четвртак, 16. март 2017.

ZNAMO ŠTA ĆETE ČITATI OVOGA LJETA: Spisak bestsellera Nikole Špirića

Bivši premijer Bosne i Hercegovine Nikola Špirić u nedavnom je razgovoru sa istražiteljima objasnio kako je stan u Beču od 800.000 maraka kupio od prodaje knjige i donacija koje je dobio od prijatelja, objavili smo ranije u Žurnalu.

U tekstu o novoj istrazi Tužilaštva objavili smo da se po drugi put provjerava na koji je način Špirić kupio skupocjeni stan u Beču. 
    
Zarada od knjiga od gotovo milion maraka nemoguća je misija za najtiražnije regionalne pisce. Zbog toga smo istraživali koje je to knjige Špirić objavio prije kupovine stana u Austriji.

Od ukupno devet knjiga koje je Špirić objavio, četiri su objavljene prije kupovine stana, pokazuje Špirićeva zvanična bibliografija na stranici Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci i bibliografski sistemi BiH i Srbije. 

Po prosječnoj cijeni knjige od 30 maraka Špirić je morao prodati više od 16.500 primjeraka da bi imao prihod od 500.000 maraka! U prosjeku su se četiri knjige morale prodavati u tiražima većim od 4.000 primjeraka što bi sve četiri knjige svrstalo u red regionalnih bestsellera. U ovaj izračun uopšte nismo uključili troškove štampanja knjiga i zaradu izdavača. U stvarnosti i po tržišnim pravilima, Špirić je morao prodati na desetine hiljada primjeraka da bi imao zaradu od pola miliona maraka.

O kakvim “bestsellerima” se zaista radi možda najbolje pokazuje jednostavna internet pretraga. Niti jednu od Špirićevih knjiga nije moguće pronaći u online prodaji knjižara. Nije moguće pronaći niti izgled naslovnice niti jedne od knjiga.

Tri Špirićeve knjige štampalo je grafičko preduzeće GrafoMark iz Laktaša. Špirić je ovoj kompaniji, dok je bio premijer, iz državnih rezervi isplatio 5.400 maraka za štampanje knjige “Kosovo i Metohija, prošlost, pamćenje i stvarnost”.

Žurnal donosi spisak knjiga koje je objavio bivši državni premijer i od čije je prodaje, kako kaže, kupio stan u Beču.

Stanovništvo Republike Srpske

Knjiga koju je Špirić izdao sa Zdravkom Marjanacom 1999. godine. Nije moguće pronaći dodatne informacije o ovoj knjizi.


Strateško upravljanje investicionim ulaganjem

Špirić je ovu knjigu izdao 2000. godine.

Podjele nadležnosti između institucija Bosne i Hercegovine i entiteta

Bivši premijer koatuor je ove knjige izdane 2000. godine. Izdavač je Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske – Odjeljenje društvenih nauka. 


Ekonomska i monetarna integracija Evrope

Knjigu je 2005. godine napisao sa Vujom Vukmiricom, kolegom profesorom sa Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci koji je i izdavač ove knjige.


Monetarne i javne finansije

Knjiga na 339 stranica istog naziva kao i predmet kojeg Špirić predaje na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci, napisana sa kolegom Jovanom Dušanićem. 

Monterne i javne finansije štampane su u 500 primjeraka.

Knjiga je izdana godinu dana nakon što je Špirić kupio stan u Beču!

Evropska unija uslovi i uslovljavanja

Knjiga izdana 2010. godine. Kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Špirić je 2011. godine bio sponzor i moderator Prvog međunarodnog savjetovanja Evropska unija uslovi i uslovljavanja koju je u dva navrata iz državnih rezervi finansirao sa oko 54.000 maraka!

Ova stručna monografija ima 171 stranicu. 

Knjiga je izdana tri godine nakon što je Špirić kupio stan u Beču!


Obraćanja na domaćoj i međunarodnoj sceni – apeli predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH

Knjiga od 287 stranica koja uz originalni tekst na srpskom jeziku ima i prevod na engleski objavljena je 2011. godine.

Knjiga je izdana tri godine nakon što je Špirić kupio stan u Beču!


Evropska i evroazijska unija: vrijeme promjena, dilema i izazova

Još jedna knjiga napisana sa Vujom Vukmiricom. Izdavač Zavod za udžbenika i nastavna sredstva iz Istočnog Sarajeva štampao je knjigu 2014. godine u 500 primjeraka.

Knjiga je izdana šest godina nakon što je Špirić kupio stan u Beču!


Hemeroteka: Pisani mediji o aktivnostima predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine: 2006-2011

Knjiga u porodičnom izdanju iz 2011. godine štampana je u 400 primjeraka. Uređivački tim ovog izdanja bili su Draga Salković i Špirićeva supruga Nada te djeca Jovana i Aleksandar Špirić.


Knjiga je izdana tri godine nakon što je Špirić kupio stan u Beču!