среда, 5. фебруар 2020.

OJT Banjaluka: Tužilac zatražio dopunu krivične prijave protiv Nenada Nešića i JP “Putevi RS”


Piše: Slobodan Vasković

“Okružno javno tužilaštvo Banja Luka dana 03.02.2020. godine, zaprimilo je prijavu Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, protiv Nenada Nešića v.d. direktora JP "Putevi Republike Srpske" d.o.o. Banja Luka i dr.  zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja. Kako uz prijavu nisu dostavljeni prilozi koji su navedeni u prijavi, tužilac je stavio zahtjev Kancelariji za razmatranje žalbi BiH, za dopunu podnesene prijave”, odgovoreno mi je iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka na upit o tome da li je ta pravosudna institucija zaprimila krivičnu prijavu protiv navedenih i da li se radi po njoj.



Kancelarija za razmatranje žalbi podnijela je protv Nešića krivičnu prijavu 21.01. ove godine zbog sumnje da je, zloupotrebom položaja i ovlaštenja, ne postupajući po nalozima Komisije i Suda BiH, teškom oštetio JP “Putevi RS”.

Ta šteta je najmanje dvanaest miliona maraka, a detalje sam objavio u tekstu 30. januara ove godine.

Da podsjetim, Kancelarija za razmatranje žalbi BiH (KRŽ) podnijela je Tužilaštvu krivičnu prijavu protiv JP “Putevi” RS i Nenada Nešića, v.d. direktora tog preduzeća, zbog nepostupanja po izričitim nalozima te Kancelarije, kao i presudama Suda BiH.


Kancelarija je ranije naložila JP “Putev RS i Nešiću, kao odgovornom licu, da poništi odluku prema kojoj je firmama “Kozaraputevi” i “Prijedorputevi” Nešić, mimo svih tenderskih pravila, 8. maja 2018. dodijelio četvorogodišnji ugovor za održavanje puteva u prijedorskoj oblasti vrijedan 26 miliona maraka.


Na taj ugovor žalila se firma “Niskogradnja Marjanović”, koja je za iste poslove imala za 12 miliona KM manju ponudu.



Uprkos odlukama Suda BiH, kao i Kancelarije za razmatranje žalbi, kojima se nalaže poništenje namještenog tendera sa navedenim firmama, Nešić je bahato, osiono, nezakonito... nastavio po svom, jer je, izvan svake razumne sumnje, on lično itekako ugrađen u kriminalni posao.



Mediji su ranije objavili kako je Sud BiH još 16. jula 2018. godine naredio KRŽ-u da predmet vrati na ponovno postupanje, da bi pola godine kasnije, 17. januara 2019., Nešić naveo da je u tri tranše “Prijedor-putevima” već isplatio 7.638.903 KM sa uračunatim PDV-om, što je težak kriminalni akt.
Nakon toga KRŽ je naredila poništavanje ugovora, a Nešić se požalio Sudu BiH tražeći odgodu izvršenja; Međutim, Sud je odbio njegov zahtjev, krajem februara prošle godine.
Potom se ponovo oglasila Komisija, ali Nešić je nastavio da djeluje kao da ga se Zakoni ne tiču i da ignoriše u potpunosti naloge institucija, što svjedoči da je riječ o notornom kriminalcu, ubijeđenom damu niko ništa ne može.
“’Putevi RS’ ne samo da ne poštuju odredbe zakona i pratećih podzakonskih akata, već ne poštuju ni dobru praksu javne nabavke. Nepostupanje prema nalozima KRŽ nije ni opravdano ni uvjerljivo, jer razlozi koje navode ‘Putevi’ nisu van njihove kontrole. Oni svjesno odugovlače postupak”, navodi se, između ostalog, u jednoj od Odluka koje je potpisala Željka Klobučar, predsjednica Komisije, objavili su mediji u oktobru prošle godine.



Sve odluke Komisije, kao i presude Suda BiH, Nešić je u potpunosti bahato odbacio (!!!), pa su iz Komisije bili prisiljeni da protiv njega i JP “Putevi RS” podnesu krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja, nanošenja štete nesavjesnim korištenjem javnih sredstava…

Krivična prijava podnesena je 21.01.2020. godine; Riječ je o potpunom nepoštivanju svih institucija i onih sa nivoa BiH, kao i entitetskih, ali i o pljački 12 miliona KM, u kojoj je Nešić direktno učestvovao.

Ukoliko i odluke institucija, koje svjedoče o nezakonitom radu Nešića, Tužilaštvo bude ignorisalo biće direktan saučesnik u otimačini od 12 miliona maraka; Samim tim i promoter i zaštitnik brojnih drugih pljački Nešića i ostalih nešića, koji prirodnije izgledaju sa čarapom na glavi, nego sa kravatom oko vrata.

Da podsjetim, MUP RS je oktobra 2018. podnio krivičnu prijavu protiv Nešića zbog štete od 155.000 KM, koju je nanio JP "Putevi", ali nadležno Tužilaštvo nije još uvijek reagovalo po njoj, već Nešića štite svojim nepostupanjem.