уторак, 24. септембар 2013.

Ekskluzivno: Tužilaštvo BiH preuzima slučaj “Birač”

piše: Slobodan Vasković


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske da toj instituciji dostavi ovjerene kopije svih dokumenata u vezi sa slučajem “Birač na osnovu kojih su podignute krivične prijave protiv šest državljana Litvanije”, potvrdio je visoki funkcioner  MUP RS.

On je još rekao da je takav zahtjev stigao u MUP RS krajem prošle sedmice. “MUP RS još nije odgovorio na ovaj zahtjev Tužilaštva BiH”, rekao je moj sagovornik.

Upitan da li će MUP RS dostaviti dokumentaciju koju zahtijeva Tužilaštvo BiH, on je odgovorio potvrdno.

Još je rekao da će Tužilaštvo BiH preuzeti ovaj slučaj, ukoliko na osnovu dokumenata utvrde svoju nadležnost.

Policija Republike Srpske podnijela je tokom  septembra dvije krivične prijave Specijalnom tužilaštvu RS protiv pet državljana Litvanije zbog zloupotreba u vezi sa poslovanjem Fabrike glinice “Birač” iz Zvornika, koju su oštetili za oko 50 miliona evra.
Ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić rekao je 13. septembra novinarima da je prvi izvještaj podnijet protiv direktora preduzeća “Alumina” Mindaugasa Kazakevičiusa i direktora preduzeća “Mehanika” iz Zvornika Rimantasa Balsisa, koji su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja.

Ovim izvještajem obuhvaćeni su i predsjednik Upravnog odbora Fabrike glinice “Birač”, “Mehanike”, “Alumine” i “Birač energa” Martinas Ugianskis, te članovi upravnih odbora ovih kompanija Virginius Vajega i Oksana Kavtun.
Oni su osumnjičeni da su falsifikovali ili uništili poslovne ili trgovačke knjige.

Interesantno je da krivičnim prijavama nije obuhvaćen nijedan državljanin BiH, što je, najblaže rečeno, zapanjujuće.

Upitan da li su istragom o poslovanju “Birča” obuhvaćene i osobe iz RS, odnosno BiH, Jovičić je tada istakao da je ”nezahvalno licitirati imenima, s obzirom da je riječ o najvećoj istrazi na ovim prostorima”.

Ministar finansija Zoran Tegeltija nedavno je na pres konferenciji izjavio da će istragom biti obuhvaćeno još lica i da će se policija vraćati i u vrijeme ranijih rukovodnih garnitura „Birča“, te naglasio da ima informacija da se pominju i neka „domaća imena“, ali da je značajno da policija prikupi sve dokaze.

Gojko Vasić, direktor policije, u izjavi medijima rekao je da je MUP RS podnio krivične prijave protiv šest državljana Litvanije.