понедељак, 6. јануар 2014.

Zašto Rajko Vasić ne smije da pisne o kriminalnoj privatizaciji Glasa, već moli opoziciju i vjeverice da to urade za njega

piše: Slobodan Vasković

Sve je gadnije na poljima režimskog Inferna. Gore nego u Danteovom Paklu. Obračuni Dodikovih Kerbera sa Dodikovim Himerama ne prestaju ni u ove praznične dane. Laju o kriminalu dojučerašnjih saradnika, reže o pljački nekadašnjih prijatelja. Bjesni pravi rat u Dodikovom zvjerinjaku, u pomoć se prizivaju čak i neprijatelji; sve pod devizom – neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj, ma koliki mi neprijatelj bio.

Na blogu Rajka Vasića udar na Željka Kopanju (tekst “25. privatizacija ili kako ljudi kvare pare”) i (prikrivene) optužbe da je na nelegalan, kriminalan način došao u posjed “Glasa Srpske”.
“A svi se boje Kopanje. Koji ne jaše ništa i ne skače ni pola koplja unaprijed.
Svako živ smije da ga digne na Dodika. Kriminalac. Pljačkaš. Diktator. Fašist.
Kopanju niko ne smije da pomene.
Kako su pičkice prepičkile svijet.
Niko Kopanju ne pominje ni povodom privatizacije Glasa Srpske. I tih minutica. Kioska kojih je puna Republika Srpska a ne samo Banjaluka. I koji su monopol. Jer onaj ko štampa novine ne može da ima mrežu za prodaju novina. Kako kaže demokratska plinska Evropa.
Svi ti vajni kanalitičari i opozicionari nemaju muda ni kolika ih ima vjeverica. Niko ne smije da pomene privatizaciju Glasa Srpske i zemljarenje Glasovog placa usred Banjaluke a od strane Kopanje”, lamentira Vasić nad “kukavičlukom” opozicije, istovremeno ih prizivajući/moleći da se obračunaju sa njegovim neprijateljem.

Sutradan u Kopanjinom “Glasu Srpske” intervju Milorada Dodika pod naslovom “Srpska spasena iz makaza za reciklažu”.
Izlizana, lažna priča o uspjesima, ekonomskim i privrednim, odavno prežvakane floskule, i vrlo ozbiljne prijetnje NVO i medijima, koji nisu pod njegovom kontrolom.
“I dalje postoje oni čija je želja da RS ne postoji, samo su promijenili način svog djelovanja i umjesto direktnih pritisaka u javnosti plasiraju spekulacije i laži s ciljem produkovanja nepovjerenja prema institucijama i zvaničnicima. Jedna od poluga takvog djelovanja su nevladin sektor i neki mediji. Zato ćemo u roku dva tri mjeseca donijeti zakon koji će definisati rad nevladinog sektora, a koji će se osloniti na dostignuća SAD. Trenutna situacija je neodrživa, jer su to plaćenici koji rade protiv interesa zemlje u kojoj žive. Oni ne djeluju kritički oprema vlasti i institucijama da bi uticali na njihov bolji rad, već na njih udaraju sa ciljem da ih unište”, nepogrešivo pronalazi Dodik neprijatelje. Svako ko se ne divi njegovom “ručnom radu” biće tretiran novim zakonom.


Dodik otvoreno prijeti sa stranica “Glasa”, novine koju je, kako i Rajko Vasić tvrdi, Željko Kopanja dobio mimo zakona. I ne samo novinu, već i zemljište i štampariju i poslovne zgrade i kioske...

Otkud pošteni Dodik u nepoštenom Glasu, Vasić ne objašnjava, ali i ne posustaje; “vješto” provocira kako niko “ne smije na Kopanju” a “svako živ smije na Dodika”, tretirajući ga, kako kaže, kao kriminalca, pljačkaša, diktatora, fašistu. Baca svima “rukavicu u lice” (bar on tako misli) i navija “neprijatelje Režima” ne bi li se obračunali sa Kopanjom za njegov račun i u njegovo ime.

Zapanjujuće je da Vasić ne odnese dokaze o Kopanjinom kriminalu u MUP, koji je režimski bič ili u Tužilaštvo, koje radi isključivo po nalogu i diktatu njegovog Šefa.

I to ne samo dokaze o pljački tokom privatizacije Glasa, već i dokaze da je Kopanja, kako je Vasić ustvrdio nekoliko puta, reketaš, izdajnik, strani plaćenik… Nije valjda da mu je potrebna podrška opozicije i vajnih analitičara (što “nemaju muda ni kolika ih ima vjeverica”) za taj čin?!

