понедељак, 21. октобар 2019.

DNS-ovi zahtjevi: Razdvajanje koalicije na sva tri nivoa; Vraćanje dvije od tri ključne pozicije; Đokić od Dačića dobio zadatak da u naredna dva mjeseca potpuno ukloni Selaka iz SP-a


piše: Slobodan Vasković

1.
U srijedu, 23.10.o.g., trebalo bi da se održe razgovori između Milorada Dodika i Marka Pavića o poljuljanim koalicionim odnosima SNSD-a i DNS-a. 

2.
DNS je, 05.10., na sjednici predsjedništva stranke donio odluku “o obustavljanju koalicionih odnosa s SNSD-om na svim nivoima” ali i da ostaju u vlasti na svim nivoima sa SNSD-om do kraja pregovora.

3.
Pavić bi trebalo da iznese dva ključna zahtjeva Dodiku, 23.10.: Prvi je da se razdvoje sva tri nivoa vlasti, odnosno da na nivou zajedničkih organa BiH, nivou vlasti u RS i lokalnom nivou svaka stranka sebi traži partnere sa kojima može ostvariti vlast.

4.
Razdvajanje ova tri nivoa omogućilo bi DNS-u (iz njihove vizure) da pregovaraju o formiranju vlasti u zajedničkim bh. institucijama, a da, istovremeno, ostanu u vlasti na nivou RS.

5.
Dodiku je, očito, poznato da će Pavić iznijeti ovaj zahtjev i zbog toga je već dva puta odgovorio na njega - prvi put, gostujući na RTRS, brutalno ga je odbacio tvrdnjom da će “odstraniti DNS iz vlasti na nivou RS ukoliko ta stranka podrži Mirka Šarovića (lidera SDS-a)”.

6.
Tada je zaprijetio i novim cijepanjem DNS-a.

7.
DNS je, nakon ovog zahtjeva, prilično oštro reagovao, Pavić nije htio dva puta da se sastane sa Dodikom, tako da su se odnosi tih dana dodatno pogoršali.

(Da podsjetim, DNS se pocijepao odmah nakon oktobarskih izbora 2018. godine i Nedeljko Čubrilović je odveo četiri poslanika i napravio novu partiju DEMOS).

8.
Dodik je, u drugom nastupu, 20.10., najavljujući pregovore za 23.10., blažom retorikom istog značenja, naglasio da je za SNSD neprihvatljivo da na zajedničkom BiH nivou SNSD i DNS ne budu u koaliciji.

“Ukoliko se desi drugačije, onda je i tada naša politika jasna – koalicioni sporazum nije održiv”, rekao je Dodik i dodao da mu je poznato da pojedini članovi DNS razgovaraju sa SDS i PDP i da pokušavaju da “kreiraju neki odnos”.



9.
Dodik je izjavio da mu je i “sam poslanik DNS u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Nešić rekao da su sa njim razgovarali i da je korektno što je o tome obavijestio svoje kalicione partnere”.

Na ovaj način, Dodik je javno Paviću demonstrirao da kontroliše Nešića i tako u dobroj mjeri odgovorio na njegov prvi zahtjev o “razdvajanju tri nivoa” i prije početka pregovora o koalicionim odnosima.

10.
Drugi Pavićev zahtjev odnosi se na vraćanje dvije od tri ključne pozicije koje su bile obećane DNS-u.

To su pozicije predsjednika Narodne skupštine, direktora TE “Ugljevik” i JP “Vode Srpske”, a Pavić namjerava da traži da mu Dodik vrati dvije od navedenih pozicija.

Uz navedeno, Pavić će zahtijevati da se razgovori, ukoliko Koalicija opstane, vode o svim pitanjima samo u trouglu - Dodik-Pavić-Đokić, bez ostalih satelitskih Dodikovih partnera. 

11.
Pregovori su u srijedu, a Dodiku u prilog ide činjenica da ima nekoliko “krtica” u samom vrhu DNS-a, dok Paviću u prilog ide sukob između njegovog političkog (ne)prijatelja Petra Đokića i Dodika.



12.
Dodik pokušava da smijeni Đokića sa pozicije predsjednika SP-a i na njegovo mjesto dovede Gorana Selaka; Međutim, Ivica Dačić, lider SPS-a, podržao je Đokića i zahtijevao je od Dodika da Selaka smijeni sa pozicije direktora KPZ Banjaluka.

13.
Uprkos tom zahtjevu, Dodik je nastavio da podržava Selaka, ali je i Dačić nastavio da daje punu podršku Đokiću.


14.
Istovremeno mu je dao i zadatak da, u naredna dva mjeseca, smijeni Selaka sa pozicije predsjednika Gradskog odbora SP Banjaluka i da od Dodika ultimativno zahtijeva smjenu svog unutarstranačkog protivnika sa mjesta direktora KPZ Banjaluka.

15.
Ma koliko Dodik djelovao samouvjereno, teško uzdrmani odnosi u vladajućoj koaliciji dodatno ga slabe, jer nije uspio da formira vlast u Sarajevu, a male su šanse da će mu to poći za rukom.

Unutar SNSD-a je, takođe, dosta nervoze, jer mnogi očekuju funkcije koje nikako da dođu, što je dodatni pritisak na Dodika.