среда, 25. септембар 2013.

Stanić smijenjen, jer je pokvario milionske poslove Škrbiću; Dodik štiti Čovićevog “zdravstvenog” igrača

piše: Slobodan Vasković


Specijalno tužilaštvo Republike Srpske opstruiše istragu protiv Radeta Blagojevića, izvršnog direktora Sektora za javne nabavke u Fondu zdravstvenog osiguranja RS (FZO) i Marka Tadića, vlasnika firme “Inel- med” iz Mostara. Postupajući tužilac čini sve da ne podigne optužnicu za teško krivično djelo koje su narečeni počinili.

Čini se to po naredbi vrha RS, kako bi zaštitili poslove Ranka Škrbića, bivšeg ministra zdravlja. Zbog raskrinkavanja tih poslova smijenjen je Slobodan Stanić sa pozicije prvog čovjeka zdravstva.

Blagojević, Tadić i još nekoliko lica osumnjičeni su da su namjestili tender FZO za nabavku implatanata, čija je vrijednost cca dva miliona maraka.

Prema podacima MUP RS, Blagojević je u svojstvu izvršnog direktora, prilikom raspisivanja tendera FZO za nabavku tog materijala iz tenderske dokumentacije svjesno izostavio autorizaciju proizvođača. On je naredio svojim potčinjenima da izbrišu autorizaciju proizvođača kao potreban uslov prilikom konkurisanja ponuđača.

U MUP RS još su rekli da je izostavljanjem autorizacije iz tenderske dokumentacije, Blagojević direktno omogućio ponuđaču "Inel-med" iz Mostara da konkuriše na LOT-u 8 “tako što su predstavnici navedene firme falsifikovali Potvrdu o upisu medicinskih sredstava u registar Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH”.

U FZO su, posle otvaranja afere, “Inel-med” eliminisali i s njima nije ni zaključen ugovor po spornom tenderu.
“To znači da on nije ni mogao da isporučuje implantacione materijale, a kamo li da ti materijali budu ugrađivani pacijentima “, naveli su tada u FZO.

Sve ovo dešavalo se u drugoj polovini avgusta ove godine, a MUP RS je kompletan slučaj detaljno zadokumentovao i podnio krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu.

Tada je na scenu stupio politički vrh RS, koji je Specijalnom tužilaštvu naložio da opstruiše istragu u ovom slučaju i učini sve da se predmet odbaci. Postupajući tužilac tako je i učinila i ovaj predmet je “ni na nebu ni na zemlji”.

Mnogo je razloga za ovakav postupak vrha RS, a ključno je da iza cijelog posla stoji bivši ministar zdravlja Ranko Škrbić. Uz to, Marko Tadić, vlasnik “Inel-meda” čovjek je od povjerenja Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a i najvjernijeg političkog partnera Milorada Dodika.

Prema informacijama do kojih sam došao iz više izvora, Dodik i Čović su na sastanku u Mostaru 5. septembra dogovorili  da se ovaj slučaj adaktira i “Inel-med”, odnosno njegov vlasnik Tadić oslobodi svake odgovornosti. Blagojević je samo dio paketa.

Isti taj dan, 5, septembra, smijenjen je i ministar zdravlja Slobodan Stanić. Učinjeno je to po direktnom Dodikovom nalogu, koji je na taj način demonstrirao Čoviću opredijeljenost da ne dozvoli da Tadiću “fali dlaka s glave”.

Stanić je smijenjen, jer je raskrinkao cijeli ovaj štetni posao i onemogućio da “Inel-med” nabavlja implantacione materijale, zato što nisu sertifikovani za tu vrstu posla.

Nije to jedini Stanićev grijeh.


Ranko Škrbić, bivši ministar zdravlja, sa “Inel-medom” je utanačio da ta mostarska firma izgradi dva centra za hemodijalizu - u Foči i Trebinju, i da vrši usluge dijalize, premda to ne mogu obavljati, jer nisu registrovani za tu djelatnost.

Napravljen je i ugovor, koji je višestruko štetan po Republiku Srpsku i njegova realizacija značila bi milionsku pljačku Fonda zdravstva.

Ugovorom je precizirano da će Fond firmi “Inel-med” plaćati usluge za 50 pacijenata, premda u Trebinju i Foči i ostalim hercegovačkim gradovima ima svega 21 pacijent, kojem su potrebne te vrste zdravstvenih usluga.

To znači da bi se plaćalo i za 29 nepostojećih pacijenata, kako bi se mostarcima isplatio posao.

Usluge hemodijalize, Fond zdravstva RS ovlaštenim “partnerima” plaća 110 evra po tretmanu, što je za 55 maraka skuplje nego u Federaciji BiH, gdje iznosi 160 maraka, pa postoji osnovana sumnja da su se neki dobro ugradili u ugovor.

Tako bi izvjesno bilo i sa “Inel-medom”, a oni bi na nepostojeće pacijente (njih 29) samo po “tretmanu” (koji postoji u papirima, ali ne i u stvarnosti) naplaćivali oko 6220 KM (29x110 evra).

Kako pacijenti na hemodijalizu idu 3 puta sedmično, odnosno 12 puta mjesečno, to znači da bi Fond “Inel-medu” na mjesečnom nivou isplaćivao 74.646 maraka za nepostojeće pacijente, odnosno godišnje 895.752 KM.

Ukoliko bi ugovor bio realizovan, za onih postojećih 21-og pacijenta, Fond bi “Inel-medu” plaćao 648.648 KM, a ukupno bi to za postojeće i nepostojeće pacijente (50) iznosilo 1.544.400 KM godišnje.

Nema šta, samo su istinski zlotvori mogli osmisliti ovakav kriminalni ugovor.   

Bivši ministar Stanić odbio je da podrži ovakav ugovor, što ga je koštalo pozicije. Interesantno je i da aktuelni direktor Fonda zdravstva Darko Tomaš odbija da potpiše ovaj štetni i kriminalni ugovor, koji je zbog toga “na čekanju”.

I Tomašu se prijeti smjenom, ali on je do sada ostao na stajalištu da ugovor neće potpisati ni po koju cijenu.