Nije li to divna prilika da Režim demonstrira svoju opredijeljenost u borbi protiv kriminala i korupcije, protiv reketiranja, protiv izdaje nacionalnih interesa, protiv pljačke Javnih preduzeća…; zatvore/zarobe/presude Kopanju i vrisnu: “Ko sad može da nam kaže da ima povlaštenih”?!
I nakon toga dobiju izbore. Hladno.     

A Vasić pobjedonosnio saopšti: Rješavajući 25. privatizaciju, dobili smo izbore!

Međutim, Vasić se ne usuđuje prijaviti Kopanju Tužilaštvu i MUP-u zbog privatizacione prevare, ne usuđuje se ni raznijeti u redakciji Glasa i Nezavisnih i na taj način riještiti Dodika teškog balasta, a sopstveni strah krije iza vjeverica, muda, opozicije, vajnih analitičara. Zašto?

Prije odgovora na to pitanje, kratko podsjećanje na privatizaciju Glasa Srpske.

Četvrtak, 24. 01. 2008.|14:25 | Izvor: Fena     
"Glas Srpski" prodat "Nezavisnim novinama" I "Integral Inženjeringu"
Konzorcij "Nezavisne novine" i "Integral inženjering" iz Laktaša novi su vlasnici preduzeća "Glas Srpski", "Glas Srpski-Grafika" i "Glas Srpski-Trgovina" iz Banje Luke.
Poboljšana ponuda ovih dviju firmi ocijenjena je boljom od prve ponude koju je još dostavilo jedno preduzeće, "Dnevni avaz" Sarajevo, saopštio je na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade RS-a ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković.
Ugovor o kupoprodaji bit će potpisan u narednih mjesec dana.
Za 49 posto državnog kapitala "Glasa Srpske" (dnevne novine), te za 62 posto državnog kapitala AD "Glasa Srpske-Grafika" i "Glasa Srpske-Trgovina", "Nezavisne novine" i "Integral inženjering" ponudili su, nakon poboljšanja ponude, cijenu od 3,8 miliona KM, a investicije za trogodišnji period iznose 4.300.000 KM.
Vanja Manojlović, rukovoditeljica Odjeljenja za restrukturiranje i prodaju u Investiciono-razvojnoj banci RS-a, kazala je da je komisija koja je provela ovaj tender ocijenila drugu, poboljšanu ponudu kao prihvatljivu, iako je procijenjena vrijednost ova tri preduzeća 7,4 miliona KM.
Planom je predviđeno povećanje broja zaposlenih, kazala je ona.


Četvrtak, 13. 03. 2008.|09:17 | Izvor: Nezavisne novine    
Konzorcijum Nezavisnih i Integrala kupio tri preduzeća Glasa srpskog
Predstavnici Investiciono-razvojne banke RS (IRB) i konzorcijuma kompanija "Nezavisne novine" i "Integral inženjering" potpisali su juče ugovor o kupoprodaji tri banjalučka preduzeća iz sistema "Glasa srpskog".
Ugovor su potpisali Jasminko Jotić, direktor IRB-a, i Angelina Ivanović, finansijski direktor "Integral inženjeringa" u ime zajedničkog kupca.
Konzorcijum "Nezavisnih" i "Integrala" je 49 odsto državnog kapitala u "Glasu Srpske", te po 62 odsto u "Glasu srpskom - Trgovina" i "Glasu srpskom - Grafika", kupio za 3,8 miliona KM.
"Ovo je dobro odrađen posao koji će omogućiti razvoj sva tri prodata preduzeća iz novinske djelatnosti", izjavio je Jotić nakon potpisivanja ugovora.
Angelina Ivanović je kazala da će konzorcijum ugovorenu cijenu uplatiti za desetak dana te da će raditi na stabilizaciji preuzetih preduzeća "Glasa" kako bi iz zone gubitaka postali profitabilni subjekti.
"Na taj način će se otvoriti mogućnost da njihovi radnici imaju bolji egzistencijalni status, da preduzeća stvore preduslove za razvoj i da od svega toga imaju korist lokalna zajednica i kupac", naglasila je Ivanovićeva.
Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade RS i predstavnik državnog kapitala u "Glasu", sklopljeni ugovor ocijenio je vrlo dobrim aranžmanom te istakao da je IRB obavila odličan posao uključujući proceduru kojom se došlo do poboljšanja dostavljene ponude.
"Za Vladu je važno da su članice konzorcijuma prepoznatljive na tržištu i imaju potencijal koji može razvijati `Glas`. Posebno nam je važno da sudbina zaposlenih u `Glasu` bude što je moguće izvjesnija i sa što boljim poslovnim rezultatima", kazao je Kasipović.


