субота, 11. март 2017.

Krivična prijava zbog nezakonitosti na Univerzitetu; Bezbjednosni sistem uništen, MUP u rasulu

piše: Slobodan Vasković


1.
Milan Mataruga, rektor Univerziteta u Banjaluci, srušio je Univerzitet, njegovu autonomnost i nezavisnost, jer je, pod političkim pritiskom, imenovao za v.d. dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka (FBN) Predraga Ćeranića, koji, ni po jednom zakonskom osnovu, nije mogao dobiti tu visoku funkciju.

2.  
Mataruga se pokazao beskarakternim beskičmenjakom koji je dozvolio da se Univerzitet uruši pod pritiskom politike i igara na Dvoru Milorada Dodika.

3.
Prema informacijama iz vrha Univerziteta, cijeli konkurs za izbor kadrova za potrebe FBN, koji je raspisan u junu prošlem godine, bio je nezakonit.Na nezakonitosti je otpočetka upozoravao redovni profesor dr Braco Kovačević i još jedan član Senata Univerziteta, a Prosvetna inspekcija je s cijelim slučajem upoznata u oktobru prošle godine. Međutim, ništa nije preduzeto.

4.
Na nezakonitosti je Inspekciji ponovo ukazano prije sedam dana, ali ni ta prijava nije izazvala nikakvu reakciju.Stoga su protivnici rušenja Univerziteta napisali krivičnu prijavu koju će, ukoliko Inspekcija ne uradi svoj posao, uputiti Okružnom tužilaštvu u Banjaluci; Krivična prijava biće podensena protiv inspektorata Republike Srpske i odgovornih lica u toj instituciji za nepostupanje po službenoj dužnosti, a cilj je da se zaštiti opšti interes, Zakon i procedure, kako bi se na taj način, kako se tvrdi, zaštitila autonomija Univerziteta u Banjaluci, njegov dignitet, ugled, “a samim tim i čast svih časnih profesora, asistenata i njihovog naslijeđa - 18.000 studenata Univerziteta”.

5. 
Tragično je da se čast Univerizteta, njegova nezavisnost, brani krivičnim prijavama i sudskim procesima, ali dara je prevršila mjeru, jer je Režim, doslovno, sve krajnje beskrupulozno i drsko urušio.

6.
Osim nepoštivanja Zakonske procedure, te Statuta Univerziteta u Banjaluci i Pravilnika o Izboru nastavnika, nezakonita stvar oko izbora je u tome što, kako navode izvori iz vrha Univeriziteta, članovi komisija sa Kriminalističko – policijske akademije u Beogradu nisu kompetentni da budu u Komisijama za Izbor u Univerzitetska zvanja. Njihovi izbori su internog karaktera na KPA u Beogradu, “jer KPA-a u Beogradu još uvijek nije Univerzitet, već je Strukovni fakultet u procesu transformacije za Univerzitet”. Nemaju rektora i prorektore, već imaju dekana i prodekane što se vidi na njihovom sajtu. Dalji dokaz je Vodič kroz akreditovane visoke školske ustanove i studijske programe u Republici Srbiji (Komisija za akreditaciju i provjeru kvaliteta), gdje na strani 65-66 jasno stoji da je riječ o Visokoj školi akademskih studija. 


“Iz navedenog se vidi da je sve oko izbora montirano mimo Zakona i akademskog morala i zato je od aprila do kraja novembra 2016. godine mirovala procedura transformacije VŠUP Banjaluka u FBN, sve dok Predrag Ćeranić nije dobio lažnu docenturu prevarom i obmanom. Činjenice su tu, sada je na potezu Inspekcija i Okružno tužilaštvo u Banjaluci. Studenti i profesori, te mediji u interesu opšteg dobra odradili su časno svoj posao”, saopšteno mi je u vrhu Univerziteta.

7.
Koliki je pritisak da se nezakonito imenovanje sprovede, svjedoči i podatak da se ne libe ni prijetnji zainteresovani za Ćeranićevo postavljenje na čelo FBN-a, a te prijetnje dolaze iz redova policije. Posjedujem o tome konkretne dokaze. 

8.
Očito je da dijelovi Režima nasilje smatraju trenutno jedinim načinom da se zaustavi izvještavanje o potpunom rušenju Univerziteta, jer Mataruga to nije u stanju učiniti. Ukoliko se nasilje i desi, a prijetnje su vrlo konkretne, Mataruga če biti jedan od najodgovornijih za to, jer je dozvolio i promovisao nezakonitosti, falsifikate i čvrsto stao iza njih.

9. 
Interesantno je da Milorad Dodik ruši Univerzitet zbog Ćeranića, iako Ćeranić direktno ruši njega. I to vrlo uspješno. Usudio bih se reći da je Ćeranić doktorirao na urušavanju Dodika.“Bezbjednosni sistem ne postoji. To je potpuna ruševina”, rekao mi je izvor blizak Dodiku.“Glava” Dodikovog “bezbjednosnog sistema” je upravo Ćeranić i upravo ga je on i urušio, svodeći MUP na agenciju za prisluškivanje i praćenje kritičara Režima.

10.
Drugi izvori navode da je unutar MUP-a RS “potpuno rasulo” i da ne postoji mogućnost konsolidacije u veoma dugom vremenskom periodu, koji se mjeri godinama.

11.
Sama činjenica da se treći put u dvije godine sprovodi nova sistematizacija dovoljno govori za sebe, kao i podatak da se sprema ukidanje Uprava uspostavljenih prije samo šest mjeseci.

12.
Sve informacije ukazuju da Dodik više ne kontroliše ovaj segment, da su mu stvari potpuno izmakle kontroli i da je njegovo povjerenje u Dragana Lukača svedeno na stepen “izuzetno hladno”, sa tendencijom ka “zamrznutom”.
Darko Ćulum
13.
Dodik razmatra mogućnost da smijeni Lukača, ali se još uvijek ne usuđuje da povuče taj potez, iako mu je “prst na obaraču”.Lukač vrlo hladnokrvno podnosi novonastalu situaciju, ubijeđen da se Dodik neće usuditi da ga smijeni. 

14.
Kao i obično, unutar Režima mnogo je zainteresovanih za smjenu Lukača, posebno linija Siniše Kostreševića.

Oni proturaju priču da će Lukača naslijediti, i to vrlo brzo, Milan Legenda Jolović, ali to je malo vjerovatno.


Najbliži ministarskoj poziciji, ukoliko smjene bude, jeste Darko Ćulum, aktuelni direktor policije.

15. 
Ostanite sa mnom.