понедељак, 24. април 2017.

Drvoprerađivači deblokirali saobraćajnicu, Marić pristao da ispuni sve njihove zahtjeve


piše: Slobodan Vasković




Drvoprerađivači sarajevsko-romanijske regije deblokirali su nešto prije 14 časova raskrsnicu u Podromaniji kod Sokoca, nakon čega je počeo da se odvija saobraćaj prema Sarajevu, Rogatici i Zvorniku.

Oni su se na deblokadu saobraćajnica odlučili nakon pregovora na kojima je dogovoreno da se u srijedu, 26. aprila, u ŠG "Romanija" održi sastanak sa direktorom "Šuma RS" Ristom Marićem, i ministrom poljoprivrede Stevom Mirjanićem, na kome će se razmotriti svi zahtjevi drvoprerađivača.

Drvoprerađivači su dobili uvjeravanja Riste Marića da će ispuniti sve njihove zahtjeve, stopirati sva imenovanja u ŠG "Romanija", te da je spreman da i sam podnese ostavku, ako to bude potrebno.

Drvoprerađivači su jutros u 6.30 časova blokirali kamionima i bagerima raskrsnicu u Podromaniji, pa je nekoliko časova bio potpuno obustavljen saobraćaj prema Zvorniku, Rogatici i Sarajevu. 


Drvoprerađivači su, 18.04., zatražili da se prilikom raspodjele drvnih sortimenata prije svega ugovore potrebne količine sirovine privrednim subjektima sa prostora sarajevsko-romanijske i gornjo-drinske regije, kao i da prilikom konačnog definisanja količina nema zaključivanja pojedinačnih ugovora bez saglasnosti Udruženja drvoprerađivača.
Drvoprerađivači su zatražili i ostavku menadžmenta JP "Šume RS", na čelu sa Ristom Marićem, kojeg su optužili za reketiranje.
Oni su još zatražili da se odmah raskinu svi ugovori o isporuci drvnih sortimenata sa preduzećima koja se bave preprodajom i izvozom drvnih sortimenata, ističući da je to protivzakonito.Drvoprerađivvači su dali rok od tri dana da se ispune njihovi zahtjevi, upozorivši da će u protivnom “preduzeti odlučne i radikalne mjere, previđene zakonom”.
Povod za protest bilo je imenovanje Rajka Bulajića na čelo ŠG "Romanija", koji ima 11 krivičnih prijava. Bulajić je imenovan na insistiranje Mirka Čolovića, predsjednika OO SNSD Sokolac, koji ima četiri krivične prijave.