петак, 3. март 2017.

Izbori u SDS-u: Tuče, Davljenja, Intervencije policije; Masovno osipanje članstva

piše: Slobodan Vasković

Unutarstranačke izbore u Srpskoj demokratskoj stranci u Prijedoru, kako stvari stoje, odlučiće pesnice, a ne izbori.

Oštar sukob između Borislava Bojića i Dragana Berića, najistaknutijih članova SDS-a iz regije Prijedor, prešao je u fizičke obračune njihovih sljedbenika, a prema trenutnim rezultatima premlaćivanja Berićevi imaju značajnu prednost. 

U Omarskoj, tokom Lažijade, došlo je do fizičkog obračuna (dva na dva) između suprotstavljenih SDS-ovih tabora; Stvari su otišle toliko daleko da je bilo i davljenja i sva je sreća da taj nasilni proces nije završen.

Nije to jedini incident koji se desio u Gradskom odboru SDS Prijedor u periodu 24.-28. februar: Milan Miličević, načelnik opštine Teslić, koji je povjerenik za izbore u GO SDS Prijedor (odbor je raspušten), morao je stranačke prostorije u tom gradu napustiti zbog lične sigurnosti, jer je u kancelarije ušlo nekoliko starih članova stranke i saopštilo mu da će se suprotstaviti izboru Miše Tubina za predsjednika Gradskog odbora "svim sredstvima".

Sam Tubin je dan nakon ovog incidenta, takođe, pobjegao iz kancelarija, nakon što mu je na razgovor došlo šest članova stranke. Tubin je pozvao i policiju, koja je intervenisala,  a kancelarije SDS-a su bile zatvorene dva dana, prvi put u 27 godina postojanja stranke.

Berićeva struja optužuje Bojića da svjesno ruši Gradski odbor i to po nalogu Ognjena Tadića, koji i finansira rasturanje te organizacije.

Oni tvde da su jedina stvarna opozicija u tom Gradu, a da Bojić dovodi “petokolonaše, dezertere, sjecikese”. 

Slične optužbe čuju se i sa druge strane, plus da je Berić "produžena ruka Marka Pavića".

Tvrdi se i da je Bojić “u svom selu dobio samo 13 glasova”, a posebno mu se zamjera što je za direktora Centralne banke izgurao Dijanu Grahovac, koja ni na koji način, kako se ističe, nije doprinijela rezultatu SDS-a.

Postavljenje Grahovac samo je jedno u nizu “ličnih interesnih imenovanja”, što je princip u cijelom SDS-u, a ne samo Prijedoru. 

Taj princip uspostavio je Darko Babalj, koji je jedna od najomraženijih ličnosti u stranci. I koji otvoreno trguje pozicijama na bh. nivou. Babalj je, takođe, struja Ognjena Tadića i zajedno sa njim radi na rušenju Vukote Govedarice.

Povjereništvo koje je imenovao vrh stranke da provede izbore u Prijedoru brojalo je 25 osoba, a sada je spalo na svega pet imena. 

Sukobe najviše generiše spoznaja da je vrh stranke, po Bojićevim instrukcijama, za predsjednika Gradskog odbora Prijedor projektovao Mišu Tubina, kojeg u tom gradu smatraju Korisnim Idiotom Borislava Bojića. 

Tubin je, prije SDS-a, bio član PDP-a i NDP-a i obje te stranke doživjele su kolaps u Prijedoru.

Na Glavnom odboru SDS-a, koji je održan u nedelju, 26.02., zaključeno je da predsjednik Vukota Govedarica ode u Prijedor i pokuša smiriti strasti, ali on se još nije pojavio u tom gradu. 

Moji izvori tvrde da se stvari dalje usložnjavaju u Gradskom odboru i da će kulminirati još većim i snažnijim obračunima, kako fizičkim, tako i svim drugim.

Slična je situacija i u povjereništvu, koje treba provesti izbore u Gradskom odboru Banjaluka. I u Banjaluci je došlo do osipanja članova povjereništva, a dovoljna je iskra da omraze pređu u fizičke sukobe. 

Odliv članova stranke u Banjaluci je enorman i gotovo su nikakve šanse da izborni proces u SDS-u u ovom gradu završi u skladu sa normama.