четвртак, 6. април 2017.

Preminula Danijela Novaković, bivši Republički pravobranilac

piše: Slobodan Vasković

Danijela Novaković, bivši Republički pravobranilac, preminula je danas u Banjaluci, nakon kraće bolesti.

Novakovićeva je imala težak moždani udar, nakon čega je upućena na liječenje u Beograd, gdje je operisana.

Nedavno je stigla u Banjaluku, gdje je liječenje nastavljeno, ali je sve završilo kobno po nju.

Novakovićeva je imala 47 godina, a na sjednici Narodne skupštine RS, 5. aprila ove godine, razriješena je dužnosti na svoj zahtjev. 

Danijela Novaković zatražila je razrješenje sa pozicije Republičkog pravobranioca 15. februara, zbog, kako je navela, “prelaska na novu dužnost”.

Ona je na to bila prisiljena zbog prijetnji njenog zamjenika Mirka Stojčinovića, koji je takođe smijenjen.

Režimu je bilo problematično da smijeni Novakovićevu, koja je javno progovorila da joj je njen zamjenik Mirko Stojčinović prijetio i zatražila je, zbog toga, od Antona Kasipovića, ministra pravde, da reaguje. 

Naravno, Kasipović, a ni bilo ko drugi, nije reagovao i prijavu protiv Stojčinovića, koji je teško oštetio Grad Banjaluku i RS, držao je u ladici. 

Milorad Dodik naložio je da se Novakovićeva po svaku cijenu udalji sa pozicije pravobranioca.

Interesantno je i da je Stojčinović podnio ostavku, zbog, kako je naveo, “otežane komunikacije” sa Novakovićevom.

Stojčinović se baš fino izrazio o prijetnjama. U ostavci je Stojčinović o sebi iznio hvalospjeve, iako je i gradonačelnik Banjaluke ukazao na njegove nezakonite radnje. 

Novakovićeva je, izvan svake razumne sumnje, žrtva Režima i njen život je ugašen kao posledica pritisaka koje je trpila.

Režim smjenjuje Novakovićevu, žrtvu prijetnji, umjesto nasilnika Stojčinovića koji joj je prijetio (20.12.2016.)


piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik naložio je smjenu Danijele Novaković, pravobranioca RS, koja je nedavno obznanila da joj je prijetio njen zamjenik Mirko Stojčinović.

Stojčinović je prijetio Novakovićevoj, jer se drznula da pokuša omesti nezakonitu akciju, kojom je Grad Banjaluka poklonio Budi Stankoviću 7,3 miliona KM, dozvoljavajući mu da nezakonito proda gradsko građevinsko zemljište.

To je zemljište koje pripada Banjaluci, radi se o 30 dunuma koje je Stanković nezakonito prodao firmi “Bingo”, a sve je “ozakonio” Mirko Stojčinović, uz blagoslov Dodika i Slobodana Gavranovića, bivšeg gradonačelnika.

Novakovićeva je pokušala da spriječi taj kriminalni akt, prijećeno joj je veoma brutalno i umjesto da bude kažnjen Stojčinović, ona će, po svemu sudeći, biti uklonjena sa mjesta republičkog pravobranioca. 

Režim ne prašta.

Akcija udara na Novakovićevu krenula je još 16.12.o.g., kada je kod Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Narodne skupštine RS, održan niz sastanaka, kojima su prisustvovali Anton Kasipović, ministar pravde, Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova i Mirko Stojčinović.

Kasipović je ranije obećao “preduzeti neke mjere u vezi sa Stojčinovićevim nepokretanjem javnog interesa u predmetu Poljoprivredna škola”.

To je bio razlog da Novakovićeva zatraži smjenu Stojčinovića.

Umjesto nasilnika i kriminalnim radnjama sklonog Stojčinovića, biće pokrenut postupak za smjenu Novakovićeve. Apsurdno, ali očekivano, jer je Novakovićeva ugrozila nelegalne poslove Dodikovog kuma Bude Stankovića.

U junu i aprilu ove godine objavio sam tekstove o prevari sa pomenutim komadom zemljišta. 

Slobodan Gavranović i Stojčinović počinili su niz teških krivičnih djela, kako bi Budi Stankoviću omogućili da ozakoni otimačinu cca 30 dunuma zemljišta.

Stanković je zemljište koje pripada Gradu prodao firmi “Bingo” za  7,3 miliona KM.

