недеља, 16. фебруар 2020.

Ruski rulet: Dodik u cajtnotu; Kriza u usponu; Štetni epilozi su jedino zagarantovani


Piše: Slobodan Vasković

1.
Nema mjesta optimizmu; Osim ako optimizam nije činjenica da je kriza počela mnogo ranije nego je planirana i da će se u nju morati mnogo jače, nego do sad, uključiti Zapad, NATO, posebno jer je Rusija već duboko involvirana, što bi trebalo da znači da će dobiti na akceleraciji i da neće trajati onoliko dugo koliko to Dodik planira. 

2. 
Velika kriza trebala je da krene početkom maja, ali je Dodik tačku njenog vrelog početka povukao dva i po mjeseca unaprijed kako bi pokušao zaustaviti procese iz “Programa reformi BiH”, potpuno ih poništiti i tako spriječiti kretanje BiH ka NATO.

3. 
Odluka Ustavnog suda samo je povod; Stvarni uzrok, (jedan od njih), je pokušaj zaustavljanja realizacije zadataka iz “Programa reformi”.

Najvažniji je Dodikov pokušaj da povrati naklonost i pokroviteljstvo Rusije koja ga je prekrižila nakon što je potpisao “Program reformi”.

4.
Cijelu situaciju treba sagledati trezveno: Dodik je godinama tvrdio da nikada nijedan papir neće potpisati i poslati u sjedište Alijanse; Zbog toga je imao nepodijeljenu podršku Rusije koja mu je omogućila pobjedu u nekoliko izbornih ciklusa.

5.
Međutim, raniji dokumenti Predsjedništva BiH nalagali su približavanje Alijansi, koje je ubrzao sam NATO, 05.12.2018., pozivajući BiH da dostavi svoj prvi nacionalni program - skup zadataka koji svaka zemlja, koja želi u Alijansu, namjerava realizovati u tekućoj godini; Pod patronatom i u saradnji sa NATO ekspertima.

Slanje takvog dokumenta, zvao se on ANP ili Program reformi, nametao se kao državna obaveza.

Takva državna obaveza bila je u potpunoj koliziji sa tvrdnjama Dodika po pitanju NATO integracija, ali je on, kao član Predsjedništva BiH, došao pod udar, jer nije postupao u skladu sa onim što je zemlja koju predstavlja mnogo ranije prihvatila. I čemu je on dao svoj puni doprinos, prije nego je promijenio mišljenje. I mentore.

6.
Pritisnut od Zapada, Dodik je poklekao i prihvatio “Program reformi”, koji je značio aktivaciju MAP-a i siguran put BiH u NATO; Učinio je to bez znanja Rusije i zbog toga se našao na udaru te zemlje, koja je u dugom sukobu i sa NATO i sa SAD-om.

7.
Zapad je bio spreman da “zažmuri” na sve Dodikove varijacije “Programa”, čak i u situaciji kada je parlamentu podvalio falsifikovan dokument; Nije jedini interes bio NATO integracije, već se Dodik, ispod radara, obavezao i da će na teritoriji RS biti otvoreni kampovi za migrante, kao i na ispunjenje još dugog niza drugih zahtjeva, koji, između ostalog, nose i značajnu kontrolu međunarodnih finansijskih institucija nad sistemima oba entiteta.

Sve to sada želi da neutrališe!

8.
Za razliku od Zapada, Rusija nije imala namjeru Dodiku oprostiti vjerolomstvo i odlučili su ga kazniti - načini su brojni.

9.
Dodik se uplašio gubitka ruske podrške, posebno debljeg kraja batine, i blokadom institucija BiH pokušava opstruisati provođenje zadataka iz “Programa reformi”, koji se trebaju završiti u ovoj godini; NATO timovi su već krajem januara počeli sa radom u bezbjednosnom sektoru.

10.
Dodikove tvrdnje da će kriza trajati sve dok se ne promijeni sastav Ustavnog suda BiH i iz njega ne uklone troje stranih sudija, svjedoči da namjerava BiH dugi period držati u disfunkcionalnom stanju, kako “Program reformi”, predviđen za ovu godinu, ne bi bio sproveden.

