuđa”, Lagumdžijina “saznanja” su dovela do zastare pokretanja disciplinskog postupka. 


Lagumdžija nikad nije odgovarao za ovu zloupotrebu i nastavlja da podržava Suljagića, o čemu se i javno očitovao. (nastaviće se)


Admir Suljagić, “Vlasnik Pravosuđa” zaposlio suprugu u VSTS sa nevalidnom dipomom (17.09.2024.)


Piše: Slobodan Vasković


Pravosudnim institucijama u BiH, na svim njenim nivoima, ne može se ni dalje vjerovati uprkos određenim pomacima.

Ulozi su veliki, brojni tužioci i sudije imaju svoje sponzore i teško da će ih se “preko noći” odreći. Potrebne su radikalne promjene, a da bi do njih došlo, neophodno je, bez milosti, pročistiti pravosudne institucije.

Riba uvijek smrdi od glave, pa je tako i u slučaju pravosuđe BiH, gdje bi se moralo prvo detaljno raščistiti sa nosiocima kriminalnih radnji u VSTS-u, kojih je nemali broj.



Jedan od najvećih kriminalaca u VSTS je direktor Sekretarijata Admir Suljagić, kojeg je moć toliko ponijela da je sam sebe u jednom trenutku naslovio kao “Vlasnika Pravosuđa”.


Zaista, gotovo da ne postoji nezakonitost koju Suljagić nije počinio, a istraga koja se vodi protiv njega, zbog teških zloupotreba položaja, nije daleko odmakla. Iz prostog razloga, što Suljagić na svim pozicijama u pravosudnim institucijama ima svoje ljude i njih je ogroman broj.



Suljagić je i svoju suprugu Senadu Novalija-Suljagić zaposlio u VSTS i to na poziciju zamjenika šefa Odjela za kadrovska pitanja.


Njena diploma je, najblaže rečeno, nevalidna, a iz VSTS su mi odgovorili da je diplomirala 2009. goidne. 


Koji fakultet je završila Senada Suljagić i kada?

Internacionalni Univerzitet „Philip Noel Baker“ – Fakultet za menadžment – 2009. godine.

Koje godine joj je izdata diploma i ko joj je izdao diplomu?

2009. godine. – Internacionalni Univerzitet „Philip Noel Baker“.

S poštovanjem,

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH



Prema informacijama i dokumentima koje posjedujem, Suljagićeva ima nevalidnu, sasvim realno, kupljenu diplomu Univerziteta “Philip Noel Baker”.


Da budem precizan, Internacionalni univerzitet “Philip Noel Baker” na području Kantona Sarajevo dobio je dozvolu za rad 25.12.2007. godine. 


Ta dozvola je pomenutom Univerzitetu oduzeta 01.12.2010. godine.


Moji izvori iz VSTS tvrde da je Senada Novalija-Suljagić diplomirala 30.10.2009. godine, pa je lako zakjučiti da je ona studirala svega godinu i jedanaest mjeseci na pomenutom Univerzitetu.


Po Bolonjskom sistemu, studiranje traje najmanje tri, a najviše četiri godine, pa proizilazi da je Novalija Suljagić studije od tri godine završila za godinu i jedanest mjeseci, što ukazuje da je njena diploma veoma upitna.

Sve navedene informacije i dokumenti o njenom studiranju i završetku Univerziteta nalaze se u SIPA, Tužilaštvu BiH i OSA BiH, koja vrši provjere svih zaposlenih u VSTS.


VSTS je ključan za funkcionisanje pravosuđe, a u VSTS-u se u kontinutitetu dešavaju najveće zloupotrebe.


Nema dileme odakle treba krenuti u potpuno raščišćavanje kriminalaca iz pravosuđa BiH. (nastaviće se)