понедељак, 3. фебруар 2020.

Nezvanično: Vrhovni sud RS ukinuo rješenje o puštanju Juroševića, organizatora pokušaja ubistva Vasiljevića, na slobodu i vratio predmet Okružnom sudu na ponovno odlučivanje

Jurošević, organizator pokušaja likvidacije Vasiljevića i
direktan učesnik u zločinu
Piše: S.V.

Vrhovni sud Republike Srpske, kako nezvanično saznajem, ukinuo je Rješenje Okružnog suda u Istočnom Sarajevu kojim je omogućeno Slaviši Juroševiću, organizatoru nesupjele likvidacije Slobodana Vasiljevića, da se brani sa slobode.

Vrhovni sud je vratio predmet na ponovno odlučivanje Okružnom sudu Istočno Sarajevo.

Za nadati se da se neće ponoviti kriminalna odluka i ponovo donijeti Rješenje kojim se ukida pritvor organizatoru neuspjele likvidacije i omogućava mu se da bude na slobodi, dok su svi ostali saučesnici u pritvoru.

Da podsjetim, skandaloznu, kriminalnu odluku da se Jurošević pusti na slobodu donijelo je Vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, 21.01.; Vijećem je predsjedavala sudija Zinaida Husić.

Članovi vijeća su bili i sudije Veselinka Ivanović i Ranka Mršić, koje su, zajedno sa predsjedavajućom, zaslužile da odmah budu uklonjene iz pravosudnih institucija i izložene kaznenom progonu, jer su omogućile organizatoru likvidacije, srećom neuspješne, da izađe na slobodu, dok su svi ostali članovi te organizovane zločinačke grupe i dalje u pritvoru.

Puštanje Juroševića da se brani sa slobode, uz “oduzimanje dokumenata”, izazvalo je veliko uznemirenje javnosti, posebno u regiji Birač, gdje se pokušaj ubistva i desio, 01/02.06.2019. godine.


Osim toga, o stvarnoj nezakonitosti i kriminalnoj drskosti navedenih takozvanih sudija svjedoči činjenica da su konstatovali da Jurošević ne govori istinu kada kaže da je nevin, te da postoje valjani dokazi koji ukazuju da je organizator pokušaja likvidacije, kao i da je učestvovao u tom zlodjelu.



Nakon takvih konstatacija, Vijeće je ipak pustilo Juroševića na slobodu, što je, u najmanjem, dokaz njihove nekompetentnosti i neznanja ili, pak, svjesne namjere da iz njima poznatih, ličnih, interesnih, razloga učine jedan ovakav kriminalni akt.




Nadležno tužiaštvo je uložilo žalbu na kriminalno Rješenje o puštanju iz pritvora organizatora nesupješne likvidacije i učesnika u pokušaju ubistva.



Jurošević se nalazio u pritvoru od 23. decembra prošle godine do 21. januara ove godine.

Uhapšen je u Grčkoj, na osnovu međunarodne potjernice raspisane za njim; Granična policija te zemlje uhapsila ga je 04.07. 2019. godine, da bi ga u decembru izručili BiH.


Jurošević je organizovao pokušaj likvidacije Vasiljevića, 01/02.06. 2019. godine, kada ga je, zajedno sa još sedam lica, pokušao ubiti, bukvalno zatući, metalnim šipkama.

Tom prilikom, Vasiljević je doživio teške povrede glave i drugih dijelova tijela, polomljena mu je noga, a nalazio se u komi mjesec dana. 

Slobodan Vasiljević
Ranije je određeno produženje pritvora sedmorici optuženih što su učestvovali u pokušaju likvidacije Vasiljevića do okončanja postupka.

Protiv njih je 28.11.o.g potvrđena optužnica za pokušaj likvidacije; Optužnica je podignuta protiv Stefana Radovanovića, Stevana Garića, Nebojše Petkovića, Miljana Milića, Milutina Kandića, Gorana Čalmića i Nebojše Ozimkovića, jer su 01./02.06. ove godine metalnim šipkama pokušali da na najsuroviji način liše života Vasiljevića.

Optužnicom bi trebao biti obuhvaćen i Jurošević i očekuje se da ne bude razdvojen postupak protiv njega. (nastaviće se)