Subota, 22. 03. 2008.|11:01 | Izvor: Nezavisne novine       
Konzorcijum preduzeća uplatio dva miliona KM za "Glas Srpske"
Konzorcijum preduzeća "Nezavisne novine" Banjaluka i "Integral inženjering" iz Laktaša uplatio je dva od 3,8 miliona KM koliko su platili državne akcije u tri preduzeća iz sastava banjalučkog "Glasa".
"Kupac treba da uplati preostalih 1,8 miliona KM i da dostavi garanciju za investicije i za eventualne penale koji su predviđeni kupoprodajnim ugovorom", rekao je Zoran Popović, portparol Investiciono-razvojne banke (IRB) RS.

Subota, 12. 04. 2008.|09:59 | Izvor: Nezavisne novine       
Završena privatizacija tri preduzeća iz sastava "Glasa Srpske"
Na privatizaciju tri preduzeća iz sastava "Glasa" stavljena je tačka nakon što je konzorcijum "Dnevne nezavisne novine-Integral inženjering" uplatio preostali iznos od 3,8 miliona KM koliko je bila cijena državnih akcija i dostavio bankovnu garanciju za investicije.
Konzorcijum je ranije uplatio dva miliona KM za 49 odsto državnog kapitala u "Glasu Srpske" i po 62 odsto državnih akcija u preduzećima "Glas srpski - Grafika" i "Glas srpski - Trgovina".
"Dobili smo zvaničnu potvrdu o uplati kompletnog iznosa i o primitku garancije i ovaj posao smatramo završenim. Konzorcijum "Dnevne nezavisne novine-Integral inženjering" od danas je zvanično, formalno i pravno novi vlasnik preduzeća iz sastava "Glasa"", izjavio je Zoran Popović, portparol Investiciono-razvojne banke (IRB) RS.
Bankovnom garancijom u visini od 2,3 miliona KM koju je dostavio konzorcijum, dodao je Popović, pokrivaju se obaveze investicija u prvoj godini i eventualni penali koji su predviđeni kupoprodajnim ugovorom potpisanim 12. marta u Banjaluci.
"Preostalo je da IRB RS izda službeno obavještenje o privatizaciji državnog kapitala "Glasa", što će kupcu omogućiti da preduzeća registruje kao svoje vlasništvo. IRB RS u naredne tri godine zadržava pravo kontrole ispunjavanja uslova iz kupoprodajnog ugovora", kazao je Popović.

Interesantno je bilo istražiti šta je Rajko Vasić napisao na svom blogu u vrijeme dešavanja ovih privatizacionih transakcija, odnosno da li je i tada tvrdio da se Kopanja na nezakonit način dokopao “Glasa Srpske” i svega što pripada toj firmi?

Rajko Vasić tada nije ni beknuo.

Blog je otvorio 20.03.2008. godine, osam dana nakon potpisivanja ugovora o prodaji “Glasa”, ali ne tekstom o toj kriminalnoj privatizaciji, već naslovom “Uslovi za socijaldemokratiju”.

Bilo je za očekivati da se Vasić oglasi o tom kriminalnom aktu nakon Crne subote, 12. 04. 2008., kada je Završena privatizacija tri preduzeća iz sastava "Glasa Srpske" , ali ni riječi. Na blogu mu je tekst “Holbruk ponovo”, datiran 14.04.2008.

Dugih pet i po godina nakon što je Kopanja preuzeo “Glas”, iselio ga iz njegovih prostorija, (koje je izdao BHT-u), objedinio redakcije “Glasa” i “Nezavisnih” i održao monopol na kioscima, Vasić sa “naknadnom pameću” udara na njega. Ali ne pominje Slobodana Stankovića, koji je, zajedno sa Kopanjom, kupio “Glas”. Valjda je Stanković, koji je u međuvremenu na nepoznat način nestao iz vlasništva, svoj dio u “Glasu” kupio pošteno.

