четвртак, 23. јануар 2014.

Političke likvidacije u toku: SDP-ov Hanibal likvidira Popovića; SP-ov Lektor giljotinira Čudićapiše: Slobodan Vasković


Osnivač SDP-a BiH, član Predsjedništva i Glavnog odbora te stranke i narodni poslanik u Skupštini RS, Slobodan Popović uskoro će napustiti tu partiju. Kada Slobodan Popović ostane bez podugačkog prefiska, koji ponajbolje opisuje njegov značaj i rad unutar stranke, SDP BiH će i definitivno izgubiti i legalitet i legitimitet da se predstavljaju kao socijaldemokratska partija.

Odlazak Popovića iz SDP-a BiH značiće i konačnu javnu smrt socijaldemokratije u BiH, jer u tim torovima više neće ostati niko kome su ideje ljevice politička ideologija za koju se vrijedi boriti i na kojoj vrijedi istrajavati.

Nakon toga, SDP BiH će zvanično postati Životinjska farma na kojoj Vođa čopora, praćen snažnim odobravajućim lavežom pripadajućih mu džukela, ozakonjuje kanibalizam kao najefikasniji način zaštite  sopstvenih i interesa manjine, što ga je ustoličila. Tako će biti sve dok se ne pojavi neki novi snažniji Vođa i pojede aktuelnog.

„Narod već 20 godina griješi kada bira one koji im stalno prodaju matricu u kojoj je najvažnije da smo Srbi pravoslavci, Hrvati katolici i Bošnjaci muslimani. I tu se sve završava. Onda sebi plemenske poglavice ograde teritorije, imaju ovčice, oko torova laju njihove džukele da slučajno koja ovčica ne bi preskočila ogradu i otišla u drugi tor pa, ne daj Bože, da joj se nešto desi. I tako će biti sve dok birači ne shvate da oni moraju biti ti koji će srušiti torove na izborima“, kazao je Slobodan Popović za „Oslobođenje“, 13.06.2013. godine.

U toj njegovoj izjavi Zlatko Lagumdžija, vlasnik SDP BiH, nepogrešivo se prepoznao kao Vođa čopora; isto tako nepogrešivo je prepoznao i vlastitite džukele i, shodno svom kanibalističkom pristupu vođenju politike, izrekao smrtnu kaznu Popoviću.
       
„Više ne računam na tebe“, glasila je Lagumdžijina presuda izrečena Popoviću na predsjedništvu SDP-a BiH, u julu prošle godine.

Članovi vrha te stranke odmah su spoznali da je Lagumdžija upravo poprimio lik Hanibala Lektora i da je Popović jaganjac koji mora utihnuti.

Uslijedio je obračun sa Popovićem, koji je, između ostalog, proglašen stranim plaćenikom (vidi: “Životinjska farma: Egzekucija poslednjeg socijaldemokratskog Mohikanca), a njegovo mariniranje za Lektorov obrok traje i ovih dana.

Zaista je interesantno pogledati načine na koje SDP-ov Hanibal Lektor priprema za oltar svoje žrtve.

Vrh SDP-a održao je, tradicionalno, Dane strateškog planiranja u Međugorju (u novembru 2013.), na koje je pozvan i Popović. Samo što mu je uručen pismeni poziv, uslijedio je telefonski, a sa druge strane žice nalazio se Zoran Blagojević, izvršni direktor SDP-a, koji je Popoviću rekao da mu je poziv na sastanak “upućen greškom”.   

Popović nije otišao na sastanak, a za njegov izostanak zainteresovao se Svetozar Pudarić, koji je upitao Lagumdžiju: “Zašto je Popović na takav način onemogućen da dođe“?
„Ni na jedan skup, na koji ja pozivam, Popović neće biti pozvan“, odbrusio je Lagumdžija Pudariću, koji je, očito, na trenutak zaboravio da je Šef vlasnik SDP-a BiH. Tako Popović ni greškom nije dobio poziv za strateški skup, koji je održan u Zenici u decembru.

Da je SDP BiH Lagumdžijin STR, dodatno potvrđuje i podatak da Hanibal sam donosi odluke, a potpisuje ih kao „Predsjedništvo SDP BiH“. Na sjednici tog tijela, održanoj pred Novu godinu, raspravljalo se o tome da Popović bude smijenjen sa pozicije šefa kluba poslanika SDP BiH-SDA u Narodnoj skupštini RS. Nikakva odluka nije donesena, niti je inicijativa još uvijek došla u parlament.

Ali u pozivu za satanak SDP-ovih stratega za RS, koji se treba održati 15. februara ove godine, navedeno je da će aktivnosti poslanika te stranke u Narodnoj skupštini u periodu od 2010.-2013. predstaviti „Amir Zahirović, predsjednik Kluba poslanika SDP BiH-SDA u parlamentu RS“.

