недеља, 22. септембар 2013.

Braća Buldog predvodnici borbe za pravnu državu


Piše: Slobodan Vasković

Već tradicionalno, nedeljom, visoki funkcioneri Saveza nezavisnih socijaldemokrata “posole” nam pamet najnovijim, taze smišljenim, lažama, paralažama, neistinama, poluistinama, fantazijama, bajkama i basnama, ubijeđeni da će verbalnom onanijom dati poluonesviještenim građanima taj prijeko potrebni novi impuls, što ga najavljuju godinama.

Dvije su konstante ovih nedeljnih Minhauzenovskih besjeda vladajuće kaste: nikada do sada na njima nisu izgovorili ni riječ istine i redovno se pojavljuju bez čarape na glavi, što je zapanjujuće, s obzirom na činjenicu da taj artikal svakodnevno upotrebljavaju, raspolažući budžetskim sredstvima kao sopstvenom prćijom.

Poslednji u nizu članova “Braće Buldog”, koji je nekažnjeno onanisao pred svekolikim auditorijem, jeste Zoran Tegeltija, član Izvršnog odbora SNSD-a i računovođa u kartelu Milorada Dodika.

Tegeltija se, takođe, pojavio bez čarape na glavi, a izjavio je da je “siguran da je jedan broj ljudi iz BiH obuhvaćen policijskom istragom u vezi sa zloupotrebama u Fabrici glinice ‘Birač’ u Zvorniku”, ističući da ti predmeti još nisu završeni.

"Nije važno ko će biti odgovoran, već da se svi procesi dovedu do kraja i da ti predmeti ne smiju ostati nekažnjeni", rekao je Tegeltija.

Naprotiv, vrlo je važno ko će biti odgovoran, kako bi se saznalo ko su političari koji su dozvolili pljačku stotina miliona maraka, zauzvrat uzimajući “debele” narukvice od Litvanaca. Posebna poslastica je što Tegeltija obavještava javnost o toku kriminalističkig istraga u Birču, iako će, prije ili kasnije, i on biti tretiran tim istim istragama.

Među odgovornima moralo bi se naći mjesta i za samog Tegeltiju, jer je i za vrijeme njegovog ministrovanja počinjeno niz teških pljački. Aleksandar Džombić trebalo bi da je odavno u pritvoru, kao i Dragan Mikerević, zbog štetnih ugovora sa Birčem. Nema sumnje da se u toj ćeliji moralo naći mjesta i za ministre privrede i finansija iz vremena njihovih mandata, ali i za direktore drugih brojnih kontrolnih institucija, zato što nisu radile svoj posao.

Međutim, institucije RS ne mogu iznijeti taj slučaj do kraja. Prije svega, Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal RS se bavi svim i svačim, samo ne organizovanim kriminalom. Pokazalo je to iskustvo o dosadašnjem radu tog Tužilaštva, iz kojeg je u niz navrata javno demonstrirano da ne posjeduju ni profesionalne ni intelektualne kapacitete da iole složeniji slučaj dovedu do kraja.

O moralnim ne treba ni polemisati, jer su upravo u Specijalnom tužilaštvu propustili da otvore postupak protiv Mileta Radišića i njegovih zaštitnika iz vlasti, zbog falsifikovanja dokumenata (iako su posjedovali sve te papire) i nezakonitog preuzimanja cca 30 dunuma zemljišta u Picinom parku. Isto tako, u Specijalnom tužilaštvu jesu uhvatili “šumokradicu” Srđana Ljubojevića na djelu, ali su svjesno ispustili niz njegovih stranačkih kolega dokumentovanih u istom nedjelu.

Specijalno tužilaštvo odbilo je da se bavi otimanjem stotina dunuma zemljišta Poljoprivredne škole, iza kojeg stoji zločinačka organizacija sa Budom Stankovićem na čelu. Pripadnici Stankovićeve zločinačke organizacije visoki su gradski i republički funkcioneri, ali oni harače bez ikakvog straha od odgovornosti, jer je šef ganga Dodikov lični prijatelj i kum. Specijalno tužilaštvo ovaj predmet proslijedilo je Okružnom tužilaštvu, gdje su ga hitno smjestili u ladicu da skuplja prašinu.

To i nije čudo u duboko kriminalizovanom sistemu u kojem su “Braća Buldog” najglasniji promoter borbe za pravnu državu. Po svojoj mjeri, naravno.

Specijalno tužilaštvo je pesnica Milorada Dodika i oni izvan te uloge ne mogu nigdje i nikud.

Sama činjenica da su tokom dosadašnje istrage o pljački “Birča” osumnjičeni isključivo Litvanci, dovoljno govori kud “gone” i Specijalno tužilaštvo i MUP RS. Tu prave i temeljne istrage nema, niti će je biti. Na djelu je, u stvari, zaštita domaćih hohštaplera i to će trajati sve dok su “Braća Buldog” na vlasti.
Uostalom, kako uopšte vjerovati oligarhiji koju predstavlja Tegeltija, kada ona u slučaju “Birač”  radi na dva kolosijeka - po pitanju Fabrike glinice i povezanih firmi “vodi” se istraga, dok se u slučaju mafijaške “Balkan investment  banke” (BIB), preko koje su izvučene i oprane desetine miliona iz zvorničke firme, vlast direktno uplela i intervenisala desetinama miliona kako bi tu banku spasili propasti. Odnosno, kako bi spriječili da istina o otvorenoj pljački, u kojoj su učestvovali najviši funkcioneri RS, izađe na vidjelo.

Govoreći o istragama u bivšoj BIB, sadašnjoj Banci Srpske, Tegeltija je izrazio “očekivanje da će uskoro MUP RS izaći u javnost i sa predmetima u vezi sa istragom o malverzacijama u ovoj banci”.

Kada bi se ta istraga uradila kvalitetno i kredibilno, saznali bi koliko je miliona pojela KK “Igokea”, a koliko kroz kredite Dodikovi najbliži prijatelji, među kojima i njegov sin.  

Međutim, i u slučaju BIB “vatru” će pojesti Litvanci, koji su redom nedostupni organima gonjenja ovog entiteta.

Kontrola KK “Igokea” sačekaće neko drugo vrijeme, a do tada biće to i dalje veoma uspješna perionica para, koja je progutala desetine miliona maraka, kako bi Dodik ispunio svoje snove o posjedovanju prvaka u košarci. Zbog tih snova, nestao je KK “Borac” i uništen je kompletan sportski život i u Banjaluci i u RS. O tome istrage niko ne vodi.