Grad je tužio, a Stojčinović Mirko, pravobranilac, uz dogovor sa Gavranovićem, tužbu povukao, kako Stanković ne bi morao da vrati 7,3 miliona. Ili da Grad plati odštetu od 30 miliona “Bingu”, koliko je ta firma tražila, jer su ih prevarili.

Građevinska mafija: Grad Banjaluka častio Budu Stankovića sa 7,3 miliona maraka (16.04.2016.)

piše: Slobodan Vasković

Prije sedam dana održan je veliki skup u restoranu “Kej”, čiji je vlasnik Budo Stanković, propali tajkun.

Tema skupa bila je kako spasiti Budu Stankovića i pomoći mu da ne vrati novac firmi “Bingo” iz Tuzle, koja je vlasnik najvećeg lanca tržnih cenatara u BiH.

Budo Stanković je, preko Perice Repajića, vlasnika firme “Dukat”, svojevremeno otuđio zemljište koje je koristila Poljoprivredna škola iz Banjaluke. To zemljište vlasništvo je Grada Banjaluka, što je dokazano u niz sudskih procesa.

Dio tog zemljišta, koje je Stanković nezakonito prisvojio, prodao je preko Repajića firmi “Bingo”.

Ugovor između Repajića (čitaj Stankovića) i firme “Bingo” potpisan je 25.03.2011. godine, nakon čega je Bingo isplatio 7.373.250 KM za 29.412 m2 gradskog građevinskog zemljišta.

Nakon toga uslijedio je niz sudskih procesa i tužbi, a Stanković je vršio, uz pomoć sudova, nevjerovatne akrobacije kako bi otetu zemlju prisvojio. U jednom trenutku, polovinom 2013. godine, preveo je čak trista dunuma zemljišta Grada Banjaluka na sebe. 

Prije toga, sve zemljište Poljoprivredne škole, Stanković je prepisao na firmu “Gilmark” iz Gradiške, a potom sa te firme na sebe.

Okružni sud Banjaluka donio je 23. oktobra 2014. godine Presudu broj: 11 0 U 012 752 13 U, kojom poništava notarske ugovore kojima je zemljište, koje koristi Poljoprivredna škola u Banjaluci, bilo upisano kao vlasništvo firme „Gilmark“ iz Gradiške. 

Sud je utvrdio da je Grad Banjaluka stvarni vlasnik zemljišta (gotovo 300 dunuma), a Poljoprivredna škola njegov privremeni korisnik, te da ta školska institucija „nema mogućnost da raspolaže navedenim nepokretnostima obzirom da se radi o zemljištu kojim raspolaže Grad Banjaluka“.

Poslije ove presude, Budo Stanković je ostao bez (najvećeg dijela) najskupljeg komada zemljišta u Banjaluci, vrijednog cca 400 miliona KM.

Ostao je dužan i 7,3 miliona KM vlasniku “Binga”, koji je, kada je uvidio da je prevaren, tužio Grad Banjaluku i tražio odštetu od 30 miliona KM.

Vlasnik “Binga” bi, izvan svake razumne sumnje, dobio ovaj spor, jer je prevaren, budući da su u falsifikovanju dokumenata o zemljištu koje mu je prodao Stanković učestvovale institucije RS.

Nakon što je “Bingo” podnio zahtjev za odštetu od 30 miliona KM, dogovoreno je da Mirko Stojčinović, visoki funkcioner Pravobranilaštva RS, povuče tužbu protiv Repajića/Ilije Gigovića, vlasnika “Gilmarka” (iza kojih stoji Budo Stanković) i tako omogući “Bingu” da preuzme zemljište koje je platio.

Stojčinovića je u Pravobranilaštvo RS instalisao Stanković, samo da bi završio ovaj posao.

To je teško krivično djelo i riječ je o organizovanom kriminalu, iza kojeg stoje Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, Mirko Stojčinović, pravobranilac, Ilija Gigović, Perica Repajić i Budo Stanković.

Epilog ovog kriminalnog posla je da je Grad Banjaluka ostao bez 29.412 m2 gradskog građevinskog zemljišta, na jednoj od najatraktivnijih lokacija i tako riješio problem Bude Stankovića, koji je vlasnika firme “Bingo” prevario za 7,3 miliona KM. Defakto je Grad Banjaluka poklonila Budi Stankoviću 7,3 miliona KM!

Stanković je kum Milorada Dodika.

O svemu ovome detaljno sam izvijestio u filmu “Kum 1”, koji sam radio za TV Žurnal/Afera! 

Vezani tekst:

Ekskluzivno: Okružni sud vratio Banjaluci zemljište koje je oteo Budo Stanković


Vezani video:

Film KUM 1