понедељак, 3. април 2017.

SLUŽBENI GLASNIK RS: Milion maraka za novi razmještaj mašina

piše: zurnal.info
Upravni odbor Javne ustanove “Službeni glasnik Republike Srpske” donio je 20. marta ove godine odluku o nabavci poslovnog prostora, koji namjerava da plati 999.000 konvertibilnih maraka.
“Zbog potrebe razmještaja postojećih mašina i potrebnog prostora za mašine koje su planirane za nabavku, radi poboljšanja tehnološkog nivoa proizvodnje, što je neophodno za  uvođenje novih proizvoda, potrebno je izvršiti nabavku dodatnog poslovnog prostora, od koga je dio namjenjen za kancelarije, obzirom da postojeći kancelarijski prostor, zbog narastanja Ustanove, ne zadovoljava sadašnje potrebe”, navodi se u Finansijskom planu i program rada “Službenog glasnika” za 2017. godinu.
IMA LI DOBITI
Izvor Žurnala, međutim, tvrdi da u toj odluci uopšte nije navedeno koliko kvadrata namjeravaju kupiti niti da postoji solidan elaborat koji bi opravdao ulaganje od  skoro million maraka za novi poslovni prostor. Odnosno, da ne postoji urađen elaborat iz kojeg bi bilo vidljivo da li će toliko ulaganje u poslovni prostor dovesti do rasta prihoda, odnosno dobiti.
Naš izvor ističe da poslovni prostor, koji “Službeni glasnik” namjerava kupiti za skoro million maraka, uopšte nije potreban toj Javnoj ustanovi, već da u pozadini cijelog slučaja stoji namjera da se taj novac potroši nenamjenski.
Zapravo, “Službeni glasnik” poslovni prostor namjerava kupiti od firme “Ekvator”, čiji je vlasik banjalučki tajkun Đoko Davidović, koji je, prema našem izvoru, u teškim finansijskim problemima.
Prostor koji “Službeni glasnik” planira kupiti od “Ekvatora” nalazi se u krugu nekadašnjeg banjalučkog giganta “Incel”. Taj prostor se nudi na prodaju više od osam godina, ali ga niko nije kupio, jer je potpuno neuslovan.
Prema našem izvoru, pritisak na direktora “Službenog glasnika” Dragana Veselinovića da kupi poslovni prostor od “Ekvatora” izvršio je ministar pravde u Vladi RS Anton Kasipović, kojeg godinama vežu bliski odnosi sa Đokom Davidovićem.
Odluku Upravnog odbora o kupovini tog poslovnog prostora treba da potvrdi Vlada RS putem Odbora za društvene djelatnosti, čiji je predsjednik upravo Kasipović, naveo je naš sagovornik.
U dva navrata Žurnal je bezuspješno pokušao da dobije stav direktora “Službenog glasnika” Dragana Veselinovića o cijelom slučaju.

Zanimljivo je da “Službeni glasnik” RS planira kupovinu novog poslovnog prostora iako trenutno ima posla samo za rad prve smjene u štampariji, a samo povremeno u drugoj smjeni, što znači da nisu dovoljno uposleni ni postojeći kapaciteti, a planira se kupovina novog poslovnog prostora.
MANJI PRIHODI, REZULTAT POZITIVAN
Prema dokumentima koji su u posjedu Žurnala,  lična primanja zaposlenih u “Službenom glasniku” u ovoj godini (uključujući regres) biće 1.868.227 KM, odnosno za 127.314 KM veća od planiranih.
Planiran prihod manji je za 243. 618 KM, dok će se planirane zalihe u ovoj godini, u odnosu na 2016. godinu, smanjiti za 80.000 do 90.000 KM, što će uticati na smanjenje prihoda po osnovu smanjenja zaliha.  
Sve ovo, prema rečima izvora Žurnala, dovodi do pitanja - kako može biti planiran pozitivan rezultat odnosno dobit u 2017. godini od 49. 805 KM kada su planirani prihodi manji za 243. 618 KM, a planirano povećanje ličnih primanja iznosi 127.314 KM. Uz to, planirano smanjenje zaliha iznosi minimalno 80.000 KM.
Pri ovakvoj kalkulaciji suludo je za novi poslovni prostor, koji usto nije ni potreban, izdvojiti 999.000 maraka.