среда, 22. јануар 2014.

Posrbljavanje Radojičića


Piše: Slobodan Vasković

Vrh Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) vrši pritisak na Igora Radojičića da se odrekne crnogorske nacije i da postane Srbin, kako bi ga stranka kandidovala za člana Predsjedništva iz Republike Srpske.

„SNSD se našao u situaciji da nema kredibilnog kandidata za člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima. Dodik je odbio da bude kandidat za tu funkciju, jer namjerava da osvoji još jedan predsjednički mandat u Republici Srpskoj“, rekao mi je izvor iz vrha SNSD.

Doduše, aktuelni ministar finansija BiH i najčuveniji politički konvertit Nikola Špirić sam se ponudio da bude kandidat SNSD za člana Predsjedništva BiH, ali je vrh stranke odbio njegovu ponudu. Špiriću se zamjera što je budžet BiH kreirao u saradnji sa Zlatkom Lagumdžijom i njegovim SDP-om, a bez saglasnosti matične stranke o pojedinim budžetskim stavkama.

Bilo kako bilo, SNSD se plaši da bi, ako ne bude imao kvalitetnog kandidata, mogao u oktobru da izgubi izbore za člana Predsjedništva BiH, zbog čega im je stalo da privole Radojičića da prihvati kandidaturu.
Radojičić odbija da promijeni naciju i postane Srbin.

Šansu da Radojičić ipak uđe u trku za Predsjedništvo BiH, zato SNSD sada vidi u što hitnijem provođenju odluke “Sejdić-Finci”, što bi im omogućilo da Radojičić bez “posrbljavaja” bude kandidovan za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.