уторак, 18. април 2017.

Tri dana rok za ispunjenje zahtjeva sa Protesta drvoprerađivača na Sokocu

Više hiljada ljudi, predvođenih drvoprerađivačima sa sarajevsko-romanijske regije, održalo je danas protest u Sokocu zahtjevajući smjenu direktora javnog preduzeća “Šume Srpske” Riste Marića.

Drvoprerađivači su, na skupu, direktno optužili Marića za reketiranje drvoprerađivača, ali i druge kriminalne aktivnosti.

Optužbe su iznijete i na račun drugih rukovodilaca u “Šumama Srpske”, ali i političkog vrha ovog bh. entiteta.

Drvoprerađivači su zatražili da se prilikom raspodjele drvnih sortimenata prije svega ugovore potrebne količine sirovine privrednim subjektima sa prostora sarajevsko-romanijske i gornjo-drinske regije, kao i da prilikom konačnog definisanja količina nema zaključivanja pojedinačnih ugovora bez saglasnosti Udruženja drvoprerađivača.

Oni su još zatražili da se odmah raskinu svi ugovori o isporuci drvnih sortimenata sa preduzećima koja se bave preprodajom i izvozom drvnih sortimenata, ističući da je to protivzakonito.Drvoprerađivvači su dali rok od tri dana da se ispune njihovi zahtjevi, upozorivši da će u protivnom “preduzeti odlučne i radikalne mjere, previđene zakonom”.

Povod za protest bilo je imenovanje Rajka Bulajića na čelo ŠG "Romanija", koji ima 11 krivičnih prijava.
“Protest je bio miran, ali nećemo dozvoliti bahatost", poručili su drvoprerađivači, koje je podržalo i dosta stanovnika Sokoc.

Drvoprerađivači svoj današnji bunt okončali protestnom vožnjom kroz Sokolac.

Sokolac je bio potpuno blokiran, a policijske patrole bile su rasporedjene na više punktova u tom mestu.

Protest je protekao bez ijednog incidenta.