Popović je već smijenjen, a da ta incijativa nije ni došla na dnevni red Kluba koji vodi. Lagumdžija je već odlučio.

Popović je odstrijeljen, a da mu to još uvijek nije rečeno. Nije ni čudo, jer niko iz vrha SDP-a ne smije da ga pozove, plašeći se Lagumdžijine odmazde. A on ima običaj da, s vremena na vrijeme, protabiri telefonske listinge partijskih prvaka, kako bi imao uvid sa kim sve razgovaraju.

Lagumdžijin manir jeste beskrupulozan, jeste brutalan, jeste necivilizacijski, ali je iznad svega jadan i bijedan i slika je SDP-a BiH, koji će, nakon što tu stranku napusti Popović, ostati stopostotna mafijaško-reketaška organizacija.

Raspad sistema u banjalučkim socijalistima 
Pravosnažno presuđeni kriminalac Petar Đokić, koji je i čelnik Socijalističke partije, takođe, nemilosrdno mete sve svoje unutarstranačke protivnike.

Đokić je direktno učestvovao u skidanju glave Srđanu Ljubojeviću i Milovanu Čereku, koji su, po stranačkom nalogu, uzimali/otimali novac od privrednika. Nije sporno da su uzimali i sebi, ali ni Čerek ni Ljubojević nikako se po načinu „rada“ nisu razlikovali od ostalih načelnika opština/direktora Javnih preduzeća, što je opštepoznata stvar. Pali su obojica, jer su predstavljali smetnju Đokiću, a ne zato što u RS djeluje pravna država.

Interesantan je podatak da je veče prije hapšenja Čerek opušteno večerao sa Goranom Zlatković, ministricom pravde iz redova socijalista, koja je, bez sumnje, znala šta mu se sprema. Ali nije progovorila ni riječ. Mora da je procjenjivala koliko Čerek zna. Saznao je sutradan sve u „marici“. Kao i Ljubojević prije njega, čija teka bi bila veoma interesantna organima gonjenja (kada bi oni postojali), jer u njoj je zapisano koliko je para dao stranci, koliko njenom vrhu, a koliko drugim funkcionerima. Para koje je uzimao na isti način kao i one zbog kojih je pao.  


Nakon Čereka i Ljubojevića, na red je došao Saša Čudić bivši predsjednik Izvršnog odbora i predsjednik Gradskog odbora Banja Luka. Ćudić je napravio kardinalnu grešku kada se drznuo da se pojavi  kao kandidat za predsjednika partije, pored živog doživotnog predsjednika.

Zbog toga je izbačen iz svih ograna stranke. Na poziciju predsjednika Gradskog odbora Banjaluka, Đokić sprema Radenka Đuricu. Đurica je donedavno bio član PDP-a.

Ali Čudiću tek slijedi zgibenije. Sada Đokić intenzivno radi na tome da ga ostavi bez posla i smijeni sa pozicije prvog čovjeka „Dunav osiguranja“. Na njegovo mjesto treba doći bliska drugarica Milana Torbice, Đokićevog savjetnika.

Torbica u Srbiji godinama prima poveliku penziju, a zahvaljujući Đokiću od Republike Srpske prima i dobru platu. Džeparac bere kao član jednog Nadzornog odbora.

Torbica ima sedamdesetak godina, ali je mlad socijalista. U Partiju je ušao tek pred izbore 2010. i osvojio je 471 glas; na istim izborima Saša Čudić je dobio 2783 glasa.

Da ne bi u dogledno vrijeme imao problema sa ambicioznim saradnicima, Đokić je, nakon Kongresa, za nove potpredsjednike izabrao Živka Marjanca (dobio 201 glas u Banjaluci na izborima 2012), Dalibora Stevića, koji nikada nije bio ni na jednoj listi Partije, a najvjerovatnije ni član Partije, i Budimira Aćimovića, kojeg samo interesuju poslovi sa žitom i robnim rezervama.

Za posebne zasluge na rušenju Ćudića, Đokić je Marjanca dodatno nagradio da (u 66 godini, sa višom komercijalnom školom i bez dana ratnog staža - u ratu je čuvao Banjalučku pivaru da je ko ne odnese) obavlja funkciju zamjenika ministra odbrane BiH.    

Čudić je enti po redu kojeg je Đokić otjerao. Prije njega stranku su, silom, napustili Krsto Jandrić, Miroslav Mikeš, Milutin Pejić, Tihomir Gligorić, Dragutin Ilić, Živko Radišić, Neđo Đurić, Zdravko Krsmanović...

Biće dobro ako Čudić ostane samo bez stranačkih funkcija i posla, jer je realno da ostane i bez slobode.