среда, 18. септембар 2013.

SNSD se teško nasukao u Sarajevu; Skandal u Doboju


Piše: Slobodan Vasković

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) već je izgubio prvu bitku u pokušaju smjene kadrova Srpske demokratske stranke (SDS) u Sarajevu. Na današnjoj sjednici proširenog Kolegijuma parlamenta BiH Drago Kalabić i Milorad Živković su zahtjevali smjenu sekretara parlamenta Bojana Ninkovića (kadar SDS), odnosno tražili su da se ta tačka uvrsti u dnevni red sjednice parlamenta.

Stranka demokratske akcije (SDA) se tome odmah usprotivila, a potom je i Denis Bećirović, kada je vido da će SDA glasati protiv, zatražio pauzu i pozvao šefa stranke Zlatka Lagumdžija i referisao mu šta se dešava.  Lagumdžija, koji nikako ne želi da bude doveden u situaciju da bude optužen da bezrezervno podržava Milorada Dodika, izdao je Bećiroviću nalog da se smjena Ninkovića ostavi za kasnije. 

To „za kasnije“ znači da će ići u višemjesečnu proceduru, u paketu sa Mirkom Šarovićem. Interesantno je da se predstavnici stranke Fahrudina Radončića nisu ni pojavili na sjednici Kolegijuma, čime su jasno demonstrirali da nisu za Dodikov prijedlog. Čak je i HDZ bio protiv smjene Ninkovića. Mato Franjičević se konsultovao sa Draganom Čovićem, a ovaj mu je naložio da se ne izjašnjava.  Sve u svemu, izjašnjavanje o smjeni Ninkovića je odgođeno do daljneg. Po svemu sudeći, SNSD-ova inicijativa za smjenu SDS-ovih kadrova je osuđena na propast, jer, kako sada stvari stoje, oni za to ne mogu obezbijediti potrebnu većinu u Domu naroda parlamenta BiH.

Posebno je zanimljivo da oni koji su predložili smjenu - Drago Kalabić i Milorad Živković nisu uopšte insistirali da se ta tačka uvrsti u dnevni red sjednice parlamenta, a šokantno je da su se zbog svog postupka izvinjavali ostalim članovima proširenog Kolegijuma.
„Nije do nas, viša politika, moramo ovo provesti po naređenju odozgo“, pravdao se Kalabić prisutnima.


Za Živkovića bi se moglo reći da je presretan što je SNSD poražen u ovom prvom odmjeravanju snaga sa SDS-om, zbog toga što ga je Milorad Dodik teško ponizio prije nekoliko mjeseci, kada se birao novi Opštinski odbor SNSD u Doboju. Živkovića su za predsjednika OO SNSD u Doboju predložili gotovo svi mjesni odbori stranke u toj regiji. 

Međutim, Dodik ga je nazvao i zabranio mu da se kandiduje. Živković je poslušao i nije ni prisustvovao izbornoj sjednici. Njegovi ljudi su imali namjeru da naprave pobunu, ali je Živković netom pred izbore u OO SNSD saznao da je čelnik stranke izdao naredbu zaštitarima da se fizički obračunaju s njegovim ljudima. Kako bi spriječio bilo kakvu vrstu nereda, Živković je naredio svojim sljedbenicima da ni na koji način ne protestvuju protiv izbora Dodikovog igrača na čelu OO SNSD.

Dodik je na čelo SNSD u Doboju, 28.04. ove godine, instalisao Miodraga Markovića, načelnika Odjeljenja republičkog inspektorata u tom gradu. Bilo je to prvorazredno iznenađenje za sve članove stranke, jer Markovića malo ko iz SNSD-a uopšte poznaje, izuzetno rijetko se pojavljivao u prostorijama stranke, a rijetki su oni koji su ga dovodili u bilo kakvu vezu sa vodećom partijom RS. Dodik ga je postavio na to mjesto nakon konsultacija sa Obrenom Petrovićem, načelnikom Doboja.

Petrović je član SDS-a, ali ta stranka na njega više ne računa, tako da je završio kao i njegov dugogodišnji kompanjon Uroš Gostić, kome je on, zajedno sa Dodikom, zabio nož u leđa.