Jasno je Dodiku da su njegovi ultimativni zahtjevi neprihvatljivi, zato i insistira na njima, boreći se tako ponovo za rusku naklonost. 

11.
Rusija, da podsjetim, nijednom od potpisivanja “Programa reformi” nije javno saopštila da taj dokument znači aktivaciju MAP-a; Štaviše, demantovali su to, što se može razumjeti jedino kao opomena/prijetnja Dodiku da učini sve kako dokument koji je potpisao i poslao, i zahvaljujući kom je formiran Savjet ministara BiH, ne bi zaživio.

12.
Dodik je odlično razumio prijeteću poruku Rusije; Iskoristio je nepuna dva mjeseca nesmetanog rada parlamenta i novog Savjeta ministara da se odblokiraju sredstva međunarodnih organizacija/finansijskih institucija namijenjenih BiH i oba entiteta; Taj novac je vrlo bitan; Dodik ga vidi kao dobitak u svojoj vratolomiji, nakon čega je potegao “obarač”. I ponovo zaigrao “Ruski rulet”!

13. 
Međutim, stvari su, po njega, mnogo drugačije nego prije slanja “Programa reformi” u sjedište Alijanse, kada jeste bio pritisnut, ali je imao mnogo više manevarskog prostora za djelovanje.

14.
Sada se taj manevarski prostor znatno suzio, jer NATO ima namjeru da “Program reformi” bude sproveden; Rusija da ne bude sproveden, a Dodik ne može više malo sprovoditi/malo ne sprovoditi ono što je potpisao.

15.
Zapad se našao u situaciji da ih javno ponižava Dodik; Rusija, koja je takođe od Dodika javno ponižena, ne može do kraja biti zadovoljna njegovim povratkom “u naručje”, pa će ga još žešće pritiskati u izazivanju krize; Sam Dodik ne može (a i ne smije) sada povući “ručnu” i tek tako reći - ostaju strane sudije Ustavnog suda, idemo da sprovedeno “Program reformi”…; Bilo bi to po njega katastrofalno; Možda ne toliko u biračkom tijelu, s obzirom da kontroliše novac, da je uzurpirao institucije i da ima izuzetno snažan medijski mehnizam, ali takav ponovni zaokret Rusija ne bi tolerisala.

16.
Za očekivati je da ni Zapad, posebno NATO, ne toleriše više Dodikove razne stilove plivanja. Što implicira da će Dodik, pod supervizijom Rusije, brzo vući poteze i krizu, iz dana u dan, produbljivati kako bi pokušao da se održi “u sedlu”.

Spreman je na sve i ovaj put; Suštinsko je pitanje i da li je spreman povući svoj najveći hazarderski potez - zaista raspisati referendum o samostalnosti?!

Djeluje, nakon svih neostvarenih najava referenduma u proteklih četrnaest godina, gotovo nevjerovatno, ali nikako ne treba isključiti tu mogućnost; Ukoliko osjeti da je ugrožena njegova pozicija, opstanak na vlasti, Dodik bi, ovaj put, mogao da ide do kraja i zaista raspiše referendum; Ne zato što je hrabar, već zato što se boji, što je i bio osnovni razlog zašto to nije učinio u proteklom periodu.

17. 
Upravo strah koji ga je ranijih godina, najblaže rečeno, demotivisao, sada bi, pod obnovljenim, znatno jačim pritiskom Rusije, mogao biti njegov najveći motivacioni faktor da povuče taj suludi potez.

Ukratko, iako se čini malo realnom, ipak je i ta opcija je u igri!

18.
Iako je u cajtnotu, Dodika nikako ne treba potcijeniti; Posebno njegovu bezbroj puta demonstriranu odlučnost da žrtvuje druge, sve što očima vidi, kako bi spasio sebe. 

Isključivo mu je stalo do njegovog interesa i opstanka, što će krizu, čija eskalacija tek slijedi, učiniti najbrutalnijom do sada; Ne treba isključiti ni veće incidente, iako Dodik tvrdi da ih neće dozvoliti. Ne može mu se vjerovati.

Kada se tome doda odlučnost Rusije da pokuša spriječiti/što više udaljiti BiH od NATO, jasno je da su svi najopakiji raspleti su u igri. I da nema mjesta optimizmu da će kriza završiti mirno, bez ogromne štete.