Ne pominje Vasić ni kome je pripala knjižara “Glasa” u Gospodskoj ulici, čiji je prostor vrijedan cca 5 miliona maraka. I gdje je bila smještena Zekstra. I čije je renoviranje, svojevremeno, nadzirao Goran Dodik, brat njegovog Šefa. Jer je to bio njegov tal u toj privatizaciji.

Ne pominje Rajko Vasić ni da je “Glas” privatizovan za vrijeme drugog premijerskog mandata Milorada Dodika. I da je Dodik taj koji je Kopanji “Glas” poklonio i, što je još gore, omogućio mu monopol na kioscima.

O čemu još Vasić ćuti?

Pa o tome da je Milorad Dodik poklonio Željku Kopanji 210. 000 KM, tako što je u vrijeme dok je bio premijer RS donio Zaključak da vlasnik „Glasa Srpske“ ne plati kaznu koju mu je odrezao IRB.

„Vlada RS prihvata prijedlog Savjeta za privatizaciju da se ne naplati ugovorna kazna kupcu u visini od 210 000 KM na ime kršenja obaveze zapošljavanja ugovorenog broja radnika na neodređeno vrijeme iz tačke 4.3 Ugovora“, navodi se u Zaključku o dopuni Zaključka, donesenom 18.12.2009. godine.

Zaključak je potpisao premijer Milorad Dodik, a on nije objavljen u Službenom glasniku RS. Iz zaključka je jasno da Kopanja nije ispunio odredbe Ugovora, na osnovu kojih je privatizovao “Glas”, te da mu je Investiciono-razvojna banka zbog toga odrezala kaznu.

Interesantno je podsjetiti da je 2009. Vlada RS-a počela sa  doniranjem medija, te da je “Nezavisnim novinama” i “Glasu Srpske” te godine dodijelila 600.000 KM.


Ugovori o donaciji su potpisani početkom novembra 2009., a NN i “Glas Srpske” su se obavezali da će u roku od devet mjeseci zadržati postojeći broj radnika, izmiriti poreske obaveze, kao i obaveze i doprinose prema zaposlenima. U protivnom, Vlada bi tražila povrat novca.

Kakva smijurija, jer Vlada RS im nije ni trebala donirati novac upravo zbog činjenice da je IRB utvrdila da nisu ispoštovane ugovorne obaveze o zapošljavanju radnika. Ali, kad se u RS za ove vlasti poštovao zakon?! Poznato je da on ne važi za Dodika i njegove prijetelje, što Kopanja svakako jeste.

Vlada RS je Kopanjinim medijima u periodu od 2009.-2012. godine dodijelila ukupno 2.110.000 KM (NN - 1,2 miliona KM, a “Glasu” 910.000 KM), što je prava komadina “krtine”, tako da je onih 210 hiljada KM sa početka priče Kopanja mogao trošiti za kikiriki.

Vlada Republike Srpske je u periodu od 2009.- 2012. ukupno donirala medijima 14,5 miliona KM (sve ovo objavio sam 22.02.2013.).

Interesantno je da te 2009. godine, kada je prva tranša potpuno nezakonito dodijeljena “Glasu”, Rajko Vasić nije pisnuo ni riječi o tome. Na njegovom blogu u novembru i decembru ništa o kriminalnim Kopanjinim medijima. Ni o kriminalnoj odluci Vlade RS, na čelu sa Dodikom, da Kopanji oprosti kaznu od 210 hiljada KM.

Neko će primijetiti da je 2009. daleko, te da Vasić možda tada još uvijek nije spoznao svu kriminalnost prodaje “Glasa”. Imao je šansu za to 2011., kada je Vlada RS (ovaj put sa Aleksandrom Džombićem na čelu) skromnih 435.000 maraka izdvojila za “Glas Srpske” i “Nezavisne novine”. Učinjeno je to na 27. redovnoj sjednici Vlade Republike Srpske, održanoj 18. avgusta 2011. godine.

Taj dan Vasić je objavio tekst “Islamorobija” u kojem se ne pominju ni Kopanja ni “Glas”, a tri dana posle “Prsti tajnih naručilaca”, u kojem se bavi sam sobom.

Tek 05.12.2011. Vasić stidljivo pominje Kopanju u tekstu “Ličnost dogodine”, ali komentariše serviranje za stolovima tokom dodjele nagrada u izboru “Nezavisnih novena”, a nikako Kopanjino kriminalno djelovanje.

Ćutao je Vasić još dugo, a onda “progledao” i “progovorio”. Nakon čega su i vjeverice pale na tjeme.